Ondergaande zon curacao
De zon is een ster die het helderste object is aan de hemel en zich het dichtst bij de aarde bevindt. Ze zou zo’n 5 miljard jaar oud zijn. Naast een energiebron kan de zon jammer genoeg ook een gevaar zijn voor de mens.

Positief!
Dat de zon een positief effect heeft op ons welbevinden (humeur) is algemeen bekend. Vooral het licht en de warmte helpen daarbij en zijn niet voor niks een zeer goed hulpmiddel bij de behandeling van een depressie.

Wat al iets minder bekend is, is dat UV straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D.
Vitamine D is belangrijk voor de botstofwisseling. Een tekort kan leiden tot botontkalking (Osteoporose) bij volwassenen en “Engelse ziekte” bij kinderen. Verder helpen UV stralen ook tegen symptomen van bepaalde huidziekten (psoriasis), eczeem en jeugdpuistjes.

Als laatste maar zeker niet het minst positieve, is te melden dat uit recent onderzoek is ontdekt dat vitamine D de kans op vorming van bepaalde interne kankers kan verlagen, en het verloop van eenmaal ontstane kankers gunstig kan beïnvloeden (bron rivm). De hoeveelheid UV straling waarbij voorgenoemde geldt is nog niet ontdekt.

UV-stralen worden onderverdeeld in 3 soorten:
UVA, versnellen de veroudering van je huid en dringen het diepst je huid in.
UVB, veroorzaken de verbranding van je huid .
UVC, worden door de ozonlaag geabsorbeerd en bereiken dus de aarde niet.
Doordat A en B je huid bruinen en verdikken ontstaat er een geringe natuurlijke bescherming die weliswaar tegen de korte termijn nadelen, maar zeker niet tegen de lange termijn nadelen bescherming bieden.

Nadelige korte termijn effecten van zonnen zijn o.a.: Verbranding, sneeuw/zonblindheid en de remmende werking van het immuunsysteem waardoor bijvoorbeeld een koortslip kan ontstaan (p.s. het gebruik van lipbalsem waarin reuzel is verwerkt verergert de kortslip!).

Op de lange termijn kan de zon een verhoogde kans op huidkanker en staar veroorzaken.
Voor zowel huidkanker als staar geldt dat deze effecten zich pas na enkele jaren slechte/verkeerde bescherming optreedt.

Zon CuracaoGevaar bij bescherming tegen UV-straling
Chemische UV-filters absorberen de straling. Na enkele uren hebben de UV-stralen het filter veranderd en verliest het zijn functie. De reststoffen veroorzaken bij sommige mensen een allergische reactie wat door onwetendheid meestal als zonneallergie wordt afgedaan.

De “London Independent” rapporteerde in 2006 dat tweederde van de gevangen mannelijke tarbot en tong in de buurt van een surfparadijs bij Los Angeles tekenen van geslachtsverandering vertonen door concentraties Oxybenzone, een chemische stof die gebruikt wordt om de huid tegen UV-straling te beschermen.

Zwitsers onderzoek wijst uit dat ook, de chemische ingrediënten van UV-beschermers, octocryleen en 4-menthylbenylideen alarmerend veel in vis wordt aangetroffen.
Sommige soorten UV-beschermers bevatten zulke kleine deeltjes (nano-deeltjes) dat ze door de huid opgenomen kunnen worden en zelfs in de hersenen terecht kunnen komen.
Als uw zonnebrandproducten het geslacht van vissen kan veranderen, wat zal het dan met u doen?

Fysische UV-filters zoals gebruikt in de natuurlijke producten van Mexitan, Tropical Sands en andere merken die enkel natuurlijke ingrediënten gebruiken kennen al deze nadelige verschijnselen niet.

Halo CuracaoHoe kunnen we ons veilig beschermen, en tips.
*Smeer in het geval u een chemisch middel gebruikt voldoende, vaak word er te weinig gebruikt om de aangegeven factor te realiseren (+/- 11 theelepels voor een volwassene)
*Zorg dat je niet verbrand. Als je te vaak verbrand is de kans op huidkanker groot, bovendien vergroot je de kans op staar en zal je immuniteit verminderen.
*Baby’s tot 1 jaar uit de zon houden!
*Vermijd, op het heetst van de dag (tussen 12:00 en 15:00), de zon.
*Gebruik een natuurlijke zonnebrandcrème of lotion, bijvoorbeeld Mexitan/Tropical Sands SPF-30 en zonodig na het zonnen Mexitan/Tropical Sands Moisturizing Lotion.
*Draag een goede bril om de vorming van staar te voorkomen
*Zonnebrandmiddelen geven geen absolute bescherming tegen huidkanker, blijf dus oppassen.
*Houd uw huid in de gaten. Moedervlekken die veranderen of jeuken en schilverende plekjes die niet verdwijnen kunnen tekenen zijn van huidkanker.
*Drink veel water, zon droogt uw huid uit.
*Ga niet gelijk langdurig vol in de zon, begin met 20 minuten en verleng dat met +/- 5 minuten per dag
*Een langzaam gebruinde huid blijft veel langer mooi bruin dan een te snel gebruinde huid.

Uiteraard is er over de zon, de middelen en de gevaren daarvan, veel te melden. Er zijn boeken over vol geschreven en de medici, wetenschappers, ervaringsdeskundigen en idealisten spreken elkaar nog wel eens tegen. Volg daarom niet zomaar het advies van de reguliere media op maar ga zelf op zoek naar informatie.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door XpEdition Paradise. Dit is een gratis magazine in papiervorm dat maandelijks uitkomt op Curaçao. Een aantal van de artikelen die hier in staan worden ook gepubliceerd op MeetCuracao.com. Meer informatie over XpEdition Paradise Curaçao Magazine.

Deel dit artikel met een vriend

4 BERICHTEN

 1. Alles waar té voor staat is niet goed.
  Als kroketjes bakken in de olie, onder de tropische zon is slecht.
  Bij julle, maar ook hier waar we net een kleine week prachtig weer hadden en ik weer mensen zag lopen vandaag die meteen als een kreeft in kokend water gemikt konden worden;-)

 2. “Sommige soorten UV-beschermers bevatten zulke kleine deeltjes (nano-deeltjes) dat ze door de huid opgenomen kunnen worden en zelfs in de hersenen terecht kunnen komen.”

  Als iets “nano” (materialen waarbij één of meerdere dimensies tussen 1 en 100 nanometer) is, betekent het nog niet direct dat het schadelijk is. Eiwitten in melk zijn bijvoorbeeld ook nano-deeltjes.

 3. @ bertje bloedworst,
  Vandaar waarschijnlijk de laatste regel “Volg daarom niet……..”
  Melk is trouwens om hele andere redenen niet goed voor je, google maar.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.