Curacao honden
Vanaf het moment dat ik voet zette op Curaçaose bodem heb ik altijd een zwak gehad voor de zwerfhondjes hier op het eiland. Voor de kale, scharminkels, de zielenpootjes langs de kant van de weg, voor de zwangere teefjes en de uitgemergelde reutjes die je op elke straathoek van het eiland aantreft. Ik ben een echte sucker voor deze dieren en het liefst laat ik ze allemaal in achterin mijn pick-up en begin thuis een compleet asiel, neem ze allemaal op in mijn warme moederhart en vertroetel ze tot ze helemaal voldaan met bolle buikjes op mijn porch liggen.

Ik ben niet de enige weke ziel met deze afwijking. Ik ken vrouwen die standaard met een zak hondenvoer in hun auto rondrijden en met piepende banden bij elk scharminkeltje stoppen om het beest te voeren. Ik vind het getuigen van een helden daad. Een groot hart met plaats voor onze mede eiland genoten. Want zeg nou zelf, als wij er niets aan doen, als alle initiatieven van lieve mensen het probleem niet oplossen zullen we met z’n allen voor het probleem moeten zorgen.

Ik rijd niet rond met zakken hondenvoer in mijn auto. Het zijn zoveel zielige beestjes en als je de een iets geeft moet je het voor de ander ook doen. Mijn maandsalaris zou opgaan aan hondenvoer en voor je het weet ben je zelf ook dakloos en kan iemand anders je voeren. Dan had je dus net zo goed zelf als knoekhond, oftewel de Westpunter geboren kunnen worden. Het is wel mooi dat ze het ondefinieerbare mengelmoes ras een naam gegeven hebben. Niks vuilnisbakken ras, bastaard of wees… niks van dat alles. Wij op Curacao hebben de Westpointer.

Honden CuracaoIk heb zelf ook wel eens een nobele daad verricht voor een Westpoint puppy. Het was de meest lelijke afzichtelijke pup die ik ooit had gezien. Kaal, schuw, een groot litteken aan de zijkant van haar buik en onmogelijk op te pakken. Ze keek me aan met de meest mooie bambi ogen die ik ooit had gezien en vanaf dat moment wist ik dat die hond bij mij hoorde. Projectmatig ben ik aan de slag gegaan. De man in kwestie moest overgehaald worden (deze was gelukkig ook een weke ziel), het beestje moest in een krat vervoerd worden achterin mijn pick up en bij de dierenarts moest ze volledig worden opgelapt. In quarantaine. Ze had namelijk ook schurft, karpatten, vlooien en allerlei andere ongein. Inmiddels is Aida al ruim twee jaar het leukste hondje wat ik ken. Lief naar mij en waaks naar de rest van de wereld. Helemaal super dus!

Helaas is niet iedereen op dit mooie eiland zo’n westpoint liefhebber. Ik kreeg ooit een opmerking van een Venezolaans oud werkgever van mij dat wij makamba’s altijd lelijke honden hebben. Hij begreep niet dat je een hond niet voor de sier en het uiterlijke vertoon neemt. Een hond hoort bij je huis, bij je tuin, dus het beest behoort van een echt ras te zijn en ook mooi. Volgens mij had hij onder meer een chihuahua. In mijn ogen een soort cavia welke ze per ongeluk onder het hondenras geschaard hebben. Geef mij maar de echte van Curacao afkomstige Westpointer of knoekhond, hoe je het ook noemen wil. Eerst alle hondjes van de straat, de hele handel steriliseren en daarna eens nadenken over een cavia!

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Marlous Molendijk.

Deel dit artikel met een vriend

19 BERICHTEN

  1. Ik vraag me af of iemander zicht op heeft hoeveel honden er nou zwerver op Curacao. En of het steriliseren van de afgelopen jaren nut heeft gehad. Je ziet de laatste weken heel veel honden lopen en ook dood op straat liggen. Misschien door de droogte dat ze meer op zoek moeten en ook vaker op straat komen. Honden zijn leuk, maar als er elke dag 100 keer een hondenkoor door de buurt gaat… Maar goed, er komt ook niemand op je erf.

