Libelle Curacao dragonfly
Wie kent ze niet, deze prachtige dieren. Libellen (op Curacao noemen we ze vooral dragonflies) zijn meestal te vinden bij water en op dit moment zijn er erg veel te vinden achter “klein Hofje” bij de Piscadera baai.

Het opvallendste is de kop met grote ogen , die uit 10.000 tot 50.000 facetjes bestaan. Met deze ogen nemen libellen bewegingen waar: het bovenste gedeelte ziet scherp op afstand en het onderste dichtbij.

Als ik zo goed kon zien dan kostte het ook geen moeite om ze snel te ontdekken, wat nu nogal wat tijd in beslag neemt omdat ze vaak op het topje van een tak of blad gaan zitten waar je nogal snel overheen kijkt.

Bij libellen zijn de vleugels niet met elkaar verbonden, zoals bij veel andere insecten. Hierdoor kunnen de vier vleugels los van elkaar worden aangestuurd en kan de libel opmerkelijke kunsten uithalen, zoals stilstaan in de lucht, verticaal opstijgen en zelfs achteruit vliegen. De vleugelslag is met 20 tot 40 slagen per seconde veel langzamer dan bij andere, kleinere insecten. (sommige muggen kunnen wel 1000 slagen per seconde bereiken) Door de lage frequentie is de vleugelslag voor ons niet hoorbaar.

Libellen kunnen een snelheid van wel 50 km per uur halen, wat hen tot de snelst vliegende insecten maakt. Als je er een ziet vliegen dan is het heel moeilijk om ze bij te houden om te kijken waar ze gaan zitten. Gaan ze dan eenmaal zitten dan is het ook maar een paar seconden want ze vliegen ook zo weer weg.

Ik vind het prachtig om ze te zien en ze proberen te fotograferen maar na een paar uur ben ik doodmoe aan mijn ogen.
De voorrand van de vleugels is geknikt en fungeert als een soort spoiler. Dit zorgt dat lucht loskomt van het vleugeloppervlak, waardoor lift ontstaat. Aan de voorrand van de vleugels bevindt zich dichtbij de vleugeltop ook een gekleurde vlek.

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Bea Moedt.

Deel dit artikel met een vriend

3 BERICHTEN

  1. These pictures are so perfect.
    Love how you get the dragonflies to pose for you. Must take you hours of patience!
    Great, great!

  2. Top, Bea, wat een mooie foto’s!

    Ik was gisteren in de Vaersenbaai en daar wemelde het van de libellen maar die zaten absoluut niet stil, ik zat midden in een zwerm die maar bleef vliegen! 🙁

  3. Beste Bea, prachtig ! Heb je nog tips voor de beste plekken voor libellen op Curacao . Alvast bedankt !

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.