Werken op Curacao
Hoezo werken? “Je ligt toch zeker wel elke dag op het strand en steekt iedere avond de BBQ aan”? Ik kan nog steeds niet wennen aan de opmerkingen van de achter gebleven vrienden die ons nog niet hebben opgezocht. Er blijft een idee heersen bij mensen in Nederland dat je naar Curaçao emigreert om elke dag op het strand te liggen en omdat je een beetje bruin ziet, is het bewijs er dan ook dat het ook zo is.

Natuurlijk is er de groep pensionados die inderdaad hiernaar toe komen om te genieten van het eiland, rust en om poepie bruin te worden. Ik ben hier naartoe gekomen omdat ik niet zo lang kon wachten. Helaas heb ik dus niet jarenlang geld opzij kunnen zetten, de grote klapper gemaakt of een pensioen opgebouwd om hier niks meer te hoeven doen. De salarissen zijn hier ook nog eens niet zo hoog als je in Nederland gewend bent, en het uiteindelijke levensonderhoud hier is net zo duur als in Nederland, al dan niet duurder. Dus werken moet echt, en nee, je hoeft hier niet veel minder hard te werken.

Ook krijg ik vaak de vraag of we geen vrije dagen kunnen opnemen als er bezoek komt. Je hebt hier gemiddeld 15 vakantiedagen per jaar. Dus nee, dat gaat niet! Ik heb namelijk vaak een vrije dag nodig om bijvoorbeeld de autobelasting te betalen, de verzekering te regelen, of om een stemkaartje op te halen bij Kranchi’s. Dus de vrije dagen gaan niet eens op aan de leuke dingen maar ook gewoon aan dagen waarbij je gewoon wat geregeld wil krijgen. Dus dan blijven er nog maar weinig vrije dagen over. Toch word je met de nek aangekeken als je niet eens een dagje vrij kan nemen voor je bezoek. “ Wat is nou 1 dagje”, “Dat kan toch zeker wel?”. En daarnaast wordt het ook nog eens van je verlangd dat je ieder jaar iedereen in Nederland op komt zoeken. Ten eerste hoe ga je dat betalen: want de Nederlands Antilliaanse gulden is nu nog steeds 2,5 keer minder waard dan de euro en ten tweede, wanneer dan? We houden namelijk al geen vakantiedagen meer over omdat we steeds maar 1 dagje vrij zijn? En nee, we kunnen niet elke dag uit eten…

Geld verdienen CuracaoConclusie: we moeten hier heel erg hard werken, om wat sneller hogerop te komen, zodat onze salarissen een beetje overeenkomen met wat er in Nederland verdiend wordt en om betere arbeidsvoorwaarden te kunnen krijgen om die jaarlijkse vakantie te kunnen boeken, en ook nog eens vrij kunnen nemen voor iedere ‘gast’. Dus nee ik lig echt niet elke dag op het strand want ik moet werken en wel degelijk hard hard!

Dus bij deze is de droom om zeep voor iedereen die dacht dat het lekker chillen is op de Antillen! Mocht je toch nog steeds interesse hebben om te werken op Curaçao, en zo af en toe eens te genieten van een dagje strand en een heerlijke BBQ?

De Ultieme Handleiding voor Wonen en Kopen op Curacao
Voor een ieder die echt wil gaan wonen en werken op Curacao, bestel echt dit boek. Voor ons persoonlijk was het boek een enorme houvast bij het opstarten. Natuurlijk moet je veel zaken zelf ervaren maar dit is als een soort Curacao-Emigratie-Reisgids. Het helpt je super op weg, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen.

Bestel het boek via Bol.com

Overzicht websites voor vacatures/ werken op Curacao
Cactus Jobs -uitgebreide website met CV builder en sollicitatietips, commercieel gerichte banen
Kadanz – van alle markten thuis, meer vanaf middelbaar onderwijs
Van Loon Recruitment – functies op hoger- en middenkader, meer richting financiële banen
DPV Ad Interim – van detachering tot interim management tot werving en selectie
Traha – meer richting schoonmaakbedrijven en horeca
Mise en Place en Young profs – natuurlijk veel horeca maar ook richting the young professionals
Wereldstage – de naam zegt het al
Global Resourcing – professionals op midden- en hoger kaderniveau

Deel dit artikel met een vriend

12 BERICHTEN

 1. Heel goede post!
  Het is goed om te proberen dat idee de wereld uit te helpen. Of het ooit zal lukken is natuurlijk weer een tweede…

  In Nederland werkte ik al veel (het laatste jaar 2500 uur, reken maar uit), maar hier ben ik daar elk jaar ruim overheen gegaan. Het grote verschil is dat je je in NL kan specialiseren; hier wordt je voor alles ingezet wat je ook maar een beetje kan. Je hebt dus veel meer rugzakjes op dan in NL. Ergo; meer werk.

  Het grote voordeel vind ik wel dat je, als je hier vrij bent, je ook meer echt vrij bent. Vrij zijn hier is een soort mini-vakantie :). En ik word hier op vrijdagavond of op zondag echt niet gebeld over werk. In NL was dat wel anders….