  2. Tweets that mention Een zwak voor de Westpointer honden op Curacao, wie volgt? | Meet Curacao Online Magazine - Informatie en Nieuws Curacao -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao. Meet Curacao said: Read & RT: Een zwak voor de Westpointer honden op Curacao, wie volgt? http://bit.ly/9IEmjU […]

  3. Ik heb thuis ook een leuke westpointer (Sproetenkop heet ze) en ze heeft minstens zoveel karakter als de rashonden die we vroeger thuis hadden.
    Het leuke van westpointers is ook dat het echte Curacaose honden zijn. Ze slapen overdag als het warm is en verbruiken niet teveel energie, maar kunnen heel vrolijk en speels zijn wanneer het wat koeler is. Daarnaast zijn ze heel erg gericht op mensen en goed te trainen.
    Eigenlijk zijn het gewoon de perfecte honden voor op Curacao 😉

  4. @ Sebastiaan. Volgens een schatting van 6 lokale dierenartsen zijn er 90.000 honden op het eiland. Dat is twee keer het aantal huishoudens. Het is reeel gezien niet mogelijk om voor elke hond een baas te vinden. Daarom promoot stichting Dierenhulp sterilisatie van honden, en omdat veel mensen dat niet kunnen betalen – en sommigen niet willen betalen – biedt de stichting gratis sterilisatie van honden (en katten) aan. Tot nu toe zijn er 1010 gratis sterilisaties uitgevoerd, en daarmee is de geboorte van 8000 ongewenste pups voorkomen (een hond krijgt gemiddeld 8 pups per jaar)Om ervoor te zorgen dat de hondenpopulatie zich niet verder uitbreidt, zijn we nog zeker 4 jaar bezig. (dat is naast het sterilisatieproject van het dierenasiel, dat maandelijks circa 150 sterilisaties laat uitvoeren (deels gratis, deels inbegrepen in de adoptieprijs van een hond)Dat je veel dode honden ziet, heeft inderdaad te maken met de droogte. De meeste honden die je op straat ziet, zijn geen echte zwerfhonden, maar loslopende honden van een eigenaar. Ze gaan hun terrein af omdat ze niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn en op zoek gaan naar andere honden, of omdat ze thuis weinig of niet te eten krijgen. Nu er ook weinig water is, hebben de honden het extra moeilijk en raken sneller verzwakt. Een hond kan langer zonder voer dan zonder water. Als je honden op straat voert, geef ze dan ook te drinken. Water is wat ze nu het hardst nodig hebben.

  5. heya kan me helemaal vinden in marloes gevoelens heb, zelf niet voor niks 8 hondjes en ben pleegmoeder/ peettante van denk ik bij elkaar een stuk of 100 pups/ jonge katten die ik gevonden, opgeknapt en aan een goed baasje geholpen heb, sommige verbleven soms wel een maand of 4 bij ons totdat ze een echt huis hadden, waarschijnlijk mijn buren ten spijt. Het dierenasiel is vrijwel gelijk aan stichting dierenhulp begonnen met de gratis sterilisaties mogelijk gemaakt door o.a het oranje casino en heeft ongeveer een gelijk aantal sterilisaties voor elkaar gekregen(inderdaad heb de blaren op mijnhanden staan)

    Dus dat wil zeggen dat door goed samenwerken tussen vrijwillegers, stichting dieren hulp, carf, de dierenbescherming , het dierenasiel en een meerendeel van de dierenartsen op het eiland er al heel wat verbeterd is. 8 jaar geleden was het een stuk erger. Gemiddeld gezien zijn er heel veel honden loops in de periode maart /april en over eenhalf jaar ook weer, waardoor je nu dus meer honden op straat ziet dan gewoonlijk. Zij die geen water hebben als hond zitten vaak ook aan een korte ketting dus die zul je niet op straat zien. Wel zie je nu veel reutjes op zoek naar dat heerlijke geurtje dat ze van ver ruiken dus castreren is ook heel handig, liefst op jongere leeftijd, als iemand niet de tijd en geduld en de omheining heeft om zijn hond binnen te houden. Kortom we gaan zeker de goede kant op, nu nog iedereen overtuigen van het nut van vaccinaties nadat hun hond gesterilsieerd of gecastreerd is en voila weer een stap voorruit. Educatie is ook van groot belang op scholen, en in barios heel veel gebeurt er nog steeds omdat de mensen niet beter weten. Of niet goed nadenken, en in dat laatste is de mensheid heel goed. knuffel voor Aida!!!

  6. Eén hond gered Marloes.
    Hier in Nederland zijn honden “gezinsleden”, slapen ze binnen, worden ze geknuffeld, krijgen ze zorg als het goed is.
    Alhoewel?
    De asiels zitten lekker vol.
    Ik denk dat bij jullie de hond als eenheel ander wezen gezien wordt.
    Onze oude buren , afkomstig uit Curacao, lachtten zich rot om ons gedrag naar honden toe. Een hond hoort buiten, absoluut niet binnen!
    Idioot gewoon.
    De honden liggen letterlijk en figuurlijk niet aan banden.
    Succes met alle castraties en sterilisaties, dat zal nog wel een poosje duren.
    En een hoop geld kost het ook.
    Ik snap n.a.v. je blog weer, waar het woord een hondenleven vandaan komt;-)
    Betalen jullie eigenlijk hondenbelasing?

