klein-curacao-1Veel lokalen zijn er nooit geweest en veel toeristen vinden het toch een flinke zeerit. Het eiland is door de jaren heen flink afgebeuld maar nog steeds meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Op de Curacaose vlag staan twee sterren afgebeeld: 1 voor Curacao en 1 voor Klein Curacao. Klein Curacao is een eiland van 1.7 km2 15 mijl ten zuid-oosten van Curacao. Dus tussen Curacao en Bonaire. Het eiland is volgens de diverse boottrips onbewoond. Er wonen echter wel een aantal vissers die eigenlijk zo weinig mogelijk op het ‘vasteland’ komen.

In vroegere tijden was het eiland heuvelachtig maar door fosfaatwinning is het nu helemaal vlak. Het eiland schijnt fosfaatrijk te zijn geweest vanwege de grote hoeveelheden vogelpoep (broodje aap?). Daarnaast werd het eiland lang bewoond door overmatig veel geiten die veel van de vegetatie hebben laten verdwijnen. Die geiten zijn er nu overigens niet meer.

klein-curacao-2Wat is er dan nog wel? Een gestrande tanker aan de Noordkust, vergezeld door een zeilboot van een schipper die bij het instellen van zijn GPS Klein Curacao over het hoofd had gezein, een oude lighthouse, wat vissershuisjes, een cabin van de Mermaid Boattrip en een aantal hutjes van palmbladeren overgebleven van een zeilwedstrijd. En ow ja, ik vergeet het bijna: 1 van de meest prachtige zandstranden van Curacao, ontzettend helder turquoise water, 1 van de meest prachtige duikplekken, complete rust en on top of that een broedplek voor schildpadden!

Ik heb zelf 4 maanden op de Jonalisa, een grote katamaran, gewerkt als crew en ben diverse malen ‘voor de lol’ geweest, en het eiland verveelt nooit. Vanaf het heerlijke strand is Curacao prachtig te zien, de pelikanen vliegen langs je het water in om vis te vangen en schildpadden zijn vanaf het strand te spotten. Let wel op! Raak de schildpadden tijdens het snorkelen niet aan. Ze kunnen hier erg van schrikken en rakelijk gemakkelijk in stress, waardoor de dood kan volgen. Maar hier geldt hetzelfde voor alles onder water: wij horen niet onder water anders hadden we wel kieuwen gehad en vinnen. It ain’t ours so keep your hands off!

klein-curacao-4Ondanks de kaalslag is het eiland dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Er gaan verschillende boten een aantal keren per week er naartoe: de Mermaid, Miss Ann, Jonalisa en de Insulinde. Vergis je niet, de boottrip is flink. ‘s ochtend heel vroeg vertrekken een het is met de katamaran ongeveer 2 uur varen. Op de motor, want je gaat recht tegen de wind, stroming en golven in. Not made for a light stumach, maar eigenlijk gaat het alleen fout als mensen niet logisch nadenken. Blijf naar de horizon kijken, blijf buiten en praat gezellig met de andere gasten. Doe je dit niet, tja, dan komt het duurbetaalde eten van gisteren er vrij snel weer uit. Geen nood, drink goed wat cola (voor de suiker) als je aankomt en meestal komt het wel goed.

Een dag naar Klein Curacao is goed verzorgd, niet goedkoop maar meestal met veel eten en onbeperkt drinken. Een gebruinde/ verbrande huid, een nooit te vergeten ervaring en gezelligheid zijn gegarandeerd. De weg terug is het pas echt genieten op de boot. Met de golven mee lekker op de deining, vliegende vissen, soms dolfijnen, lekker fruit en belangrijk: rum. Dit is het gevoel dat zeevaarders moesten hebben toen ze Curacao ontdekten. Omdat je langs Oostpunt vaart, zie je alleen maar een groene en onbedorven kust. Gewoonweg prachtig!

klein-curacao-3Ik zeg altijd zo: maak in elk land waar je komt en het kan altijd een boot trip. Zo zie je een land van een andere kant en je bent echt op vakantie binnen je vakantie. Voor lokalen die er nog niet zijn geweest: je mist zeker wat en het is ook echt een vakantiedag.

Voor mij persoonlijk is er niks beters dan met een polar, tot mijn middel in het water, voor het strand van Klein Curacao staan. Ultiem genieten, ultieme rust.

En oh ja, tip: vermijd de zondagen. Dit zijn echt drukke dagen waarbij bijna elke boot trip + pleziervaart boten op het eiland aanwezig zijn. Duidelijk niet de Klein Curacao ervaring die je zoekt.

Hierbij wat links naar de diverse boot trips:
Bounty Adventures
Mermaid
Miss Ann
Insulinde

Voor de beter bedeelden onder ons en diegenen die wel willen maar niet met de boot: je kan ook gewoon met de helikopter naar Klein Curacao.

Deel dit artikel met een vriend

4 BERICHTEN

  1. Nog leuker is het als je een nachtje blijft en geniet van de sterren en de rust wanneer alle dagjesmensen weg zijn. Dat kan met de Zeelandia, een prachtige ervaring.
    Helaas heb ik begrepen dat Blue skies failliet is dus dat helicoptervluchtje zit er voorlopig niet in.

  2. Helaas nog geen overnachting gedaan. Dat is wel heel gaaf! Staat nu dus op het verlanglijstje voor 2010!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.