 2. We hebben eens een keer iemand op bezoek gehad die serieus vroeg: ‘Koken jullie wel eens?’. En de ook veel voorkomende vraag: ‘En? Hoe was het vandaag op het strand?’. Is wel lachen eigenlijk want laat het ze maar denken. Het is hier inderdaad hard werken, al dan niet harder omdat je alles opnieuw op moet bouwen. Maar zodra het weekend komt, vanaf de vrijdagmiddag tot zondag laat is het ECHT vakantie! En om die reden ga ik hier niet meer weg 😉

 3. Tweets that mention Werken op Curacao? Een beetje chillen en vakantie toch? | Meet Curacao Online Magazine - Informatie en Nieuws Curacao -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao and Miranda Wijnands, Ronald Baars. Ronald Baars said: RT @MeetCuracao: Read & RT: Werken op Curacao? Een beetje chillen en vakantie toch? http://bit.ly/9CENEq […]

 4. Ja, ik heb medelijden met jullie;-)
  Toch weet ik van mensen die daar wonen dat ze gemiddeld 2 á 3 x per week uit eten gaan.
  Dat doe en kan ik hier niet hoor.
  Dat zou heerlijk zijn, want ik heb een bloedhekel aan koken.
  Ach, het is overal wel crisis;-)

 5. Er zijn inderdaad wel mensen die veel uit eten gaan. Snap ik ook niks van. Sowieso om er elke keer tijd voor vrij te maken. Maar de El Torro snack geldt ook meestal als uit eten 😉

 6. Wat betreft dat uit eten gaan: er is een heeeeeel groot verschil tussen mensen die uitgezonden zijn en mensen die hier lokaal werken.
  De uitgezonden mensen verdienen gemiddeld 2 tot 3 keer zoveel als mensen die lokaal in dienst zijn en krijgen daarnaast ook allerlei vergoedingen voor huur, kinderen die naar school gaan etc. Deze mensen hebben dus veel meer te besteden en gaan dus ook vaker uit eten, wonen in grotere huizen, gaan vaker naar het buitenland, etc.
  Sebastiaan en ik werken allebei lokaal en verdienen niet dat soort bedragen (later als we groot zijn pas 😉

 7. En met dit idee, wil ik toch graag werken en wonen op Curaçao. Nu baal ik als ik vrij ben en het is slecht weer. En dan heb ik het nog niet eens over de herfst, winter en lente.

 8. @Joost: Bedankt!
  Misschien een late reactie, maar ja, je kent het he? Ik was heel hard aan het werk. Ik heb iets te lange dagen gemaakt de afgelopen weken. So I’m glad it’s Friday!!
  @ Patrick: Ondanks het vele werken, hou ik van het eiland en ben erg blij hier te kunnen wonen! Zoals Joost ook al aangeeft maken de “mini vakanties” in het weekend zoveel goed!

 9. Gouden uitspraak van een vriendin van mij uit NL: “ja maar marlous, jouw hele leven is toch een grote vakantie!” En eigenlijk heeft ze gelijk, als ik niet werk doe ik wat de meeste mensen hier doen als ze met vakantie zijn… Zolang al mijn vrije dagen als vakantie voelen ga ik hier niet weg!

 10. Je vergeet nog dat mensen vaak denken dat er hier niet serieus gewerkt wordt, dat het niveau lager ligt als in Nederland. Zon zee strand dan kan er onmogelijk een serieus bedrijf op het eiland zitten. Daarom ook de vele Nederlanders die wel even komen vertellen hoe het moet (en vervolgens na een half jaar weer weg zijn omdat het toch wel tegenvalt).

  Ja het is relaxter maar het is ook enorm aanpassen. Als dat lukt dan is het geweldig en is de kwaliteit van je leven veel hoger dan in Nederland. In Nederland begin je in de file, regen, kou, hier ben je in 10 minuten op je werk en als je naar buiten kijkt schijnt de zon, blauwe lucht en met een beetje mazzel zie je de zee. Da’s toch een heel ander gevoel kan ik je vertellen. Daar staat tegenover dat je langere dagen maakt (8 tot half 6 zijn de normale kantoortijden), minder verdiend en minder vakantiedagen hebt. Maar je geniet wel van je leven en dat vind ik persoonlijk veel belangrijker!

 11. Precies zo als je op Terschelling woont. Denkt ook iedereen dat we hier altijd vakantie vieren en op het strand zijn. Terwijl het nergens harder werken is dan hier en er bovendien vaak maar raar opgekeken wordt als je je huis niet steeds maar weer als een soort hotel open moet stellen voor vrienden vd wal. “ja maar we gaan onze eigen gang, je zult geen last van ons hebben)… Neuuhhh alleen maar je keuken , je badkamer en je woonkamer ter beschikking stellen zodat zij lekker goedkoop vakantie kunnen vieren en jij na je werk nog geen privacy en rust hebt en bovendien er toch ook wel van je verwacht wordt als je dan vrij bent, gezellig mee moet feesten . Kijken soms raar op als je aangeeft geen hotel of gastheer te zijn en je ook een volle werkweek zoniet meer aan het werk bent.

 12. @Femke Er leuk om je reactie te lezen en te weten dat dit ook in Nederland voorkomt. Het ligt er dus aan of je op een eiland woont. Waarschijnlijk wel afhankelijk of dit een leuk eiland is 😉

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.