natuurcuracaoCuraçao is groen. Het mag best gezegd worden. Ik wil het vooroordeel van de ‘dorre rots’ wegnemen. Ik heb daarom fotografe Bea Moedt gevraagd om een prachtige fotoserie te tonen onderaan dit artikel. Zij weet als geen ander de ‘kleuren’ van de mondi vast te leggen. De 3 foto’s, te zien in het artikel, zijn mijn eigen impressies.

Een vriend van me zegt altijd: “Jij met die stomme Knoek altijd”. Toegegeven: voor ik op het eiland arriveerde, had ik altijd de beelden van Pirates of the Caribbean in gedachten: namelijk grote velden met palmbomen. Nou ligt Curaçao samen met Aruba en Bonaire vrij afgezonderd van de rest van de Cariben. Dit betekent ook dat we hier een iets ander klimaat hebben. Het regent hier vooral veel minder. Dit heeft ook zijn effect op de natuur van Curaçao: er groeien hier planten die lang moeten leven zonder regenwater. Het regenseizoen duurt immers, maar ongeveer drie maanden. Dit betekent dat veel planten en bomen hun bladeren moeten opkrullen of zelfs laten vallen om waterverlies te voorkomen. Maar zelfs in de allerdroogste periode valt er nog genoeg te genieten.
natuurcuracao4

Ik noem het nooit Knoek, maar ik noem het gewoon simpel Mondi, het platteland van Curaçao. En ik durf het te zeggen: ik hou van de Mondi en ik vind het prachtig! Curaçao is wel degelijk groen! We adviseren ook altijd gasten om in februari en maart te komen omdat het eiland dan in al zijn pracht en praal erbij ligt. Iedereen verbaast zich erover. Rij vooral met de auto vanuit Westpunt via Knip naar Lagun: voor mij het mooiste stuk Curaçao (zie de foto rechtsboven). Ik ben helaas nog nooit echt op Oostpunt geweest omdat dit afgesloten is voor publiek.

De mondi bestaat uit veel stekelige planten waaronder veel cactussen. Maar wat een prachtige verschijning zijn de zuilcactussen. Ik ben dan ook trots op de zuilcactus van 7 meter hoog in mijn tuin. Ik ben er ook trots op dat ik aan de grens woon van de zoutpannen van Jan Thiel en elke dag aanschouw hoe het dierenleven geniet van de woeste Mondi.

natuurcuracao5Oke, het eiland heeft niet het beeld dat mensen misschien vooraf hebben. Maar als je hier op vakantie bent: huur een auto en ga naar Westpunt, breng een bezoek aan het Christoffelpark, rij naar de Sint Jorisbaai, loop van de Jan Thiel resorts langs de kust naar Seaquarium Beach. Voor diegenen die hier wonen en net als mijn vriend de natuur niet bijzonder vinden, hoop ik dat jullie na mijn verhaal en de prachtige foto’s iets anders naar de natuur van Curaçao kijken.

Fotorapportage Bea Moedt


Nog meer foto’s aanschouwen? Bea Moedt heeft haar eigen website vol met prachtige foto’s van Curacao. En Bea, natuurlijk ontzettend bedankt weer voor de bijdrage!

Deel dit artikel met een vriend

6 BERICHTEN

 1. Schitterend! Blij om te lezen dan er meer mensen zijn die de schoonheid van de kunuku zien!

 2. Heel veel van de prachtige natuur heb ik al gezien en ik hou ervan net als mijn zoon. Prachtige foto’s ik ben trots op jullie. Tot de volgende keer op Curacao!

 3. Tja als trotse eilandbewoner heb ik het voorrecht om in de knoek of beter gezegt de Mondi te wonen.
  Ik woon al acht jaar op dushi Korsow en zou nooit in de stad kunnen wonen.
  Nee ik ben echt ( zoals wij het op Banda Abao zeggen) een Knoekboerinnetje.
  Bij mij in de tuin heb je nog leguanen ( die ik zelf al tam heb gemaakt en een pracht aan planten.
  Ik geef ook iedereen het advies kom naar Banda Abao als je op het eiland bent.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.