Papiaments leren op Curacao
Inmiddels woon ik ruim 3 jaar op dit mooie eiland. Het is misschien een beetje laat, want je kan nooit vroeg genoeg beginnen met je Papiamentse les! Na enig rondvragen en wat forums afstruinen naar de juiste docent kwam ik uit bij Atrami in de Penstraat. Na een telefoontje konden we, want manlief moest natuurlijk ook mee, vrij direct met de cursus beginnen. We krijgen privé les met z’n tweeën, super de luxe, helemaal op mijn buik geschreven!

Daar gaan we dan, op een maandagavond, begin september, samen in de auto op naar onze eerste Papiamentse les. Ik voelde me best stoer, want in drie jaar heb ik natuurlijk best wel wat Papiamentse woordjes opgedaan die ik in de snek aan elkaar plak tijdens het bestellen. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming moeten we een trapje op naar boven. Door de ingangtralies heen en dan sta je midden in de huiskamer van Gerda. Wat er dan gebeurd is vrij moeilijk te omschrijven. Gerda is namelijk enigszins politiek uitgesproken, dit kan je zien aan alle artikelen die door de hele huiskamer op de wand geplakt zijn. Gerda is ook een beetje apart, en ook een beetje druk. De introductie van de Papiamentse les wordt daardoor eerder een theater show, dan wat je van een eerste taalles verwacht. Middels allerlei explosieve lichaamstaal en woorden, zoals “JA TOCH“ “TATATATA” en “IK ZEG HET JE” maakt Gerda duidelijk dat het Papiaments helemaal geen taal is. Hoe kom je erbij en hoe durf je het te denken. Volgens Gerda is Papiaments een communicatie middel. Een fonetische taal, maar dan dus geen taal. Mmmmhhh oke.. Manlief en ik keken elkaar nogal verwonderd aan, een beetje aangeslagen ook door deze introductie met de Papiamentse taal of volgens Gerda dus communicatie. Gerda stelt dat het Papiaments een wereldtaal is. Een Esperanto, maar dan makkelijker. Als iedereen 3 woorden zou leren, namelijk ta, a en tabata kunnen alle mensen over de hele wereld met elkaar praten. JA TOCH!

Nadat ik een beetje bijgekomen was van deze wervelwind en stortvloed van woorden komen de blokjes op tafel. Gerda heeft de hele taal samengevoegd op 3 dobbelstenen. Leer de dobbelstenen en je spreekt Papiaments is haar devies. Je moet gewoon groene, rode en blauwe woorden samenvoegen en sommige woorden mogen wel met elkaar en anderen weer niet. 3 dobbelstenen en je spreekt Papiaments. TATATATA.
Oja, en vooral ’s ochtends oefenen, dan neem je het sneller op. Aan mijn opmerking dat ik niet zo matineus ben, had Gerda geen boodschap. ’s Ochtends oefenen, vooral de ta bij tegenwoordige tijd niet vergeten en niet teveel denken aan de Nederlandse zinsopbouw, want dat is allemaal veel te ingewikkeld.

Inmiddels heb ik mijn 6de Papiamentse les gehad en gaan we over naar de vraagstellingen. Gerda is misschien een beetje maf, maar ik heb wel iedere week life theater en ik leer een fonetische taal. Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden en straks spreek ik als de beste Papiaments. IK ZEG HET JE!! Misabo! en nu jij..

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Marlous Molendijk.

Deel dit artikel met een vriend

10 BERICHTEN

 1. Hilarisch. Ik verheug me nu al op de les – eerst nog even werk vinden en verhuizen.

 2. Ik heb het 3 lessen bij Gerda volgehouden (nadat ik in NL al 2 cursussen had gedaan), ik kon er niet aarden…
  Dan maar ‘ietsjes’ meer betalen. (af en toe kijk ik nog wel eens op de blokjes)

  Heb net nivo 3 bij Joceline Clemencia achter de rug en begonnen aan de conversatieles.
  Heel ander soort lessen, maar wel allesomvattend, je wordt het Brionplein opstuurd om mensen te interviewen over een bepaald thema en dan vervolgens verslag aan Joceline te doen. Of een ochtend naar de marshé en alles uitgeduid krijgen, naar een museum….. Opstellen maken, tijdens de les over onze resp. geboortelanden/je werk/je hobby vertellen kortom heel divers.
  En we hadden een leuke oorkonde uitreiking!

 3. Heey heb je misschien het nummer van deze mevrouw voor mij ik ben pas op Curacao en ik wil graag papiaments leren graag antwoord via mail groetjes!

 4. He hallo, het is moeilijk om met iemand in contact te komen in curacao. Zit je daar nu. Ik heb wat vragen vanuit nederland.

  gr juul

 5. Waar kan ik het telefoonnummer van Gerda vinden? Ik woon sinds kort op Curacao en wil een cursus Papiamento volgen.

 6. Hi, weet iemand hoe ik aan die taalkubussen (ook te zien op de foto) kan komen?

 7. Hi, Ik ben Gerda van PAPIAMUNDU en heb een PRAAT CURSES ontwikkeld en kan je nu meteen na de eerste les PAPIAMENTS PRATEN!! BINNEKORT komt deze curses on line ingesproken in je telefoon!! Voor meer inf. WhatsApp 5999 660- 6188 Penstraat 19 tot je dienst Come to Curacao for pratice!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.