Strand Jan Thiel Curacao
Jan Thiel Beach is, na Seaquarium Beach, waarschijnlijk het bekendste strand van Curacao. Vooral in Nederland, want het is zeer goed bezocht door de Nederlandse toeristen die massaal in de omringende resorts verblijven.

Hoe is het strand het beste te omschrijven? Niet het mooiste strand, te veel strandstoelen, te veel toeristen, enorm veel gezelligheid, prachtige omgeving, beschut, veel palmbomen, levendig, mooie zonsondergangen.
De mensen die hier wonen weten precies waar ik het over heb. En ondanks die toeristen die er uit zien als rode kreeften, voert die gezelligheid de boventoon. Er is altijd wat te zien en te doen.

Het strand zelf
Het strand ligt in de Jan Thiel Baai. Het is een kleine kom waarvan 1 helft natuurgebied is en de andere voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Dat deel had echter niet zo’n goed strand. De oplossing? Een enorme bak met beton maken, een pier om de zee tegen te houden, zand storten, wat palmbomen en strandbedden erop, en klaar. Alhoewel het toch heel raar blijft dat als je richting zee loopt je eigenlijk op een soort plateau staat. Maar het heeft wel wat, iets ‘verzorgds’. Overigens als je echt richting zee loopt is er een klein echt strand waar je gemakkelijk het water in kunt (als je het vele verharde koraal trotseert). Op het plateau zijn trappen gemaakt.

Ik sta altijd te kijken hoe toeristen zomaar het water in lopen bij het kleine strand. Er liggen vrij veel stenen waardoor er op 1 meter diepte al flink wat alen, morenen en schorpioen vissen te vinden zijn. Daar wil je niet op gaan staan!

Snorkelen/ duiken
‘In de kom’ is het niet interessant om te snorkelen. Het wordt pas interessant als je echt op zee gaat voorbij de pier en direct links. Nadeel is de vaak stevige golfslag en veel boten die langs varen, op eigen risico gaan dus. Op 3 á 4 meter is er nog redelijk wat koraal intact en zijn vooral de papegaaivissen in alle soorten en maten flink aanwezig. Het koraal ligt vaak net onder de wateroppervlakte dus kijk uit met de golfslag. Er is ook redelijk wat brandkoraal aanwezig.

Ik heb zelf geen ervaring met duiken hier maar naar horen zeggen is het zeer goed. Er is in ieder geval een professionele duikschool op locatie (Scuba Do) die alle mogelijke PADI cursussen aanbiedt.

Drinken en feesten
De strandtent Zanzibar ligt midden op het strand en is echt Caribisch (dak van palmbladeren etc.). Op zaterdagmiddag is hier het zeer populaire Happy Hour van vijf tot zes met DJ en vooral veel live muziek. Genieten van de zonsondergang met een Amstel Bright, dansen en vooral veel gezelligheid. Vaak worden er ook feesten georganiseerd en treden er artiesten op.

Eten
Op dit moment zijn er twee mogelijkheden om te eten. Voor lunch en avondeten kun je bij Zanzibar terecht voor een simpele hap of het afhalen van pizza’s. Voor het wat luxere eten is er Tinto (review).

Wandelen
Ga je naar het Jan Thiel strand, neem dan een uurtje de moeite om wandelend de omgeving te verkennen. Loop de parkeerplaats uit en loop links naar boven. Net na het hek kan je een zandpad volgen. Je komt dan op een het strand tegenover uit waar vaak gevist wordt en veel met honden wordt gelopen (1 van de weinige stranden op Curacao waar dit kan). Loop je iets verder door naar boven links langs Chogogo dan is er een pad naar een soort uitkijktoren met mooi uitzicht op de baai. Een paar honderd meter verder kun je bij de zoutpannen uitkomen. Prachtige tocht maar doe het niet op het heetst van de dag en neem flink wat water mee.

Watersport verhuur en shops
Gelegen aan het strand zit Catsailing Curacao. Zij hebben naast catamaran zeilen ook wakeboard- en windsurfmogelijkheden. Niet heel goedkoop maar wel de moeite waard. Tussen Zanzibar en Tinto zitten ook nog enkele kleine shops voor beachwear en wat snorkelspullen.

Conclusie
Ga je op vakantie naar 1 van de resort of in een vakantiewoning in de buurt, dan heb je een prima strand met veel mogelijkheden. Voor lokaal is het toch wat minder omdat je entree moet betalen, geen koelbox mee mag nemen en de prijzen vrij hoog zijn (voor lokalen). Vandaar dat het overgrote deel van de mensen toerist is. Binnenkort gaat een heel nieuw deel open tussen Boca Gentil en Zanzibar met restaurants, bars, supermarkt en een flinke pool, en wordt het echt een toeristisch bolwerk. Zodra dit open is, gaan we hier natuurlijk een artikel aan wijden.

Deel dit artikel met een vriend

3 BERICHTEN

  1. Tweets that mention Strand-impressie: Jan Thiel Beach – erg toeristisch, toch gaaf | Meet Curacao Online Magazine - Informatie en Nieuws Curacao -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao, Ronald Baars. Ronald Baars said: Meet Curacao Online Magazine – Strand-impressie: Jan Thiel Beach – erg toeristisch, toch gaaf http://bit.ly/baXv64 […]

  2. I just visited Catsailing Curacao March 16th 2011. However, it is abandoned and looks like a mess with catamarans just rotting away on the shore. There is a new owner but it will take at least 2 years to make this a place catsailors would like to visit. Unfortunately their website misleads everybody by pretending it is fine to sail with them.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.