curacao-aloe-vera-1Aloe Vera, het heilige middeltje dat goed is voor de heling of verzorging van menige wonden, kwaaltjes en zelfs diabetes. Niet alle onderzoeken zijn het met elkaar eens of het echt werkt. Ik denk maar zo: zolang je er in gelooft, dan helpt het. En vaak helpt het dan ook, al is het alleen maar dat Aloe (sentibibu in het papiaments, wist ik niet) flink verkoelt.

De Aloe Vera Plantation op Curacao heeft nog veel meer toepassingen gevonden: het gewone zalfje, facial scrub, body lotion, shampoo en zelfs een frisdrank! Daarnaast heeft het nog een bijzondere toepassing: het zijn de perfecte kado’s voor verjaardagen. Iedereen is er blij mee.

Een paar jaar geleden was ik op Fuerteventura op de Canarische eilanden (waar Aloe Vera waarschijnlijk vandaan komt) en daar werd je er mee dood gegooid. Nu hier op Curacao, blijken we een superklimaat voor de planten te hebben en heb ook ik het in mijn eigen tuin staan. Gaaf. Soms kopen we potjes maar vaak snijden we gewoon zelf een stuk plant af. Bijvoorbeeld als de hond weer een wond heeft of als er iemand op bezoek uit het buitenland het bijster interessant vindt!

Wij willen nou kort laten zien, hoe wij zelf de Aloe klaarmaken voor gebruik. Gewoon de huis, tuin en keuken manier. Als er iemand nog tips heeft om het beter te doen, dan horen we die natuurlijk graag!

curacao-aloe-vera-2
Stap 1:
Het belangrijkste is natuurlijk dat je een Aloe Vera plant in de tuin hebt staan. Pak een aardappelschilmesje en snij een mooi stuk af.
curacao-aloe-vera-3

Stap 2:
Als je met het de afgesneden stengel gaat lopen, kijk dan uit. Er komt heel kleverig, stinkend spul uit en dat wil je niet op je kleren hebben.
curacao-aloe-vera-4

Stap 3:
Pak een snijplank, of iets dat kleverig mag worden en begin de stekelige zijkant eraf te snijden. Altijd van je af natuurlijk, want een mes is gevaarlijk ;).
curacao-aloe-vera-5

Stap 4:
Heel belangrijk: doe hetzelfde met de andere kant!
curacao-aloe-vera-6

Stap 5:
Snij een platte kant eraf.
curacao-aloe-vera-7

We zijn over de helft. Kijk eens hoe mooi het eruit ziet!
curacao-aloe-vera-8

Stap 6:
Nu komt het glibberigste stuk. De binnenkant moet eruit gesneden worden. Hoe netjes je ook te werk was gegaan, nu worden de handjes toch echt vies.
curacao-aloe-vera-9

Kijk, een prachtig stuk Aloe Vera, klaar voor direct gebruik.
curacao-aloe-vera-10

Stap 7:
Smeer je wond goed in met het stuk Aloe en nu maar hopen dat het helpt. (nobody was hurt during the making of this instruction, the wrist shown had no injury!)

In principe moet je de Aloe direct gebruiken. Bewaren is vrij lastig. Wat je wel kan doen is de Aloe in stukjes snijden en in een ijsblokjesbakje doen. Vervolgens deze in de vriezer leggen. De Aloe is nu niet meer te gebruiken voor uitwendige toepassingen, maar wel degelijk op te eten. Lekker even van binnen zuiveren toch?

Veel plezier mocht je zelf ook Aloe Vera puur natuur uit eigen tuin willen gaan halen!

Hieronder een video van hoe de professionals het doen.

LAAT EEN BERICHT ACHTER