Kadushi cactus Curacao
Wereldwijd zijn er in het wild verschillende soorten cactussen te vinden. Een specifieke cactus, de Cereus Repandus, beter bekend als de Kadushi, groeit op Curaçao. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze specifieke Kadushi alleen op dit eiland groeit. Dit komt waarschijnlijk door de samenstelling van de bodem die grotendeels bestaat uit vulkanisch materiaal.

Diverse cactussen hebben een helende werking en worden gebruikt in de farmaceutische industrie vanwege deze bijzondere eigenschappen. Op de Caribische eilanden komen diverse rassen voor, waarvan de meest bekende de zuilcactussen, de bolcactussen en de schijfcactussen zijn.
Op Curaçao groeien drie soorten zuilcactussen: de Datu (Lemaireocereus griseus), de Kadushi (Cereus repandus) en de Kadushi di pushi (Cephalocereus lanuginosus). Kadushi is dus een zuilcactus. De naam Kadushi is samengesteld uit de woorden Cactus en ‘Dushi’. Dushi betekent in het Papiaments ‘lekker of lief’.

De Kadushi wordt al sinds jaar en dag gebruikt door de lokale bevolking van Curaçao om vermoeidheid en stijfheid van de gewrichten te bestrijden. Analyse van deze cactus heeft uitgewezen dat hij zeer rijk is aan onder andere calcium, magnesium en zink.

Cereus repandus (Kadushi, Tampanjan, Brebe)
De Kadushi is al beschreven sinds 1753. Eigenlijk heet deze zuilcactus sinds 1951 officieel Subpilocereus repandus. Deze zuilcactussen kunnen heel groot worden. Sommige planten worden wel tot 12 m hoog. Als de plant te veel water opzuigt wordt hij zwak en kan dan bij een sterke windvlaag gemakkelijk afbreken. De Kadushi is voor de leek moeilijk te onderscheiden van de andere zuilcactus, de Datu. Ze heeft namelijk insnoeringen en groeit als een boom met een stam die tot 40 cm dik kan worden. De vruchten zijn langwerpig, rood tot donkerrood (violet). De bloemen bloeien alleen ’s avonds. Er is een variatie van de Cereus repandus die slanker is en de vruchten zijn ook veel roder. Deze variatie heet “Subpilocereus repandus var. Weberi”.

Van de Kadushi wordt maar een bepaald deel gebruikt voor consumptie. Eerst worden de doornen verwijderd, daarna wordt een dun hard vlies verwijderd en daarna verschijnt het bruikbare, zachte gedeelte dat gedroogd en daarna tot een poeder vermalen wordt.

De Kadushi wordt op Curaçao gegeten in de vorm van een rijkelijk gevulde soep. Meestal worden zeedieren zoals garnalen en diverse vissoorten in deze soep gebruikt. Het is een aansterkend middel na langdurige ziekte. Het gebruik van de cactusplant verhoogt de bloeddruk. De cactus wordt als een uitstekend middel gebruikt bij gewrichtsklachten. Van de Kadushi wordt ook shampoo gemaakt. De Kadushi bevat verschillende mineralen zoals Natrium, Magnesium en Zink.

Vroeger maakte men van de stam van de Kadushi lepels, kozijnen en meubels, zoals bedden, kisten en tafels. Van een gedeelte van de bast werd touw gemaakt. In het boek van Ludwina (Dinah) Veeris “Remedi i Kustumber di nos Bieunan” wordt prachtig beschreven hoe men de Kadushi vroeger gebruikte.

Sinds december 2007 is gestart met de distributie van een “nieuw” exclusief product van Curaçao gemaakt van een extract van de Kadushi. Gedurende acht jaren is door Kadushi Curaçao BV gewerkt aan de juiste formule voor de beste werking van dit product. Onder de merknaam ‘Souplesse’ is de Flex Crème uitgekomen. Souplesse Flex Crème is een heerlijk frisse crème die goed is voor de gewrichten. Deze crème is geschikt voor pijnlijke en stijve gewrichten. Drie maal daags kunt u de crème rond het gewricht aanbrengen. De crème is geheel gemaakt op natuurlijke basis. Bij de productie van dit natuurproduct is met veel respect rekening gehouden met de natuur en het milieu. De cactussen die momenteel verwerkt worden in de Crème, worden geoogst op terreinen die nu bouwrijp gemaakt worden voor hotel-, appartementen- en huizenbouw en daar waar terreinen beschikbaar gesteld worden voor o.a. golfparcours en wegenaanleg.

Er worden geen chemische middelen gebruikt tijdens de oogst of bereiding van de producten. Spoedig wordt begonnen met de aanleg van een cactusplantage die voor een ruime en constante oogst zal zorgdragen.

EDDIES B.V., de Caribische agent van Souplesse Flex Crème, levert de Crème aan o.a. botika’s en natuurwinkels op Curaçao en spoedig ook op de andere eilanden van de Caribbean. Op www.eddies-bv.com vindt u de verkooppunten.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door XpEdition Paradise. Dit is een gratis magazine in papiervorm dat maandelijks uitkomt op Curaçao. Een aantal van de artikelen die hier in staan worden ook gepubliceerd op MeetCuracao.com. Meer informatie over XpEdition Paradise Curaçao Magazine.

Deel dit artikel met een vriend

3 BERICHTEN

  1. de cactussen worden geoogst van terreinen waar wordt gebouwd … maar wat als Curaçao helemaal volgebouwd is?

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.