Coca-Cola Curacao
Ik weet nog goed de allereerste keer dat ik in de Centrum Supermarket een fles Coca-Cola wilde kopen. Het ene schap met flessen heeft een gouden dop, en precies daarnaast een zelfde schap vol met flessen met een witte dop. Het tweede en ook het belangrijkste verschil is de prijs: de ene fles cola is duurder dan de andere… Ik wist toen niet beter en dacht dat Coca-Cola, welke je ook zou nemen, gewoon hetzelfde zou zijn…

Na wat navraag blijkt de witte dop uit Venezuela te komen en de gouden dop uit Curaçao. Maar dan zijn we nog niet klaar! Er is ook nog een rode dop (uit de Verenigde Staten, vooral te koop bij de Goisco en Boulevard Supermarket) en de blikjes Coca-Cola zijn weer uit Aruba! Tijd voor MeetCuracao om eens contact op te nemen met Coca-Cola Curaçao want wij snappen er niks meer van.

Waarom 4 soorten Regular Coca-Cola?
Curaçao heeft haar eigen Coca-Cola fabriek. Omdat de Coca-Cola formule uniek is, worden er halffabricaten vanuit verschillende delen van de wereld hier naar toe gestuurd die dan alleen nog samengevoegd hoeven te worden met ons geweldige lokale water en vervolgens gebotteld.

De Venezolaanse Coca-Cola (witte dop) komt hier via de barkjes uit Venezuela (die bootjes in Punda aan de kade die fruit verkopen). Deze barkjes nemen kratten met flessen mee op de boot en verkopen die aan de lokale supermarkten. Waarom? Het heeft alles te maken met het verkrijgen van dollars want daar zijn Venezolanen gek op. Omdat ze zo graag die dollars willen hebben (het levert ze weer veel geld op in Venezuela), verkopen ze de flessen goedkoper. Tel daarbij op de lagere productiekosten aldaar door goedkope arbeid en water en dat is de reden dat de Coca-Cola met witte dop goedkoper is. Nadeel is echter dat de flessen wel langer onderweg zijn voordat ze de schappen bereiken (er is wel degelijk een houdbaarheidsdatum). Deze zogenoemde parallelverkoop kan eigenlijk met elk product uit Venezuela. De barkjeseigenaren hebben helaas voor dit specifieke product gekozen. Sterker nog, dit was voorheen Polar!

barkjes curacaoOmdat de Curaçaose fabriek absoluut zelf wil blijven produceren (meer dan 130 werknemers en naar eigen zeggen een superieur product) hebben ze een onderscheid bedacht: de gouden dop. Hieraan koppelen ze veel acties en mikken op het ‘trots zijn op het product van Curaçao’.

Voor de Coca-Cola uit de Verenigde Staten (rode dop) geldt dat er soms partijen goedkoop opgekocht kunnen worden. De Arubaanse blikjes worden gedistribueerd door de Coca-Cola Curaçao omdat ze zelf lokaal geen blikjes fabriceren. Daarvoor is de markt te klein.

Tijd om te testen!
4 verschillende Coca-Cola’s, 4 verschillende landen. Het enige wat het verschil maakt is de kwaliteit van het gebruikte water en de prijs. Reden voor Meet Curaçao om dit eens uitgebreid te testen. Zit er inderdaad verschil in de smaak?

We hebben willekeurig 7 testers uitgenodigd en ongeveer 60 liter Coca-Cola gehaald uit vier landen. De ‘blinde’ test bestond uit 2 rondes met 4 genummerde glazen Coca-Cola. De derde ronde bestond uit een mix met Bacardi White. Onderzocht werd welke landvoorkeur iemand heeft, dus het lekkerste glas koppelen aan het land, en uiteindelijk welke Coca-Cola overall het lekkerste is.

Wat al direct opviel is dat er inderdaad flinke verschillen tussen de soorten zitten. Dit verschil werd bij de Bacardi mix zelfs nog groter!

drinken curacaoDe resultaten
Landvoorkeur
1) Curaçao: 58.8%
2) Aruba: 23.5%
3) VS: 11.8%
4) Venezuela: 5.9%

Hieruit blijkt de liefde voor Curaçao en haar producten van de meeste testers. We ‘wilden’ echt dat de beste smaak van Curaçao was!

Lekkerste Coca-Cola
1) Curaçao: 29.41%
2) Aruba: 29.41%
3) Venezuela: 23.53%
4) VS: 17.65%

Hierboven is te zien dat de verschillen niet echt groot zijn. Er is geen echt verschil tussen Curaçao en Aruba maar ze zijn toch net iets beter dan de andere 2. Wat wel opviel is dat meer dan de helft de Bacardi Cola met de Arubaanse variant het lekkerste vond.

Conclusie
Kies voor een Coca-Cola voor elke gelegenheid de versie van Curaçao; dan zit je over het algemeen qua smaak en kwaliteit helemaal goed. Meerwaarde is dat we ook nog eens Coca-Cola van Curaçao WILLEN drinken (trots) en bijdragen aan de lokale werkgelegenheid. Dus als het enigszins mogelijk is: laat die goedkopere flessen staan en kies voor de GOUDEN DOP!

