Stranden Curacao Directors Bay
Curaçao heeft een grote diversiteit aan stranden. Over het algemeen zijn ze zo onder te verdelen: rechts van Grote Berg veelal ‘gemaakte stranden’. Deze stranden zijn wel echt maar deze worden over het algemeen beschermd door golfbrekers en er wordt zo nu en dan zand bij gespoten. Links van Grote Berg heb je de stranden met nog blauwe water en gelegen in echte kleine baaitjes. Ook hier worden op sommigen zand bij gespoten. Zouden ze dit niet doen, dan krijg je koraalstranden (zoals Playa Largu) die over het algemeen niet fijn zijn om op te liggen en dus minder aantrekkelijk zijn voor toeristen. Neemt niet weg dat dit prachtige stranden zijn. Vooral de onderwater wereld is hier vaak onaangetast omdat er gewoonweg minder mensen het kapot maken door er op te stappen.

Door de focus op de unieke stranden richting het westen en het hebben van zandstranden op de meeste plekken, wordt er één Diamond in the Rough richting het oosten vaak vergeten: Director’s Bay.

Director’s Bay ligt op de Caracasbaai Peninsula (beschermd natuurgebied) en ligt verscholen achter de heuvels, slechte weggetjes en wordt ook niet aangegeven op de borden. Als je net voorbij het Quarantaine gebouw rijdt zie je aan je rechterhand de baai al liggen en zie je direct wat dit strand zo uniek maakt. Prachtig blauw water met een uitgestrekt rif beschut door een kleine landtong.

Het strand
Het strandje is klein en volledig bedekt met versteend koraal. Het is lastig om het water in te lopen dus vergeet je surfschoentjes niet. Ook heeft dit strand nagenoeg geen beschutting dus echt lang kun je niet op het strand gaan liggen. Als je naar Director’s Bay gaat, ga je voor de prachtige omgeving en de rust. Het is bijvoorbeeld perfect voor een picknick (let op: ruim je zooi op als je weggaat!)

De onderwaterwereld
Snorkelen is hier prachtig en het beste is om naar rechts te gaan langs de kust. Heb je twee auto’s of iemand die je rijdt is het aan te raden te driften naar de Tugboat en bij Downtown Diving het water weer uit te gaan. Hetzelfde geldt voor duiken. Al is de tweede duik linksom een must. Hier kom je namelijk langs de Great Wall, wat zo genoemd wordt door de zeer steile drop-off. Het is een genot om deze muur te ontdekken met alles wat er op en in leeft. Dit is een topplek om te duiken.

Foto-impressie

Veiligheid
Director’s Bay ligt relatief ver van de bewoonde wereld en dus is er bijna geen sociale controle en ook geen politie te vinden. De auto’s worden boven geparkeerd en er moet naar beneden geklauterd worden voor het strand. Vanaf het strand is je auto meestal niet meer te zien. Dit maakt een auto een makkelijke prooi voor dieven, getuige ook de bergen gebroken glas op de parkeerplaats. Je auto staat hier nooit veilig maar het beste is om al de waardevolle spullen uit de auto te halen en de deuren en ramen open te laten. Een gebroken raam vervangen kost je veel tijd.

Afwerkplek
Omdat het zo ontzettend afgelegen is, moet je niet raar opkijken als je een auto ziet staan met een verliefd stelletje erin. Hier staat de plek om bekend. Vanwege de hitte denken weinig mensen erover om de deuren en ramen dicht te doen (tenzij een enorm goede airco) dus je hebt een goed zicht op de gebeurtenissen. So kids: close your eyes. Ik geef toe, de plek leent zich er wel enorm voor…

Bescherm dit gebied
Ik geef eigenlijk expres weinig informatie hoe er te komen en wat er nog meer in de omgeving te doen is. Want waar mensen komen, maken ze het kapot. En dat is eigenlijk te zonde voor dit strand en zijn achterliggende omgeving. Waarom het dan wel noemen op deze website? Nou… mocht je toch gaan en het toevallig ergens in een boekje lezen: behandel de Peninsula en haar historische schatten dan met respect.

Dit geldt ook voor de regering, mochten zij dit lezen: laat dit gebied een natuurgebied, het is het enige stuk echte natuur tussen het bebouwde Jan Thiel en het Hyatt. Maar draag er wel zorg voor, onder andere door veiligheid te garanderen alsmede het tegengaan van vervuiling en verwaarlozing. Hoewel ik het vaak niet eens ben met betaalde stranden, ben ik het over het algemeen wel eens met betaalde natuurgebieden (denk aan Shete Boka). Op de Caracasbaai Peninsula staat een enorme bak met historie en prachtige natuur. Zoals de meeste ‘schatten’ van Curaçao worden deze verwaarloosd en misbruikt. Het verzorgen van guided tours vanuit bijvoorbeeld Baja Beach is een goede eerste voor bewustwording en controle. De opbrengsten gaan naar het salaris van de ‘parkwachter’ en de rest naar preservatie.

Deel dit artikel met een vriend

2 BERICHTEN

  1. Tweets that mention Strand-impressie: Director’s Bay & omgeving – Diamond in the Rough | Meet Curacao Online Magazine - Informatie en Nieuws Curacao -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao, Ronald Baars. Ronald Baars said: RT @MeetCuracao: Nice to share: Strand-impressie: Director’s Bay & omgeving – Diamond in the Rough http://bit.ly/aNFW6E […]

  2. Vandaag in de Amigoe goed nieuws: aan het begin van het schiereiland wordt een poort geplaatst. De toegang blijft gratis maar het dient om de veiligheid en het behoud van het schiereiland beter te waarborgen. De wegen worden vernieuwd en op sommige plekken geasfalteerd. Al veel verbeteringen zijn aangebracht zoals nieuwe bankjes en schoonmaakacties.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.