  7. Thanx voor jullie reacties en aanvullende info!! nee, wij betalen geen hondenbalasting op Curacao. Dat zou hier ondoenlijk zijn!!!!!

  8. Hoewel het nauwelijks wat uitmaakt ben ik wel blij dat ik nu een rasnaam kan uitspreken voor mn pi hondje. Westpunter is best stoer.

  9. Even een vraagje voor de mensen die al op Curacao wonen en werken..
    Hoe kom ik als Nederlander zijnde, zo aan werk op Curacao? Wat heb je allemaal nodig om daar te mogen beginnen?

  10. We gaan er nog een artikel over maken binnenkort. Alles hangt af van de business waar je in je zit en de vraag daarnaar op Curacao. De meeste bedrijven willen weten of je al op Curacao woont en ook gaat blijven. Er is een enorm verloop hier van personeel. Dus ze zoeken naar zekerheid. Elke situatie is natuurlijk anders, maar heel makkelijk is het zeker niet., ook al kom je uit Nederland.

  11. Ah fijn is dat 🙂
    Zelf lijkt het me erg leuk om in de administratieve branche te zitten, of werk wat niet echt belastend is voor de rug. (Loop met rugklachten bij de Fysio)

    Betreft het zekerheid hebben voor de werkgevers: Als ik eenmaal op Curacao zit, wil ik ook niet meer weg 🙂

    Dus, mocht er iemand een baantje weten voor mij, ik ben één en al oor!

    Gr Kevin.

  12. Wat ik wel eens gehoord heb is 50.000 maar op Curacao hoor je altijd van alles. Ik hoop dat Stichting Dierenhulp je post leest en antwoord kan geven. Anders vragen we het na

  13. Iets wat mij altijd al heel erg heeft aangerokken toen ik op curacao woondde , was het dierenleed op Curacao, heel goed wat er allemaal voor de hnden word gedaan, maar wat misschien nog wel belangrijker is, is voorlichting! hoe ga je om met dieren? op school zou dit moeten worden geleerd. Honden niet de hele dag (en nacht ook vaak!) in een vaak te klein hok, in de volle zon!!! geen of weinig water/en of voer, of aan een te kleine ketting, de honden worden vaak vals gemaakt, en je moet er bang voor zijn, ze blaffen en bijten dan immers goed, wanneer je op hun erf zou komen. Honden worden ook regemmaltig afgerost met een stok! echt, ik heb het vaak gezien, de oudere Antilaanse bevolking weet niet beter, want het is ‘maar’ een hond. Als je een hond aanrijd op straat, rijden ze gewoon door, de mijne is destijds ook aangereden , die was over mijn hek gesprongen, heeft de klap overleeft, maar altijd kreupel gebleven.

    Yvon.

  14. Mijn dochter heeft van de zomer een piepklein hondje van 1 kilo meegenomen van curacao naar nederland. Hij is nu ongeveer 14 kilo, het is een superleuke vrolijke hond, veel mensen vragen wat voor ras het is misschien kunnen we ze in nederland gaan fokken??

  15. Ik heb in een paar dagen tijd hier op Curacal al tientallen van deze honden gezien, zowel in tuinen als zwervend langs de weg. Ontzettend leuk ‘ras’ die Westpointers. Mooie grootte, vriendelijk maar ook angstaanjagend waaks als het moet. Wat bizar én schandalig dat veel eigenaren ze niet genoeg waarderen.

  16. Mijn vrouw Marja en ik waren van 14 september tot 5 oktober op familiebezoek en vakantie op Curaçao. Hadden een appartement op Grote berg, achter Restaurant De Buurvrouw, lekker eten.. Op de veranda kwam al de eerste dag een magere (namaak) rottweiler schuw een kijkje nemen. Wij zijn dierenvrienden en gaven het beestje wat lekkers. Hij liet zich niet aanhalen maar bleef bij ons in de buurt. Daarna hielden we rekening met haar bij het boodschappen doen en verwende haar met sappige brokken uit blik; ze vond het heerlijk. Navraag maakte duidelijk dat asielen op Curaçao overvol zitten. Om een lang verhaal kort te maken, met hulp van lieve mensen werd Saartje, zo noemen we haar, ondergebracht bij vrienden van de familie (Henriëtte en Arthur, bedankt!). De dierenarts onderzocht haar en constateerde wormen, maar verder gezond, Saar is ca. 2 jaar oud. Wij adopteren haar en ze arriveert op Schiphol op 9 oktober. Een vakantie kan soms raar lopen.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.