Een paar dagen geleden was ik mango’s aan het plukken van de mangoboom van mijn buurman, die over mijn schutting heen groeit en in mijn tuin hangt. De mango’s waren nog niet rijp, maar groot genoeg dat ik ze wilde plukken voordat mijn buurman dat zou doen. Ik kon er niet goed bij, dus pakte ik een opstapje om wat hoger te komen. Later zou ik ontdekken dat dit niet zo’n goed idee was…

De mangoboom en het sap van de vruchten

mangoboomTerwijl ik deze heerlijk uitziende vruchten plukte, begon mijn gezicht te jeuken. Alles wat ik op dat moment wilde, was de mango’s laten vallen en iets doen aan die vervelende jeuk. Maar omdat mijn handen plakkerig waren van het sap, hield ik me in en probeerde ik van dit bijzondere moment te genieten: het plukken van vers fruit. Na 3 of 4 mango’s besloot ik te stoppen en iets aan de jeuk te doen. Ik rende naar binnen, waste mijn handen, die bedekt waren met sap, en nam even de tijd om na te denken over deze vreemde mango-plukervaring uit de mangoboom.

Hoe kon dit gebeuren? Had het iets te maken met het plukken van de mango’s, of was mijn huid gewoon droog? Toen de jeuk eenmaal verdween, vergat ik het incident en raakte ik enthousiast over het feit dat ik voor het eerst zelf verse mango’s uit een mangoboom had geplukt.

De volgende middag zag ik ineens lichte vlekjes op mijn voorhoofd, de zijkant van mijn gezicht, mijn neus en borst. Toen dacht ik terug aan het moment van de jeuk na het plukken van de mango’s. Ik vroeg rond, maar niemand kon me een duidelijk antwoord geven. Dus deed ik wat de meeste mensen in dit soort situaties doen: ik zocht het op via Google. En jawel, binnen een paar zoekopdrachten had ik het antwoord.

Allergische reactie mango door Urushiol, een organische allergene stof 

Mangoboom en veilig mango's plukkenDe allergische reactie bleek niet te komen door een pesticide of een micro-organisme. Nee, de allergische reactiehet kwam door de mango zelf! Het sap en de schil van de mango bevatten een olieachtige stof, Urushiol genaamd, een organische allergene stof die ook voorkomt in gifsumak en gifboom. Deze planten behoren tot dezelfde familie als de mango. Urushiol zit niet alleen in de schil en het sap, maar Urushiol zit ook in de bladeren en takken van de mangoboom. Afhankelijk van hoe gevoelig je huid is, kan contact met het sap of de schil van een mango een allergische huidreactie veroorzaken. Urushiol kan ook blijvende pigment vlekjes achterlaten.

verse mango's uit de mangoboomIk had hier totaal geen idee van, maar heb wel iets nieuws geleerd. Ik deel deze ervaring graag met anderen die misschien ooit zelf mango’s willen plukken van een mangoboom. Hoewel ik nooit eerder problemen had met het schillen en eten van mango’s uit de supermarkt, had ik ook nog nooit een mango rechtstreeks van een boom geplukt. Ondanks dat ik een week later nog wat lichte littekens had, blijf ik mango’s eten en plukken – alleen nu wat voorzichtiger. Misschien schaf ik voor mijn volgende mango-avontuur een gezichtsmasker aan!

Dit artikel is een gastcolumn van Rajvee Mehta en is vertaald vanuit het Engels.

Deel dit artikel met een vriend

6 BERICHTEN

  1. How would that affect the extremely small number of people that eat the mango peel?

    Nice read, though. I’ll keep all this in mind next time I’m trying to snag a couple juicy mangoes.

  2. Next time pick them when they are almost ripe, then the sap will be less strong.
    Mangoes for export are usually picked just before they ripen, but the taste is the best right of the tree 🙂

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.