Curacao heeft een tropisch klimaat met periodes van lange droogte waardoor dieren op het land moeilijker kunnen overleven. Daarbij is Curacao natuurlijk een eiland waardoor nieuwe diersoorten hier niet snel kunnen komen. Toch, als je uit de stad komt, kan je aardig verrast worden. Natuurlijk komen de tofste beesten ook aan bod, maar we beginnen met de meest irritante beesten die je tegen kan komen.

fluitkikker CuracaoFluitkikker
Als je ’s avonds buiten zit en je hebt planten die je regelmatig water geeft, dan is een waar orkest te horen. Iedereen denkt dat dit krekels zijn. Krekels hoor je ook, maar dat geluid wordt meestal overstemd door een megaorkest van fluitkikkers. Deze kikkers zijn schipbreukelingen uit Venezuela en hebben een vochtige omgeving nodig. Ze maken een herrie waar ik nog steeds niet aan kan wennen. Tropische geluiden zijn hartstikke leuk, maar deze ben ik liever kwijt dan rijk.

Duizendpoot
Deze beesten kom ik gelukkig vrij weinig tegen, want dit zijn de bad asses op Curacao. De beet van een duizendpoot blijkt verschrikkelijk te zijn en kan je zelfs in het ziekenhuis doen belanden. Dan moet je wel een heel groot exemplaar in je nek krijgen en die zie je gelukkig niet veel. Het verhaal gaat dat ze altijd met zijn tweeën zijn. Ik zoek dus altijd naarstig naar de partner, maar vindt deze nooit. Ik laat ze trouwens wel leven want ze zijn goede kakkerlakjagers.

Mug
De mug komt overal voor. In Nederland zie je ‘m vooral in de zomer. Op Curacao is het altijd zomer dus hier vind je jammer genoeg het gehele jaar door muggen. Toch zijn er perioden en plekken waar je ze nauwelijks tegenkomt. Van februari tot april bijvoorbeeld als er extra veel wind staat. Dan hebben muggen weinig kans om je benen met een muggenbult te decoreren. In de regenperiode van oktober tot december kom je ze vaker tegen want ze houden van plasjes en poedels. Op het strand vind je over het algemeen niet veel muggen vanwege dat heerlijke briesje. Je vindt ze vooral op plekken met veel groen en weinig wind. Sommige muggen kunnen Dengue, Chikungunya en Zika overbrengen. Dengue komt voor, maar is zeer zeldzaam op Curaçao. Zowel de Zika-epidemie als de Chikungunya-epidemie zijn gelukkig voorbij op Curaçao. Wil je muggenbulten zoveel mogelijk voorkomen? Een mug houdt niet van wind/tocht, kou, rook, kleding, klamboe, DEET. De meeste hotels zijn kei in het bestreiden van muggen (en ander ongedierte) door het foggeren (gebruik van rookmachines). 

Teken
Er is geen beest ZO irritant als de teek (karpat). Ze zitten in principe alleen maar op honden dus als mens heb je er weinig last van. Maar heb je een hond dan kan het feest zijn. De teken zuigen zich vol en gaan vervolgens een hoekje zoeken om weer een jaar op het verzamelde bloed te gaan teren. Wij hebben echt alle middelen geprobeerd maar Frontline achtige producten is eigenlijk het enige dat werkt bij onze hond. Hij kan er ook nog eens flink ziek van worden (karpattenziekte) en zonder behandeling er zelfs dood aan gaan. Let op: als je gaat graven in je tuin, dan komen ze naar boven dus zorg dat je daarna je tuin laat behandelen door een verdelgingsdienst.

kakkerlakken CuracaoKakkerlak
Er is niemand die kakkerlakken fijn vindt. Eigenlijk heb je geen last van kakkerlakken als je maar goed je eten en vuil opruimt. Het ergste wat je dan kan gebeuren is dat er soms een exemplaar aan komt vliegen (zachte landingen kennen ze overigens niet, want je hoort meestal een flinke tik). Nog steeds doet een kakkerlak geen kwaad, want ze vallen je niet aan. Het probleem voor mij is eigenlijk dat mijn vriendin gillend door het huis gaat rennen. Afgezien van deze geluidshinder moet ik ook weer aan de slag om het beest te verjagen. Ik wil ook geen kakkerlak in huis, maar ik heb persoonlijk wel respect voor een organisme dat een nucleaire aanval kan overleven. Overigens zegt men dat je een kakkerlak niet dood moet trappen vanwege de eitjes. Onzin of geen onzin, ik neem het zekere voor het onzekere en spuit er op los met een bus gif.

