Fuikbaai Curacao

Het strand van Fuik is eigenlijk alleen maar te bereiken per boot en een populaire bestemming voor de boten die op het Spaanse Water liggen. Wanneer de zee te ruw is (wat vaak het geval is) maken maar weinig boten de tocht naar Banda Bou of zelfs kortere bestemmingen als Piscadera Bay en Blue Bay. Dan blijven er slechts een paar opties over: Caracasbaai, Director’s Bay, Barbara Beach of Fuik. De laatste twee zijn verreweg het meest populair en dat heeft veel te maken met de gezelligheid (lees: BBQ, muziek en alcohol). Barbara Beach is vaak druk op zondag dus een aantal boten trotseren de 5 minuten ruwe golven om naar ‘buitenom’ naar Fuik te gaan (zie kaart).

Richting Fuik varen is een prachtige ervaring. Het stuk tussen de kust en de drop-off (blauwe rand) heeft hier echt een hele mooie kleur blauw en is zeer helder. Vaar je langs de drop-off dan zie je de bodem op 20 meter diepte liggen. Eenmaal aangekomen bij de ingang van Fuikbaai heb je een aantal opties. Direct rechts ligt waarschijnlijk 1 van de witste zandstrandjes van Curaçao. Het is hier ondiep en er is geen aanmeerplek dus vaak ligt hier niemand. Ga je verder rechts dan kom je langs een aantal huizen en de ongerepte natuur van Oostpunt. Niet veel boten komen hier en doordat het smal is, zijn er heel weinig golfjes (wakeboarders: veel plezier hier!).

Waar de meeste boten echter heengaan, is links naar het grote deel van de baai. Een klein deel wordt maar gebruikt in verband met het strand wat rechts ligt. Verwacht hier eigenlijk niet te veel van. Curaçao heeft zeker veel mooiere stranden. Het strand doet me eigenlijk denken aan de Biesbosch in het Nederlandse Brabant. Ook het water is troebel, wat het geheel niet echt Caribisch maakt.


Waarom gaan mensen hier dan toch heen? Voor mij persoonlijk de vrijheid, rust en gezelligheid. Die ‘echte’ combinatie kom je niet veel tegen op Curaçao. De boot kan direct aan het strand worden gelegd, waarna de luchtbedjes en de BBQ te voorschijn komen. Geen mensen die hun auto’s hebben volgeladen met 300 koelboxen en tafels en stoelen. Het aantal aangemeerde boten is laag. Er komen wel veel boten voorbij omdat die ‘even bij Fuik gaan kijken’.

Het hebben van een boot is vaak alleen maar weggelegd voor de rijkeren. Er liggen soms grote jachten die vaak zijn uitgerust met waterscooter of een bijbootje. Het is dan ook een geliefde plek om vol gas te gaan of te waterskiën. Kijk hier ook voor uit tijdens het zwemmen.

Veel valt er niet te doen verder bij Fuik. Snorkelen is niet leuk, het enige dat je ziet zijn zandhopen, wat gras en een enorme hoeveelheid bierflesjes.

Voor een gezellig middagje relaxen in en op het water is Fuik perfect. Het is dichtbij en het is niet te veel moeite. Dat niet iedereen hierheen gaat, komt volgens mij dat het niet echt mooi is om er te liggen. Maar dat is een keuze die je zelf moet maken.

Deel dit artikel met een vriend

2 BERICHTEN

  1. Fuikbaai, Paradise in the Caribbean,
    Leuk stukje over mijn meest geliefde plekje van
    Dushi Korsow

  2. Interessant stukje over Fuikbaai. Vraagje graag zou ik wat meer info over Fuikbaai te weten willen komen.
    Zijn er nog meer belangrijke punten i.v.h? Mijn neefje heeft nl een spreekbeurt over Fuikbaai in oktober.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.