finca-del-sol-curacao-boerderij-1Oftewel Boerderij van de Zon, een organisch en ecologische boerderij op Curaçao! Ze verbouwen fruit, groenten en kruiden op een verantwoorde manier, alles is onbespoten en puur natuur! Er wordt veel verbouwd: zoals bananen, kokosnoten, aubergine, lamunchi, maïs, papaja’s, meloenen, pompoenen, broccoli, tomaten, verschillende soorten kruiden en nog veel meer.

We kregen een rondleiding en vol enthousiasme werden we langs de vele verschillende gewassen geleid. Hier en daar mochten we wat proeven. Nooit geweten dat rucola sla zo’n pittige smaak had, dat is nog eens andere koek! Ook werd er uitgelegd over de verschillende ecologische manieren van bestrijding.

Waaronder het grappige verhaal over leguanen. Dit zijn echt bladeters en zouden een bedreiging kunnen zijn voor de gewassen. Maar daar hebben ze wat op gevonden namelijk het kruid Basilicum. Ieder leguaanmannetje heeft zijn vaste territorium, die verlaat hij niet. De leguanenvrouwtjes komen altijd naar het mannetje toe. Het leguaanmannetje is gek op basilicum, maar hij gaat er verschrikkelijk door stinken. De vrouwtjes vertrouwen zo’n misselijk ruikend mannetje niet en vertrekken dan weer. Hij kiest eieren voor zijn geld en wijkt uit naar een ander gebied. Zo blijft Finca del Sol dus vrij van de leguanen.

finca-del-sol-curacao-boerderij-tuinbouw

Behalve planten hebben ze ook vele dieren. Zo zijn er koeien, kippen, geiten, schapen en ezels. Ieder dier draagt weer zijn of haar steentje bij. Een gezellige boel dus.

Iedere zaterdagochtend, van 8.00 tot 12.00 uur, is er een soort marktje waar je deze heerlijke gewassen en kruiden kan kopen. Neem wel zelf een tas mee. Het is werkelijk de moeite waard!

routebeschrijving-curacao-boerderij
Finca del Sol
Weg naar Montanja
www.fincadelsol.org
[email protected]
+5999 5623222

Dit artikel is mogelijk gemaakt door XpEdition Paradise. Dit is een gratis magazine in papiervorm dat maandelijks uitkomt op Curaçao. Een aantal van de artikelen die hier in staan worden ook gepubliceerd op MeetCuracao.com. Meer informatie over XpEdition Paradise Curaçao Magazine.

Deel dit artikel met een vriend

5 BERICHTEN

 1. Ha, leuk stuk dit!! Vooral het deel over de mannetjes die basilicum eten en de vrouwtjes die niet meer willen… Herkenbaar! Vervang dan wel even de basilicum door de frikandel speciaal en u snapt mij.

  Ik was overigens wel verbaasd over het feit dat basilicum überhaupt wil groeien op curacao. Ik woon er (helaas) niet, dus wellicht kan ik het niet goed inschatten.

 2. @ Michiel
  Basilicum groeit hier zelfs in het wild en men noemt het hier vertaald in het Nederlands: ruikend of geurend kruid, want het ruikt (en smaakt) heerlijk.

  Als je hier zou wonen en er veel van eten zouden de vrouwtjes echt niet weglopen van de stank maar wel na die frikandel special.

 3. This sounds so neat. I will have to check it out and especially get some fresh herbs. That was a funny story about the iguanas but also a great way to keep the iguanas away! Do they sell organic animal products like eggs, cheese, milk?

 4. Hi Rajvee,
  I don’t think that they sell milk & cheese, because there were only a couple of cows. Maybe eggs… But you really should check out the market on saturday morning. Don’t forget to bring your own bag. greetings, Mirjam

 5. heel goed en gezond , maar vooral leerzaam voor de jeugd ,stimuleren en de vruchten verbouwen die in of op het eiland groeien , dat kan een enorm export product worden.
  laat alles groeien waar het kan groeien

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.