De Christoffelberg beklimmen, dit heb je ervoor nodig!

Het heeft wat jaren geduurd voordat ik eindelijk de Christoffelberg in Curacao heb beklommen. Klimmen? Jazeker. Het is meer dan een wandeling en op een gegeven moment heb je toch echt je handen en voeten nodig.

De christoffelberg Beklimmen, hoe laat starten?

Eigenlijk ben ik nooit eerder de berg op gegaan omdat ik hoorde van verschillende mensen dat je daar om 6 uur moet zijn (ik ben geen ochtendmens ;)) omdat het anders te heet wordt. Het blijkt dat dit aan te raden is, echter is het ook mogelijk om later te gaan. Wij zijn de beklimming uiteindelijk begonnen om 08.40 (om precies te zijn).

TIP 1: Bel van te voren of het Christoffelpark open is! Wij stonden een week eerder voor een gesloten deur vanwege een feest in Barber. Dit wordt niet gecommuniceerd op de website of Facebook, maar met een bord op de deur. Lekker handig want vanuit Willemstad is het toch zeker 45-60 minuten rijden.

TIP 2: Je kunt het Christoffelpark ook per auto bezoeken en twee leuke autoroutes volgen met mooie stops.

Welke schoenen heb ik nodig om de christoffelberg te beklimmen

We hebben verschillende mensen met slippers de berg op zien gaan. Doe dit niet! Zorg voor goede loop- of bergschoenen. Het eerste deel van de berg is een stevige wandeling. Echter ligt heel het pad bezaait met rotsblokken waardoor je eigenlijk wel constant aan het opletten bent waar je loopt. Dit was voor ons ook direct een minpunt van de tocht omdat je eigenlijk meer met het pad bezig bent dan genieten van de omgeving en de prachtige uitzichten. Het is dan ook verstandig om tijd in te plannen voor regelmatige stops.

Welke schoenen heb ik nodig om de christoffelberg te beklimmen

Welke kleding heb ik nodig om de Christoffelberg te beklimmen

Deze stops zijn overigens ook wel echt nodig want het wordt warm, warmer, heet, heter. Zorg dus voor zeer lichte sportkleding en iets om je hoofd te bedekken. We hebben zelf geen slechte conditie, maar moesten toch ons best doen. Op een gegeven moment kom je op de zuidkant van de berg en daar is bijna geen wind. Neem minimaal een liter water of sportdrank mee. Nog beter is bijvoorbeeld een Camelbak of lichte rugzak zodat je de handen vrij hebt. Een hoge factor zonnebrand is ook aan te raden.

Hoe lang duurt her om de christoffelberg te beklimmen

Wij zijn een aantal keren gestopt om te rusten en te genieten en gemiddeld denk ik dat de tour ongeveer 2,5 uur duurt.

Onze tijden:
8.40 start
10.00 top
10.20 dalen
11.20 finish

Hoe lang duurt her om de christoffelberg te beklimmen

Christoffelberg, de eindklim

Ongeveer 25 meter voordat de top bereikt is, wordt het inderdaad opeens een stuk moeilijker. Dit betekende dat er een aantal mensen, veelal wat oudere of minder sportieve mensen, de handdoek in de ring gooiden en bleven wachten. Je moet echt met handen en voeten klimmen maar het is voor de gemiddelde mens goed te doen. Je wil alleen zeker niet rechts naar beneden vallen want dat kan in mijn ogen fataal zijn. Ik vond het dan ook zeer vreemd dat er geen hek is gemaakt.

Maar laten we niet overdrijven, want naar mijn weten is er daar ook nooit iemand gewond geraakt. Heb je last van hoogtevrees, dan wordt dit stuk wat moeilijker. Ik zou persoonlijk ook niet gaan als het geregend heeft omdat het dan glad is. Er is op de berg ook geen begeleiding van het park aanwezig.

Op het punt waar mensen stopten heb je overigens wel een prachtig uitzicht op de Zuidkust, ongeveer van Grote Knip tot aan Watamula. Dus het is geen ramp als je de top niet haalt.

Christoffelberg, de eindklim

De top van de christoffelberg

Na het laatste stukje klimmen, ben je er dan eindelijk. Een betonnen paal die het hoogste punt aangeeft, maar nog belangrijker: de prachtige uitzichten. De berg wordt omringd door alleen maar groen en je kan mijlenver kijken. Het kan uiteraard droog zijn op Curacao maar over het algemeen is de uitdrukking ‘kale rots’ zwaar overdreven.

Conclusie

Het beklimmen van de Christoffelberg is een Must-Do op Curacao. Of je nou op Curacao woont of op vakantie bent, het is zeker de moeite waard om gezien en gedaan te hebben.

Klimmen niks voor jou? Dan kun altijd nog met de auto het park bezoeken wat ook ontzettend leuk is!

Meer informatie:
www.christoffelpark.org
+(5999) 864-0363

Deel dit artikel met een vriend

6 BERICHTEN

 1. Wat een mooie tocht! Heb het al wel eens met de auto gedaan maar dat uitzicht nodigt uit om ook eens de wandelschoenen aan te trekken…

 2. goed geschreven met prima tips! Ik het ook ooit gedaan en het is absoluut meer dan de moeite waard!

 3. Bedankt JHW voor de kritiek, we waren al aan het twijfelen maar hebben het aangepast!

 4. Inderdaad een ‘must do’! Veel te weinig bezoekers of eiland bewoners nemen te kans echt van het land te genieten.
  De tocht is heel goed te doen voor alle leeftijden. Als kind toen we er woonden al mee met vader. Nu vader(80 jaar) mee met kind…
  Alleen het kleine stukje echt klimmen is een beetje uitdaging voor stramme heupen. Altijd tegen de berg aan Voortbewegen voor veiligheid!
  Het echte gevaar zit hem in een regenbui. Dan is de afdaling een hele klus.
  Vandaar beter altijd goede schoenen. Heb me bij meerdere tochten altijd verbaast over de slippertjes die er ook lopen.
  En verder wil ik toevoegen dat er heel veel prachtige natuurwandelingen mogelijk zijn op Curaçao.

 5. Waanzinnig mooi, alsof je op het dak van de wereld staat, want alles wat je kan zien, en dat is veel omdat de top zo klein is, is onder je. Bij mij zat er ook een mus op de top een paar meter bij me vandaan en cirkelde er een havik boven de berg. De laatste klim is best wel een uitdaging. Ik was zo bijdehand om in m’n eentje om 13:30 aan de klim te beginnen in de heetste maand op een strakblauwe dag. Toen ik in de luwte van de berg kwam (uit de wind) en een grote afstand moest overbruggen naar het volgende schaduw plekje ben ik bijna gebakken in de enorme steengrill waar ik in rondliep. Ik had anderhalve liter water mee, en dat was veel te weinig….

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.