Het verhaal achter het ontstaan van de vlag van Curaçao
Op 2 juli kleurt Curaçao elk jaar blauw en geel tijdens “Dia di Himno y Bandera” (de Dag van de Vlag en het Volkslied). In de volksmond beter bekend als “Dia di Bandera”. Op deze dag, in 1984, werd de vlag van Curaçao voor het eerst gehesen op het Brionplein. Maar de totstandkoming van deze vlag en de betekenis achter de kleuren en symbolen is net zo fascinerend. In dit exclusieve interview met Martin den Dulk, de ontwerper van de vlag, deelt hij vol trots het verhaal achter “onze” én “zijn” vlag.
Een last-minute inzending
In 1981 kreeg de vlaggencommissie van Curaçao de taak een eigen vlag voor het eiland te ontwerpen. Een ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven en maar liefst 1782 inzendingen werden ontvangen. Martin den Dulk, destijds slechts 20 jaar oud, leverde zijn ontwerp nét op tijd in, op aandringen van zijn vader. “Ik twijfelde eerst, maar mijn vader moedigde me aan omdat hij vond dat ik creatief was en goed kon ontwerpen. Uiteindelijk diende ik mijn ontwerp een half uur voor de sluitingstijd in.” De inzendingen werden anoniem beoordeeld, en uit de 1782 ontwerpen koos de commissie er 10 uit die gepresenteerd mochten worden. De vlag van Martin kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.
De uitslag
Martin hoorde het nieuws op een onverwachte manier: “Ik was aan het werk in het restaurant van mijn ouders toen de kokkin binnenkwam met de krant, de Extra, in haar hand. Op de voorpagina stond mijn vlagontwerp! Ze geloofde me eerst niet, maar al snel werd het bevestigd: ik had gewonnen. Curaçao had nu eindelijk een symbool van nationale trots, en toen mijn ontwerp voor het eerst werd gehesen op 2 juli 1984, voelde ik iets onbeschrijfelijks.”
De betekenis van de vlag van Curaçao
Over de betekenis van de vlag bestaan verschillende verhalen, maar Martin legt het ons zelf uit. “Het moest eenvoudig zijn, zodat zelfs kinderen het konden tekenen. Het blauw staat voor trouw, de lucht en de zee rondom Curaçao. De gele band symboliseert de zon en de vrolijkheid van het volk. De twee witte sterren vertegenwoordigen Curaçao en Klein Curaçao, en de vijf punten van de sterren staan voor de vijf continenten waaruit de bevolking oorspronkelijk afkomstig is. De kleur wit staat voor vrede en geluk, omdat de bevolking in vrede naar Curaçao kwam om een beter leven op te bouwen.”
Een tijdloos symbool
Jaarlijks is Martin nog aanwezig op 2 juli om te zien hoe zijn vlag trots wappert op het Brionplein. Op slechts 20-jarige leeftijd wist hij een ontwerp te maken dat voor altijd een belangrijk symbool zou zijn voor het eiland. Als dank ontving hij van de overheid een plakkaat en 3000 gulden, die hij doneerde aan goede doelen, waaronder de Blindenzorg Curaçao: “Omdat dat de enige mensen zijn die mijn vlag niet kunnen zien.”
De vlag van Curaçao is veel meer dan een herkenbaar symbool; het vertegenwoordigt de trots, diversiteit en eenheid van het eiland. Martin den Dulk’s eenvoudige maar krachtige ontwerp weerspiegelt de cultuur, geschiedenis en hoop van het Curaçaose volk. Elk jaar herinnert Dia di Himno y Bandera ons aan de waarde en betekenis van dit belangrijke nationale symbool, dat diep in het hart van de bevolking verankerd is. Op de website van Curacao Tourism Board vind je de activiteiten die op deze speciale dag plaatsvinden.
[…] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao, CURACAO INVESTMENT. CURACAO INVESTMENT said: RT @MeetCuracao: Nice to share: “Onze vlag, zijn verhaal.” – het ontstaan van de vlag van Curacao http://bit.ly/b73BGd […]
Applause voor Martin! Zowel voor zijn ontwerp als voor de donaties! 🙂