Pontjesbrug Curcao Emmabrug
Als ik moet gokken van elke bezienswaardigheid op Curaçao de meeste foto’s worden genomen en waar het meeste lol aan wordt beleefd door toeristen, dan ga ik voor de Emmabrug in hartje Willemstad. Dagelijks zijn er 15.000 voetgangers die gebruik maken van de Emmabrug.

De Koningin Emmabrug is niet zomaar een brug, het is zelf de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. Drijvend? Juist, de brug drijft op pontons. Ik moet zeggen dat ik zelf ook een grote fan ben: de brug heeft een gracieuze uitstraling (vandaar wellicht ook de bijnaam Swinging Old Lady), je krijgt een prachtig uitzicht vanaf het water op zowel de Handelskade, het Brionplein en het Riffort, en het lopen over de brug heeft een vreemd gevoel omdat de brug best wel flink heen en weer gaat door de golfslag.

De Emmabrug is in 1888 gebouwd en verbindt Punda met Otrabanda. De brug ligt eigenlijk recht voor de ingang naar de Sint Annabaai. Nu is de Sint Annabaai een belangrijke baai met de aankomstplaats van de containerschepen, de grote haven en de Isla. Daarnaast moeten ook verschillende cruiseschepen aanmeren op de Kleine Werf of aan de overkant mocht de megapier al bezet zijn. Vandaar moet deze brug heel vaak open en dicht. En hier hebben ze een prachtige oplossing voor verzonnen: een drijvende brug.

Tot 1974 mochten er zelfs nog auto’s over de brug, maar sinds de Julianabrug geopend is, moet het autoverkeer daar gebruik van maken. In 1939 hebben ze de pontjesbrug compleet vernieuwd, maar de slijtage was zeer groot in de 60 jaar daarna. Waar oorspronkelijk de carnavalsstoet nog over de brug ging, was dit niet meer mogelijk. In 2005 zijn de nodig reparaties uitgevoerd en midden 2006 konden mensen eindelijk weer gebruik maken van de brug. Overigens gaat de carnavalsstoet nog steeds niet over de brug heen.

In vroegere tijden was het een tolbrug (met uitzondering als je geen schoenen had), maar al snel is het gratis geworden.

Emmabrug CuracaoWat te doen als de Emmabrug opengaat? Je kunt eigenlijk 2 dingen doen. Je kunt gewoonweg op de brug blijven staan. Dit is een hele leuke ervaring. Je moet wel lang wachten tot de brug weer dicht is en je aan wal kan gaan, maar mocht je romantisch aangelegd zijn: probeer het een keer. Wat je ook kunt doen is gebruik maken van de veerboten. Deze varen alleen als de brug open is. Je kunt opstappen ongeveer 100 meter verderop voor de Gouverneur of aan de overkant vanaf de Handelskade. Ook dit is eigenlijk hartstikke leuk en een aanrader. Deze veerpont is overigens ook geheel gratis.

Nog wat feitjes: de brug is 168 meter lang en bij de renovatie in 2005 waar 95% vervangen is, werd 478 kuub Afrikaans hardhout gebruikt. Overigens zijn alleen de pontons hergebruikt.

Deze brug heeft een verhaal, een historie en wordt teruggevonden in de fotoboeken van iedereen die wel eens op Curaçao op vakantie is geweest of woont. Een unieke verschijning en een must-see én do op Curaçao.

Fotoreportage

Deel dit artikel met een vriend

3 BERICHTEN

  1. Tweets that mention De Emmabrug (pontjesbrug): de trots van Curacao en trekpleister #1 | Meet Curacao Online Magazine - Informatie en Nieuws Curacao -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao, Marjan Venstra. Marjan Venstra said: RT @MeetCuracao: Read & RT: De Emmabrug (pontjesbrug): de trots van Curacao en trekpleister #1 http://bit.ly/d1iEDs […]

  2. […] liepen via de Handelskade richting de Koningin Emma (pontjesbrug) en hoorden een bekende trompetist tussen een steeg door op een hoek van de Heerenstraat, onze […]

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.