Deel dit artikel met een vriend

12 BERICHTEN

 1. Hahahaha ik kies altijd voor de Coca Cola (light) met het gouden dopje….. Vind ik inderdaad lekkerder en zit naar mijn idee meer prik in…. En de blikjes lijkt me te veel prik hebben….. Wel leuk dat meetcuracao dit nader heeft onderzocht…. Men zegt cola is cola….. Maar voor mij is cola curacaosche Coca Cola (light)…..

 2. Om het feest compleet te maken: Ik kocht laatst flessen Coca Cola met een RODE dop bij de Centrum en die waren in Aruba geproduceerd. Dus die bestaan ook nog.

  Misschien kun je er een prijsvergelijking bijzetten? Die gouden doppen zijn toch best wel wat duurder dus je moet wel heel erg trots zijn om daar voor te gaan als ze naast elkaar staan in de supermarkt 😉

 3. Als prijs de criteria is moet je zeker gaan voor die ene die het best past bij je portemonee maar zoals in mijn geval gaat het puur om smaak….. Dus ik denk dat je voor jezelf moet nagaan welke criteria het meest weegt.

 4. He Theo, de Arubaanse flessen met Rode dop komen normaal gesproken niet voor op Curacao. Een aantal weken geleden was er een probleem met de productie op Curacao. Coca-Cola Curacao heeft toen flessen op Aruba ingekocht en geleverd op Curacao. Dus dat komt normaal gesproken niet voor. In ieder geval gaat alle Coca-Cola vanuit Aruba altijd via Coca-Cola Curacao.

  We hebben expres gekozen geen prijsvergelijking neer te zetten omdat deze prijzen nogal eens wijzigen. Het verschil is in de laatste jaren kleiner geworden. Nu ongeveer 1 tot anderhalve gulden per 2 liter fles bij de Venezolaanse variant. Maar die kwam niet heel goed uit de test 😉 Dus inderdaad wat Donata aangeeft. Sowieso is Coca-Cola natuurlijk een luxe product dus als je op de kleintjes moet letten dan kun je misschien beter ranja kopen.

 5. Ah oke, thanks Sebastiaan, je bent goed geinformeerd! Was ook voor het eerst dat ik die flessen zag.

  Een verschil van 1 tot 1,5 gulden is best veel. Maar er zit ook minder prik op en zeker als je de fles een paar dagen laat staan kun je het restant weggooien. Wat dat betreft is de gouden dop misschien toch economischer als je niet de hele dag door Coca Cola drinkt 🙂

 6. “Het enige wat het verschil maakt is de kwaliteit van het gebruikte water en de prijs.” Ik proef tussen de Venezolaanse cola en de Curaçaose cola een duidelijk verschil, en dat is dat de Curaçaose cola veel zoeter smaakt. Niet zo gek want doorgaans is men hier op het eiland gek van zoetigheid. Deze is duurder dan de variant met de witte dop, en dat zijn voor mij genoeg redenen om deze flessen niet te kopen.
  En een onderzoek onder 7 ‘willekeurige’ personen overtuigt mij niet zo van de resultaten. Het artikel neigt sterk naar een pro-Coca Cola Curaçao verhaaltje zonder werkelijke onafhankelijke meetresultaten, want dáár ben ik wel eens benieuwd naar.

 7. @ B-ry Natuurlijk is de test niet representatief. Voor een echte test moet je veel meer testers hebben, temperatuurmeters en ga zo maar door. Het is meer een momentopname. Het artikel is vooral bedoeld om de reden achter de doppen te vertellen. Daarnaast wilden we kijken of er verschil in smaakt zat en dat was zo. Dat het verhaaltje pro Coca-Cola Curacao overkomt, lijkt me duidelijk, dat is de hele bedoeling achter deze website ;).

  Iedereen moet natuurlijk een eigen keuze maken. Voor mij en de testers is de keuze in ieder geval gemaakt. Mijn persoonlijk landvoorkeur was trouwens Aruba en dat bleek de Cola uit Curacao te zijn.

 8. De Amerikaanse Cola is inderdaad vies, smaakt heel chlorig. De venezuelaanse is ook goed, maar heeft duidlijk minder prik. De Curacaose is (werkelijk) de beste. Maar doordat deze ook duidelijk duurder is koop ik liever de Venezuelaanse versie.

 9. Koop de gouden dop, steun Curacao… Koop de witte dop en exporteer welvaart naar Venezuela.

 10. @ molly…..i love the comment!!
  @ sebastiaan….echt een super artikel. vind het geweldig dat je er echt onderzoek naar hebt gedaan. ik ben hier maar voor 4 weken op het eiland en het is me niet opgevallen. maar k ga zeker opletten. misschien een semi onderzoek doen voor mijzelf. Any excuse for a glas of ice cold coca cola!

 11. Wij moesten ook erg lachen om de droge opmerking van Molly 😉

  Super tof dat het artikel goed gelezen en geshared is en de leuke reacties. Dat gebeurt mij niet vaak 😉

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.