Aloe Vera Plantage Curacao
Het was een donkere en grijze zaterdagochtend in November. Met de fotoclub waar onder ander Bea Moedt en Caroline deel van uitmaken ging ik op pad. De eerste stop was bij de Aloë Plantage Plantage. Daar was ik nog niet eerder geweest.

Door het regenseizoen is het eiland prachtig groen waardoor je het geweldige contrast krijgt met de grijze lucht. De Aloë Plantage is gelegen in Sint Joris, naar mijn mening een prachtig gebied. De club van zo’n 18 man (en vrouw) stond al klaar voor de uitleg van Chris van de Aloë Plantage. We kregen van Chris een prachtig verhaal over de Aloë Vera plant. Zijn verhaal was echt interessant en boeiend. Voor het hele verhaal moet je gewoon een keer langs gaan want het is echt de moeite waard om de plantage en de fabriek te bezoeken.

Leuk om te weten:

 1. Er bestaan zo’n 500 verschillende soorten Aloë.
 2. De officiële naam is Aloë Vera Barbadensis Miller. Vernoemd naar ene dokter Miller die de helende werking van de plant had ontdekt. In Curaçao wordt de plant Sente Bibu genoemd; de letterlijke vertaling is 100 jaar leven; Sente staat voor 100 en Bibu voor leven. Dit kan op 2 manieren uitgelegd worden: De plant zelf kan in principe 100 jaar leven door de baby-plantjes. En door gebruik van Aloë wordt je ouder misschien wel 100 jaar.
 3. De Aloë is afkomstig uit Afrika en is tijdens de slavenhandel meegekomen naar Curaçao.
 4. De Aloë zorgt voor een stimulatie van witte bloed cellen waardoor het een helende werking heeft.
 5. Tussen maart en augustus is de beste tijd om de bladeren te oogsten omdat dan de kwaliteit het hoogst is.
 6. 1 blad van een Aloë kan een kilo wegen
 7. Aloë is familie van de ui-achtigen
 8. Als je Aloë snijdt komt er het gele groene sap vrij. Dit is aloëine en stinkt. De aloëine wordt niet gebruikt. Aloëine vlekt en werd wel eens gebruikt voor het verven van het haar.
 9. Aloë kun je ook eten, en het zorgt ervoor dat je weerstand wordt verhoogd. Aloë smaakt eigenlijk naar niks alleen het mondgevoel is vreemd. Als je de Aloë niet goed laat uitlekken dan proef je de Aloëine wat sterk en vies smaakt. Aloëine werkt laxerend dus zorg ervoor dat je het goed laat uitlekken.
 10. Aloë kan je bewaren maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit.
 11. Bij het oogsten neem je de grote buitenste bladeren en maakt 1 in snede en trekt vervolgens het blad ervan af.
 12. Door deze manier van oogsten komt de plant steeds hoger te staan waardoor hij uiteindelijk om zal vallen.

Fotoreportage


De fabriek was helaas niet in productie maar we mochten wel een kijkje nemen. Na de tour en alle uitleg ging het dan gebeuren… De hemel ging open, en het water kwam met bakken na beneden. Gelukkig niet tijdens de tour, want het zag er al de hele tijd onheilspellend uit. Maar we hielden het droog en konden in de shop alle denkbare Aloë Vera producten inkopen, shampoo, dagcrème, muggenspray, bodyscrub, enz. Ik vind deze producten geweldig en heb de pure Aloë altijd thuis staan.

De tour was erg leuk en zeker een aanrader. Je leert veel over de werking van de plant en hoe je het zelf kan gebruiken. Met dank aan de fotoclub voor de geweldige foto’s in deze rapportage.

Maar mijn dag was hiermee nog niet ten einde. In de hevige regen gingen we door naar de volgende stop. Ik ga eindigen met een cliffhanger want de rest van het verhaal vervolg ik in een ander stukje. Het volgende bezoek was echt erg spannend, dus lees de rest van de rapportage hier!

7 BERICHTEN

 1. Na dit verslag gelezen te hebben gaan wij er zeker naar toe als we in februari komen.
  Het was zeer interessant en mooie foto’s.

 2. @Caroline & Cisca: Thanks.
  @Harry leuk dat ik je enthousiast heb kunnen maken! Veel plezier op de Aloe Farm in februari.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.