Rijden op Curaçao kan voor nieuwkomers wat verwarrend zijn. Hoewel er officiële verkeersregels zijn en zelfs de ANWB er tips over geeft, maar helaas niet altijd stroken met de werkelijkheid, lijkt het vaak alsof de echte regels in de praktijk niet altijd gevolgd worden. In dit artikel duiken we in de ongeschreven regels van het verkeer op Curacao – de ‘regels’ die je door ervaring leert. Deze handige inzichten kunnen het verschil maken voor een veilige en stressvrije rit op het eiland.
1. Voorrang op de doorgaande weg
Een van de belangrijkste ongeschreven regels op Curacao is dat verkeer op de meest rechtdoorgaande weg vaak voorrang heeft. Hoewel er soms haaientanden zijn om voorrang aan te geven, zijn deze vaak vervaagd en slecht zichtbaar. De algemene vuistregel is: als je niet zeker bent, vertraag en kijk hoe het andere verkeer zich gedraagt. Zelfs als je van rechts komt en denkt voorrang te hebben, kan het verkeer op de doorgaande weg dat gewoon negeren.
2. Toeteren als communicatiemiddel
Toeteren is op Curacao niet alleen bedoeld om ongeduld uit te drukken. Het wordt vaak gebruikt als een vriendelijke manier om iemand te waarschuwen dat je gaat invoegen, of om een bestuurder te bedanken die je heeft voorgelaten. Geef gerust een lichte toeter als je wilt invoegen, en vergeet niet om een kort toetergebaar, een wuif met je hand of knipperende lichten terug te geven als iemand jou voorrang verleent. In het verkeer op Curacao zijn we aardig tegen elkaar.
3. Geduld bij kruisingen of drukke punten
Kruispunten kunnen op het eiland soms een uitdaging zijn, vooral als het verkeer druk is. Soms moet je wachten tot iemand je vriendelijk voorlaat. Als dat niet vanzelf gebeurt, een lichte toeter of een klein beetje meer naar voren rijden kan helpen om de aandacht te trekken. Vergeet ook hier niet vriendelijk te bedanken als iemand je laat invoegen!
4. De rotondes
Rotondes op Curacao kunnen verwarrend zijn, omdat er verschillende soorten zijn. De vuistregel is dat verkeer op Curacao dat al op de rotonde rijdt, voorrang heeft. Maar op sommige rotondes, vooral die meer lijken op een viaduct, geldt de regel dat de doorgaande weg voorrang heeft. Neem geen risico als je niet zeker bent van de situatie.
5. Een onverhoopt ongeluk
Ongelukken gebeuren op Curacao vaker dan je denkt, en de procedure is anders dan je gewend bent in Nederland. Bel altijd ForenSys Curacao en laat je auto op de exacte plaats van het ongeluk staan, zelfs als je midden op een drukke weg bent. ForenSys Curacao zorgt voor de documentatie van de schade voordat je de auto verplaatst. En ja, het verkeer gaat gewoon om je heen. Klik hier om het uitgebreide artikel te lezen over hoe het in z’n werk gaat als je een auto ongeluk hebt gehad. Let op: als het regent worden de wegen spekglad. Houd hier rekening mee, want er gebeuren dan vaak ongelukken in het verkeer op Curacao.
6. Alcohol in het verkeer
Hoewel het officieel niet toegestaan is, is het geen geheim dat veel mensen op Curaçao alcohol drinken en vervolgens nog achter het stuur kruipen. De meeste bestuurders die met alcohol op rijden, doen dat echter heel langzaam – tussen de 20 en 50 km per uur. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een paar drankjes te drinken, is het belangrijk om te onthouden dat je iemand anders in gevaar kunt brengen. Zorg voor een BOB of kies ervoor om het rustig aan te doen.
7. Het knipperlicht dilemma bij het verkeer op Curacao
In het verkeer op Curacao wordt het knipperlicht helaas vaak niet gebruikt zoals het bedoeld is. Bestuurders remmen vaak eerst, en zetten dan pas het knipperlicht aan net voordat ze afslaan of ze vergeten het helemaal. Dit is natuurlijk niet hoe het hoort, en het kan verwarrend en oook hinderlijk zijn. Het is verstandig om altijd extra alert te zijn en niet alleen op het knipperlicht te vertrouwen. Houdt daarom voldoende afstand als je hier auto rijdt.
8. Stoplichten en snel optrekken
Een andere ongeschreven regel: als je vooraan staat bij een stoplicht, trek dan niet meteen op zodra het groen wordt. Veel bestuurders rijden af en toe nog even snel door rood, dus het is veiliger om een fractie van een seconde te wachten met optrekken.
Veilig de weg op
Hoewel het verkeer op Curacao soms chaotisch kan lijken, is het vooral een kwestie van wennen aan de lokale manier van rijden. Blijf altijd rustig, neem de tijd en pas je aan het tempo van de weg aan. En voor degenen die zich nog steeds onzeker voelen: overweeg om een grotere auto (SUV) te kopen – hoe groter de auto, hoe voorzichtiger anderen met je zullen omgaan. Zo wordt het rijden op Curacao een stuk minder stressvol!
[…] er te komen, rij je via de Zuykertuintje rotonde richting Mensings Caminada. Direct na de rotonde is een afslag naar rechts richting het […]
[…] van de leguaan, lijkt het erop dat deze dieren nog niet gewend zijn aan de gevaren van het verkeer. Hun stressgevoelige aard kan er ook voor zorgen dat ze verstijven van angst wanneer ze worden […]
[…] ook goed op als je rijdt met regen op Curacao: Als het regent of als het wegdek nat is gaat het verkeer ongeveer 20 km/u rijden. Dit komt omdat […]
[…] brandstof, en het warme klimaat dat de verbranding van benzine negatief beïnvloedt. Bovendien rijden veel mensen op Curaçao constant met de airco aan, wat het brandstofverbruik verhoogt. Zelfs met zuinige auto’s komen […]