Surfen op curaçao, hoe leer je het

Surfen op curaçao, hoe leer je het

De verhalen over Playa Kanoa zijn niet misselijk. Veel angstverhalen over dodelijke ongelukken en de aanwezigheid van haaien. Vandaar dat ik na een aantal jaren wonen hier op Curacao, het ook nog niet aandurfde. Maar gelukkig wilde Ingmar, een ervaren surf-zee-wind-rot met mij mee om me het een en ander uit te leggen, maar ook gerust te stellen.

Laten we eerst beginnen met het feit dat ik niet kan golfsurfen. Ik heb altijd de droom gehad om dit ooit goed te kunnen maar ben er nooit echt mee begonnen. Verder dan op een klein golfje staan, kom ik niet. Toch ben ik er echt helemaal wild van en koop ik met grote regelmaat de Amerikaanse surfmagazines in de Centrum.

Curacao heeft niet de meeste surfspots als je het vergelijkt met een aantal andere eilanden hier in de Caribbean. Playa Kanoa is de spot bij uitstek. Andere spots zijn er wel (waaronder Klein Curacao), maar die ‘werken’ niet altijd. Het enige nadeel van Playa Kanoa voor veel mensen is dat het een reefbreak is en geen beachbreak. Dit betekent in andere woorden dat er geen zand op de bodem ligt, maar koraal. Nou is koraal natuurlijk prachtig maar ook heel scherp en gevuld met zeeleven waar je niet graag in wil staan.

Surfscholen in curaçao

Playa Kanoa is een plek waar je respect voor moet hebben. Respect voor de zee, respect voor de omstandigheden en respect voor het zeeleven. Opperste concentratie is nodig anders gaat er inderdaad iets fout. Toen Ingmar zijn ‘oorlogswonden’ liet zien van bezoekjes aan de rotsen en het rif, zakte de moed toch steeds meer in mijn slippers.

Gelukkig zagen we bij aankomst dat de golven op die dag niet geweldig hoog waren en dus perfect om een eerste poging te wagen. De grootste uitdaging was om de zee überhaupt in te komen. Voor een ieder die er nog nooit geweest is: er is geen strand dat in zee gaat maar direct rotsen en koraal.

Mijn eerste vraag was uiteraard of er zee-egels zaten en of ik geen schoentjes aan moest doen. ‘Nee joh, gewoon de voeten plat houden en tenen omhoog, de meeste zee-egels zitten in kleine grotjes’, reageerde Ingmar. Slik… Ingmar vervolgt: ‘Volgende stappen:
– loop naar de rost die lijkt op een schildpad
– neem vervolgens de ‘Leap of Faith’, dit is een stap in wat dieper water waar je niet ziet wat er onder zit, maar heb vertrouwen
– doorlopen en dan gaan liggen en peddelen
– als je valt, val plat op je rug of op je buik want het is ondiep en je wilt niet het koraal raken.’

Het is wel echt maf om voor de eerste keer over koraal vol met zee-egels te lopen en bij de Leap of Faith ging ik natuurlijk op mijn bek.

Toen kon het feest beginnen. Met een conditie van niks heb ik me suf gepeddeld en gezocht naar golven om te pakken. Het is me in een uur drie keer gelukt om te gaan staan en met een super gevoel stapte ik uit het water. Een prachtige omgeving, bloed aan de voeten, schuuruitslag van de verkeerde lycra die ik aanhad en veel gezellige praat bij het wachten op de volgende golf.

De volgende stap: goedkoop een plank kopen en gewoon gaan en uren maken. Ik ga de komende tijd nog veel angst hebben en ontzag voor Playa Kanoa met zijn rauwe en overweldigende natuur. Maar dit vind ik gezond en zorgt ervoor dat ik scherp blijf en hopelijk de blessures tot een minimum kan beperken.

Voor meer informatie over golf-surfen op Curacao (zoals spots, lessen en huurmateriaal), check http://www.surfcuracao.com

5 BERICHTEN

 1. Het is altijd wel mooi om te zien die golfsurfers bij playa Kanoa. Ik wist niet dat er zo’n procedure aan vooraf gaat om uberhaupt in het water te komen 😉
  Succes de komende tijd!

 2. Hello,

  Heb je inmiddels al vaker gegolfsurft op curacao? Is het de moeite waard om mijn surfboard mee te nemen naar curacao?

  KenAdams

 3. He Ken,

  ik ben inderdaad al vaker geweest. Ik weet niet wat je wensen zijn qua golven maar het lijkt me sowieso de moeite waard om er een keer te gaan surfen. Er is in deze periode wel wat meer wind, dus de golven komen wat rommeliger binnen in tegenstelling tot het orkaanseizoen. Je kan ook gewoon boards hier huren. Op Playa Kanoa zit een surfschooltje gerund door Charlie. Ook zit er tegenwoordig een surfschool bij de opening van St. Joris. Ook een leuke spot.

  Succes!

 4. Hallo Janneke,

  de condities worden steeds beter. Alle board zijn te huren bij Charlie (Kanoa) +5999 528 3045, dus ook longboards. Bij St Joris is er geen strand, maar een trap het water in en is het een kort stukje peddelen naar de break. Maar goed te doen hoor.

  Als je naar Kanoa gaat, bel dan sowieso even met Charlie zodat hij je de basics uitlegt van waar je het water in moet gaan en hoe je de locals niet te veel in de weg hoeft te zitten.

  Ik zie je waarschijnlijk op het water!

  PS. Haaien worden heel soms gespot maar vormen geen gevaar. Afgelopen weekend zelfs walvissen buiten de baai!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.