Kan ik fietsen op Curacao?

Veel gestelde vragen over Curaçao door Europese Nederlanders gaan vaak over het weer en het Wi-Fi wachtwoord, maar ook over de mogelijkheden om te fietsen op Curacao. Over het antwoord kunnen we vrij kort zijn. Ja, fietsen op Curaçao is technisch gezien mogelijk, maar het brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Het gebrek aan fietspaden en trottoirs, gecombineerd met de hitte en het gebrek aan bewustzijn van automobilisten, maakt fietsen op Curaçao niet tot een aanrader. Het is niet voor niets dat er regelmatig een fietser op Curacao in het ziekenhuis belandt of zelfs overlijdt. Fietsers krijgen regelmatig geen voorrang, worden afgesneden door automobilisten of simpelweg over het hoofd gezien door automobilisten.

Waarom is fietsen op Curacao zo onveilig?

Ten eerste; er heerst geen fietscultuur op Curacao zoals in Nederland, waardoor automobilisten niet gewend zijn om rekening te houden met fietsers. Daarnaast is de kwaliteit van de wegen op Curacao een stuk slechter dan in Nederland. Er is veel wegdek dat niet egaal is en zelfs grote gaten telt. Automobilisten willen deze gaten uiteraard zoveel mogelijk ontwijken en hierbij wordt er vaak niet gekeken of gerekend op eventuele fietsers (of voetgangers). Op sommige wegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. Zie daar maar eens veilig naast te fietsen.

Deze omstandigheden zorgen voor nóg grotere uitdagingen
In de avonduren fietsen is echt ten zeerste af te raden. Niet alleen omdat wegen vaak minder goed belicht zijn dan in Nederland. Ook omdat er van donderdag t/m zondag aanmerkelijk meer beschonken automobilisten rijden die over het algemeen minder alert zijn. Kijk ook niet raar op als je automobilisten met een telefoon in hun hand of aan hun oor ziet rijden. Het mag beide officieel niet, maar er wordt simpelweg niet tot vrij weinig op gecontroleerd. We gaan ervan uit dat je in de regen niet wil fietsen. Mocht jij dit wel van plan zijn op Curacao, haal het alsjeblieft uit je hoofd. Wanneer het regent op Curacao, worden de wegen glad. Tijdens die eerste regendruppels zelfs spiegelglad. Levensgevaarlijk voor fietsers. Als het een lange tijd droog is, zoals op Curacao, dan komt er veel olie en rubberresten terecht op de weg. Wanneer dit nat wordt, ontstaat er gladheid. Plotseling remmen of sturen kan ervoor zorgen dat je in een slip terecht komt voor zowel automobilisten als scooterrijders en fietsers. Als het in Curacao regent, zijn het vaak korte en zware regenbuien waarbij er meer water blijft liggen op de wegen. Het wordt dan meer waterfietsen. Kortom, niet doen.

Waar vind je de beste fietspaden op Curacao?
Er zijn plekken waar je iets veiliger kunt fietsen. Er is bijvoorbeeld een looppad/fietspad bij Koredor nabij Piscadera, Jan Thiel, nabij Centrum Supermarkt Piscadera en bij de Santa Rosaweg. Op de overige wegen op Curacao deel je de weg met gemotoriseerde voertuigen en dan ben je als fietser het meeste kwetsbaar. Eens in de zoveel tijd is er een wielrenwedstrijd op Curacao. Mocht je echt willen fietsen, dan bieden deze wedstrijden een veiliger alternatief voor de echte fietsfanatiekelingen.

Hoe verplaats ik me dan het beste op Curacao?
Curacao is een klein eiland, maar je hebt wel degelijk iets op wielen nodig om je te kunnen verplaatsen. Rijden op een scooter is net als fietsen, niet de veiligste keuze. Openbaar vervoer op Curacao is er ook, maar dit is niet zo ontwikkeld als in een gemiddelde stad in Nederland. Het hebben of huren van een auto op Curacao is vrijwel onmisbaar. Met behulp van Google Maps vind je er zo jouw weg.

Mountainbiken op Curacao
Wellicht is mountainbiken door de natuur een goed alternatief. Er zijn diverse mooie routes in Jan Thiel rondom de zoutpannen, Jan Kok en Westpunt. Er is zelfs een Mountainbike Handboek Curacao met allerlei mooie routes. Heb je geen zin om jouw mountainbike mee te nemen of om er hier een te kopen? Er zijn ook verscheidene plekken waar je fietsen kunt huren en begeleide mountainbike tours kunt boeken. Bekijk hier het Mountainbike Handboek Curacao.

Mocht je nu een heel wild westen voor ogen hebben; automobilisten kunnen ook heel vriendelijk zijn. Zo word je over het algemeen ook voorgelaten als je ergens staat te wachten, maar geen voorrang hebt. Een blijk van waardering door even te zwaaien wordt dan geapprecieerd. Hoewel Curaçaose automobilisten vriendelijk kunnen zijn, blijft het advies over fietsen op Curaçao duidelijk: als je je leven liefhebt, laat je de fiets voor wat het is. Tenzij je de natuur ermee in duikt, ver van de openbare weg. Veiligheid staat immers voorop.

Deel dit artikel met een vriend

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.