Check zeker ook het artikel ‘Deze 5 dieren vind je in Curacao

No animals were hurt during the making of this article.  😉

Deel dit artikel met een vriend

14 BERICHTEN

 1. hey sebastiaan, leuk stukje…dat ik dus flutflikkers las ipv fluitkikkers, zegt best veel over mezelf denk ik dan!! 😛

 2. Al die kleine onderkruipsels zijn irritant.
  Zelf heb ik een bloedhekel aan muggen en spinnen, doodsbang ben ik daarvoor!

 3. @ sebastiaan,
  nee gelukkig niet! voor flutflikkers moet je keihard wegrennen….XD

 4. Ik ben jaloers op jullie fluitkikkers, zet ze maar bij ons in de tuin! Ik vind het een mooi tropisch geluid wat bij Curacao past (maar kan me ook voorstellend dat het irritant wordt als ze er iedere nacht op los fluiten).
  Kakkerlakken hebben op mijn vriendin hetzelfde effect, schijnt een vrouwending te zijn ;-).
  Ieder jaar even je tuin laten spuiten door de pestcontrol en je hebt van het meeste ongedierte geen last.

 5. @ Theo Het is inderdaad een leuk tropisch geluid, maar soms is het echt een verschrikkelijke herrie. Het ligt ook aan het aantal wat er op bezoek is. Vaak gaan ze ook nog uit de maat… Moet ik er een paar in een potje stoppen? 😉

  Overigens hadden we laatst een ander soort kikker in de tuin, de pleurodema brachyops (Dori). In 1910 uit Aruba meegekomen in een bak zand en die gasten maken nog ergere herrie. Een heel laag kwakgeluid. Ze planten zich ook voort als gekken. Gelukkig zijn ze vorige week ineens verdwenen.

 6. HAHA! Geweldig… Je laat duizendpoten leven zodat ze je kakkerlakken uit de weg kunnen ruimen. Ik wist niet eens dat dat zo was! En ik ben trouwens BEST wel blij dat je geen foto van een duizendpoot hebt geplaatst. Engste beesten ooit.

  …Deze beestjes zijn dan ook echt de enige dingen die ik absoluut niet mis van Cur-a-cow. Thank you for reminding me! Beetje minder sad dat ik er niet ben hahaha!

 7. Hoi hoi, leuk stukje. Ik woon sinds zes weken op curacao in een studio midden tussen de struiken. Ik heb vanavond welteverstaan vijf kakkerlakken gehad, eigenlijk iedere avond is het raak. Ben er echt naar van. De beheerder geeft aan dat dit normaal is en dat er nog niet zo lang geleden is gespoten. Wat denken jullie hiervan? Tips wat ik er zelf aan kan doen? Vind het echt vies! Groetjes bibi

 8. He Bibi, wat mijn ervaring is, is dat als je huis goed schoon is, dat er eigenlijk geen kakkerlakken voor kunnen komen.

  Zodra wij kleine kakkerlakken zien, gaan we aan de slag want dat betekent dat er ergens een nest zit. Als het een grote is, dan maak ik me niet druk want die komen meestal gewoon aanvliegen uit de Knoek. Ik weet niet precies waar je woont maar het zou heel goed kunnen inderdaad dat ze gewoon aan komen vliegen. Dit verschilt per huis eigenlijk. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld schorpioenen en duizendpoten, sommige mensen hebben ze na 10 jaar nog nooit gezien, een ander heeft ze dagelijks in de tuin.

  Een oplossing kan zijn om horren voor de ramen te doen om ze buiten te houden. Kijk ook eens bij de beerput of er daar niet een aantal zitten en misschien kun je daar extra spuiten.

  In ieder geval ben ik zelf geen specialist. Uiteindelijk moet je voor elke situatie een eigen oplossing verzinnen!

  Succes!

 9. Ik kan nog niks vinden over hele grote rupsen, moeten wel grote vlinders worden?

 10. Over de kakkerlak, het verhaal van de eitjes onder je schoen is zeker geen onzin. Ik heb het een aantal maanden terug zelf ervaren, dus kijk goed onder je schoen wanneer je er een dood trapt.

 11. Ik hoor al jaren geen fluit of flutkikker meer. Die zijn door grote boomkikkers die met planten zijn mee gereisd bijna allemaal opgegeten. Dus het mooie tropische geluid is weg.

 12. Ik hoor al jaren geen fluit of flutkikker meer. Die zijn bijna allemaal opgegeten door grote boomkikkers die met planten zijn mee gereisd. Dus het mooie tropische geluid is weg.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.