mongui maduro library Curacao
Cultuur en historie nemen een ontzettend belangrijke plaats in op Curaçao. Als je door Curaçao rijdt, zijn het meest opvallende natuurlijk de talrijke landhuizen die Curaçao rijk is. Veel van deze gebouwen liggen tegenwoordig verscholen tussen woonwijken en vallen niet direct op. Zo ook het plantage huis van “Rooi Catootje”. Dit landhuis is in handen van de S.A.L (Mongui) Maduro Foundation en gaat verder dan alleen het behoud van de toenmalige architectuur.

De stichting is namelijk opgericht voor behoud van de historische waarde van Curaçao op schrift. Al meer dan 60 jaar verzamelt deze stichting alles wat er maar gevonden kan worden over Curaçao en de Dutch West Indies. Dit varieert van boeken, documenten, manuscripten, tot foto’s en zelfs menukaarten. Deze enorme collectie wordt bewaard en opengesteld voor het publiek op deze unieke locatie.

De Mongui Maduro Library is niet zozeer een bibliotheek als wel een archief. Het is niet mogelijk langs te gaan en boeken bijvoorbeeld mee naar huis te nemen. De library wordt vooral gebruikt voor onderzoek en naslagwerk. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. Dit gaat niet via een computersysteem, maar er zijn bibliothecaressen in dienst die werkelijk alles kunnen vinden. Een vak dat op zich al historische waarde heeft.

Het landhuis werd echter te klein voor de collectie en de nazaten Maduro hebben besloten een nieuw gebouw te plaatsen. Ik had de eer om een rondleiding te krijgen van 1 van de architecten van dit gebouw, Lyongo Juliana (het ontwerp is een samenwerking tussen Lyongo Juliana en Cees den Heijer).

De familie Maduro had een visie: een modern gebouw, dat opgaat in de omringende mondi, tijdloos is en bovenal alle faciliteiten heeft voor het behoud van de omvangrijke collectie. Lyongo vertelt met veel passie over alle facetten waar ze tijdens het ontwerp en de bouw mee te maken hadden; materialen die nog nooit eerder op Curaçao zijn gebruikt, het unieke klimaatsysteem, en de indeling van het gebouw waardoor het contact met de omringende natuur en het prachtige landhuis altijd behouden blijft. Lyongo vertelt ook uitvoerig over de passie en de betrokkenheid van de Maduro familie bij dit project.


Het gebouw beslaat 3 verdiepingen en lijkt van buiten gezien onder de grond te liggen. In elke ruimte wordt de luchtvochtigheid en temperatuur op peil gehouden. Overigens wordt nu nog steeds alles verzameld. Vandaar ook de enorme archiefruimte in de ‘kelder’ van het gebouw.

Wat het gebouw echt interessant maakt, zijn de verschillende doorkijken naar buiten en het aparte gevoel van ruimte door de plaatsing van muren, patio’s en ramen. Wat mij het meeste opviel was het enorme lege dakterras. Natuurlijk zit ook daar een verhaal achter. Dhr. Maduro zat namelijk vroeger altijd op zijn stoel op de porch van het landhuis en kon vanaf daar de schepen bij de werf aan zien komen. Dit uitzicht moest uiteraard behouden blijven en demonstreert direct het enorme gevoel voor historie tijdens de bouw van de nieuwe library.

Ben je op zoek naar bepaalde documenten of boeken, dan kun je langsgaan op werkdagen van 9-12 in de ochtend, of op afspraak. Ook al ben je niet per se op zoek naar iets, dan is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit unieke stuk Curaçao.

Om er te komen, rij je via de Zuykertuintje rotonde richting Mensings Caminada. Direct na de rotonde is een afslag naar rechts bij het tuincentrum. Direct achter het tuincentrum ligt de Library.

Voor meer informatie, bezoek dan de website van de Mongui Maduro Library

Deel dit artikel met een vriend

2 BERICHTEN

  1. leuk, dat je dit hebt beschreven, had er al van gehoord, maar nog niet gezien, het vele water daar hield me tegen, maar was vast van plan het te bezoeken. nu nog meer zin!

  2. Caroline, het vele water is inmiddels weg. Ze hebben wel veel overlast gehad maar hebben nu veel pompen staan om het grondwater weg te krijgen. Vooral voor fotografen een prachtige plek! Veel plezier.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.