Lionfish CUracao

Sinds geruime tijd is de Lionfish op Curaçao. Wat moeten we nou met die vis?

De Lionfish is nu echt gewoon geworden in de wateren rondom Curaçao. Het is belangrijk dat je hem kan herkennen als je aan het duiken of snorkelen bent. De eerste ‘sighting’ van de lionfish was overigens bij Watamula op 27 oktober 2009.

De Lionfish is een prachtige vis. Het zijn dan ook gewilde aquarium vissen en het verhaal gaat dat tijdens een orkaan (1992) een aquarium werd verwoest in Florida en 6 vissen in zee zijn beland. Want de Lionfish komt normaal helemaal niet voor in de Caribische wateren. Ze komen oorspronkelijk uit de South Pacific en de Indische Oceaan.

Wat is er nou vervelend aan de Lionfish:

  • het is 1 van de meest giftige vissen in de oceaan
  • een steek bij een mens zorgt voor flink wat pijn, overgeven en moeite met ademen (over het algemeen niet dodelijk)
  • ze planten zich voort als konijnen
  • ze eten bijna alles dat in hun mond past (dus ook andere vissen)
  • ze zijn relatieve nieuwkomers rondom Curacao dus andere vissen hebben geen idee dat de vis gevaarlijk is
  • ze hebben geen echte natuurlijke vijanden

Al met al, niet iets om blij van te worden. Ik hou in het water altijd rekening met de zee-egel, de schorpioenvis en kwallen, maar nu dus nog 1 erbij. Al met al erg voor onze riffen, misschien nog wel erger dan de plastic cups, onoplettende duikers en blikjes polar 😉

Wat zijn de oplossingen dan? Er zijn er verschillende met als meest ludieke manier op de Bahama’s waar ze haaien leren om te jagen op de Lionfish. Overigens zijn er Groupers gevonden met Lionfish in hun maag, dus misschien moeten we die maar niet meer eten op Curaçao.

De belangrijkste oplossing is dat we de vis gewoonweg opeten. De vis smaakt heerlijk en wordt al door veel restaurants op Curacao aangeboden. Dus: probeer het eens want van vraag komt aanbod en dus gaan ook meer lokale vissers de Lionfish vangen.

Lionfish jagen
Op Curaçao hebben we inmiddels veel duikers die fanatiek op de vis jagen. Dagelijks gaan een groep duikers erop uit die grote aantallen vangen. Echter, is dit nog niet genoeg. Blijkbaar kunnen sommige vrouwtjes (Super Breeders) wel meer dan 2 miljoen eitjes per jaar leggen. Met andere woorden, ze zijn niet te stoppen tenzij er een natuurlijke vijand opstaat.

Wat doen zdie duikers met de vangst? Vaak eten ze de lionfish zelf op of worden ze verkocht aan restaurants.  Het staat nog zeker niet overal op de kaart maar het aantal begint te groeien. Door de groeiende vraag van restaurants wordt er steeds meer Lionfish geschoten. Dus mocht je het op het menu zien staan: bestellen! Heerlijk eten en ondertussen het Curacaose koraalrif redden.

Video’s van de Lionfish op Curacao
Hoe worden ze gevangen? Met de Zookeeper:

Deel dit artikel met een vriend

10 BERICHTEN

  1. masha danki, nos ta purba di duna e information mas leuk de e isla korsou

  2. E site aki ta hopi informativo.nos no tabata sa ku por kome lionfish tambe.Sigi promove nos isla.Y sigi tambe ku e bon trabao.

  3. Vandaag de lionfish gespot bij Cas Abou. In ondiep water tussen het strand en het vlot.

  4. @Wout De Lionfish is inmiddels overal te zien. Gelukkig zitten de grotere aan de Noordkust.

  5. ik heb gister Lionfish gegeten, heerlijk echt een aanrader mits het goed klaar gemaakt is!!!!

  6. Ik heb vorige week ook lionfish gegeten op Curacao, erg lekker inderdaad maar wel een mager hapje..

    En dat voor 54 gulden, het is dat ik het niet dagelijks eet..

  7. Ik heb lionfish special edetion dish, vandag gegeten. Ik heb zelf klaar gemaakt. Jullie mogen op mijn facebook (shermine lourens grovell) mijn foto,s zien. Lionfish is gewoon lekker

  8. Ik heb vandaag gedoken op Curacao. En inderdaad ik heb twee grote jongens gezien. Toen ik 6 maanden geleden dook bij de Dominicaanse republiek gebruikten de dive masters “automatische” harpoenen. Een goeie shot en hij had hem aan de haak. Probleem is dat deze soort harpoenen op Curacao NIET zijn toegestaan. De Nederlandse wetgeving loopt (zoals zo vaak) weer eens achter. De lokale regering moet juist hier het gesprek met NL over openen want het zijn juist de duikscholen die kunnen helpen en die dat best willen. Tenslotte heeft Curacao een zeer groot economisch belang!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.