Deze 5 dieren kun je vinden op Curacao, ken jij ze?

Na pas geleden de meest irritante beesten in de tuin op Curaçao te hebben besproken, is het nu tijd voor de coolste dieren. Natuurlijk, je raakt gewend aan alles als je op Curaçao woont, maar als ik deze dieren zie, ben ik altijd weer extra blij.

Parkiet (Prikichi)Deze 5 dieren kun je vinden op Curacao, ken jij ze?
Je hebt veel prachtige vogels rondvliegen op Curaçao, maar ik hou van tropisch gekleurde vogels die op papegaaien lijken. Met de nadruk op ‘lijken’, want veel mensen denken onterecht dat het papegaaien zijn. Vooral bij zonsondergang zijn ze enorm actief en vliegen ze in grote getallen door de buurt. Dit doen ze niet geruisloos en dat is dan wel een beetje vervelend. Ze fluiten namelijk niet mooi maar maken een krijsend geluid. Zitten ze constant in je tuin dan heb je waarschijnlijk een termietenprobleem, die vinden ze namelijk heerlijk.

Gecko CuracaoGekko (Pegapega)
Een vrij veel voorkomend dier, maar aan de reacties van bezoek te horen bij ons thuis een super veel voorkomend dier. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee. We hebben bij elke buitenlamp een familie van ongeveer 3-5, en binnen hebben we er in elke kamer ook nog een zitten. In het begin was de vrouw bang voor het beestje maar dat was snel over toen ik vertelde dat een gekko heel veel insecten opvreet. En dat doen ze! Het huis is bijna insectloos.

heremietkrabben CuracaoHeremietkrabben (Soldachi)
We wonen dicht bij zee, maar nou ook weer niet heel dicht. Ik snapte dus niks van deze bezoeker. Lekker lomp dat ik ben, breng ik de eerste keer deze nietsvermoedende krab terug naar zee. Bij de tweede had ik daar geen zin meer in en zette deze over de muur in de mondi en heb ik Carmabi gevraagd voor een antwoord. Wat blijkt? De krabben worden geboren in zee en gaan vervolgens het land op. Omdat ze steeds grotere schelpen nodig hebben, zoeken ze deze in tuinen. Ook moeten ze natuurlijk eten (organisch materiaal) en zoeken tuinen op met veel bladmateriaal. Tip: zet ze in de mondi, of laat ze in de tuin want ze houden de grond vruchtbaar. Ze zijn overigens niet gevaarlijk.

Vleermuis (Raton djanochi)
Als het donker wordt dan scheert deze regelmatig langs onze hoofden. Ze hebben een sonarsysteem waar je u tegen zegt dus wees niet bang dat ze je raken. Leuk weetje: cactussen zijn afhankelijk van de bestuiving door een vleermuis. Zonder vleermuis, geen cactus. Geen cactus, geen vruchten voor een aantal vogels in de droge periode. Het komt regelmatig voor dat ze het huis in vliegen. Meestal vinden ze de weg terug, lukt dat niet, dan heb ik begrepen dat het wapperen met een kussensloop werkt. Dit heb ik nog nooit hoeven doen, maar als het zo is, laat ik hier mijn bevindingen weten!

kolibrie CuracaoKolibrie (Blenchi)
Als laatste het kleinste vogeltje ter wereld: de kolibrie. “Wat? Op Curaçao?”, hoor ik je al denken. Jazeker, wel degelijk op Curaçao aanwezig. Ik vind het geweldig mooie dieren en zijn daarbij blijkbaar de enige vogelsoort die achteruit kan vliegen. De rode versie heb ik nog nooit gezien, wij hebben vooral de groene in de tuin. Ze zijn niet echt bang, dus doen zich gerust te goed aan een lekker bloemetje als je ernaast een theetje zit te drinken. Ze vliegen echt snoeihard door de tuin als ware stuntvliegers en komen binnen no-time tot stilstand om wat te eten, geweldig om te zien.

Zoals je kunt lezen, is het elke dag weer een gezellige beestenboel in de tuin. Dit is dus gewoon erg leuk en interessant om naar te kijken.

Deel dit artikel met een vriend

10 BERICHTEN

  1. Die papegaai parkiet hebben hier nu ook in de achtertuin!!!
    Verder muizen, katten eenden en mieren.
    Weinig bijzonders hé?;-)

  2. deze dieren staan ook bekend als prikichi, soldachi , raton djanochi , blenchi en de pegapega. in mijn opinie zijn dit de coole namen voor deze coole beesten 🙂

  3. @ Rudolf Bedankt voor je reactie! Mijn fout, helemaal vergeten en ik heb de namen er gelijk bijgezet. Het is trouwens helemaal waar dat het papiaments supercoole namen heeft voor dieren

  4. Denk dat de Blenchi niet helemaal blij is mijn zijn Papiamentse naam. Blenchi (blinde) heeft zijn naam te danken aan het feit dat men vroeger zijn oogjes inprikte zodat de kolibri blind werd en dus mooier ging zingen, niet echt een lekker verhaal maar daar dankt ie zijn naam wel aan. De rode soort kan je trouwens vinden op de eilandjes in het Spaanse Water.

  5. Leuk te lezen! Ben net terug van Curacao, heb een aantal filmpjes op mijn youtube kanaal gezet en was op zoek naar info over de kolibrie, die ik filmde. Ergens in een fractie vaneen seconde in de film zie ik veel rood, buikje m.n. denk ik. De opname maakte ik in Otrabanda.Groet. Richard

  6. Overigens in Nederlands Limburg laten ze de vinken flink zingen, door de kooitjes af te schermen van het licht. Is misschien iets beter dan ogen inprikken, maar ook niet echt lekker.
    N.B. Mijn youtube kanaal met een afspeellijst Curacao is: http://www.youtube.com/riesbergen.
    Veel plezier er mee eventueel.

  7. Beste Kim, ik ben docent Papiamentu en had het verhaal over het oogjes doorprikken van de kolibrie nog nooit gehoord. Ik denk dan ook dat het pertinent niet waar is. Het klinkt ook niet logisch omdat: – onze kolibries niet zingen – je zo’n kolibrie eerst moet weten te vangen en dat is heel moeilijk, zo niet onmogelijk – kolibries niet in kooien gehouden werden en worden, dus wat heb je er aan als je toch niet kunt horen zingen (vooropgesteld dat kolibries konden zingen) – het woord ‘blind’ in het Papiamentu ‘siegu’ is en afgeleid is van het spaans. Het woord blenchi is afgeleid van het woord ‘blinken’. Een blenchi is dus een klein ‘blinkertje’.

  8. Helemaal met Celia eens; broodje aap verhaal.
    Overigens: last van karpatten/teken in de tuin, en soms ook kakkerlakken die in de tuin verdwaald zijn? NEEM KIPPEN. De schoonhouders. Zij (vr)eten alles, al het ongedierte. Wel ondertussen elke dag even je hond van zijn teken bevrijden. Na een tijdje geen teek meer te zien. Geldt ook voor kakkerlakken. Had op een bepaald moment voor zonsondergang de buitenmuur vol met een zwerm van honderd? kakkerlakken. Spuitbus erop losgelaten (mocht toen nog), de beesten op de grond. Volgende dag: niets meer te zien. Wel smaakten de eieren die eerst een mais-smaakje hadden, nu anders

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.