rum curacao
Drank, en vooral Rum, wordt in de Caribbean genuttigd in overvloed en is onlosmakelijk verbonden met het leven op Curacao. Aan de Roodeweg in Otrabanda, zit de nu al legendarische El Ron Cocktailbar. Eigenaar en barman Ronald deelt in zijn columns zijn kennis over rum en verschillende cocktails. 

Rum verbroedert
Waarheen vluchten Caribische mensen als ze moe zijn, ze er even uit willen? De rest van de wereld zoekt het paradijs op om er even tussenuit te zijn. Maar wat doen mensen die al in het paradijs wonen? Nou… die drinken en drinken en ze drinken vooral veel Rum. Dit is nooit anders geweest. Al in de slaventijd waren de regelmatige bijeenkomsten in het weekeinde van de slaven al drinkgelagen waar een tijdelijke ontsnapping aan het uitzichtloze werd geboden.

Wanneer er een poging gedaan werd om werkelijk aan de slavernij te ontsnappen dan speelde rum ook een belangrijke rol. Slaven in Jamaica die een opstand voorbereiden dronken cocktails van rum, bloed, kruit en graf modder om de onderlinge solidariteit te bevestigen. De slaven op Curacao dronken voor de grote opstand 1795 awa Hoeramentoe; een mix van rum en gemalen ossenhoorn. Hoe belangrijk de symbolische waarde van deze drankjes was, kan afgelezen worden uit het feit dat ook tijdens de boerenopstand in Morant Bay Jamaica een mix van rum en buskruit aan de gevangenen werd gegeven om de loyaliteit aan de opstandelingen te bewijzen. Het gebruik van alcohol in deze dranken heeft een spirituele betekenis die teruggaat tot Kenia en de Akan stam en haar oorlogsgoden. Rum en alcohol werden gezien als een middel om contact te leggen met deze goden.

Herkent iemand onze vrijdagmiddag rituelen om na een werkweek in oorlogsuniform, nette broek overhemd en stropdas samen een biertje te drinken met collega’s om de onderlinge solidariteit te versterken?

el ron curacaoRum verrijkt
Suiker heeft de Caribbean rijk gemaakt maar alleen dankzij de productie van rum werden de planters in de Caribbean stinkend rijk. Van de rum werden de kosten van de plantage betaald en alle geëxporteerde suiker was pure winst. Een mooie anekdote hierbij is een moment ergens rond 1795 waarbij de koningin van Engeland tijdens een rijtoer met haar koets van de weg gereden werd door een koets die haar rijtuig qua weelderigheid en versierselen meer dan overtrof. De koningin werd voor dit onfortuin ruimschoots vergoed en bij navraag bleek het weelderig rijtuig van een rijke planter uit Barbados te zijn die niet alleen met zijn rijtuig maar mogelijk zelfs met zijn fortuin de koningin naar de kroon stak.

Rum werd in eerste instantie gemaakt voor de lokale markt en het geld wat daarmee verdiend werd was ruim voldoende om de slaven te onderhouden en de rest van de kosten van de plantage te kunnen betalen. Je moet je dan ook voorstellen dat er in die dagen enorme hoeveelheden sterke drank werden genuttigd en rum, lokaal geproduceerd, was t goedkoopst en altijd voorradig. Dat dit drinken, en het sociale gebeuren wat er aan vast zat en nog steeds zit, erg belangrijk was in de Koloniën, mag wel blijken uit feit dat je in Amerika pas stads- of dorpsrechten kon aanvragen bij de overheid als er bij een verzameling huizen een taveerne stond. Een kerk was minder belangrijk, maar een kroeg moest er zijn.

Het nieuwe Amerika werd door de West Indies van ruimschoots genoeg rum voorzien. Het monopolie wat de Engelsen hadden over de handel tussen de verschillende Engelstalige Caribische eilanden binnen het British Empire zorgden ervoor dat met de kolonisatie van Amerika de rum en suikerproductie op de West Indies en met name Barbados en Jamaica zijn grootste bloeitijd beleefde.

Rum werd toentertijd nog gemaakt van melasse het restproduct wat overblijft van het suikerriet na de suikerpersing. Dus zelfs het afval van de suikerproductie bracht nog geld op. Rum werd gebruikt als ruilmiddel voor levensmiddelen en slaven. Er werd op de eilanden best wel geld gebruikt, maar het was net zo normaal dat hij zijn rekeningen betaalde met een paar vaten rum.

Als ik genoeg rum heb en te weinig geld denk ik nog wel eens aan deze mooie tijden terug.

Deel dit artikel met een vriend

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.