autocuracaoOp Curacao moet ook gewoon gewerkt worden, weliswaar ligt het tempo wat lager, niet omdat je achter je bureau wegzweet, want we hebben hier gewoon airco, maar gewoon omdat dat zo is… het gaat gewoon allemaal wat traaaager en daar moet je tegen kunnen. Anders kan je beter in Nederland blijven. Daar ik niet altijd de snelste van de klas ben geweest voel ik me hier behoorlijk thuis met dit voor mij zo aangename tempo. Ik ben hier per slot van rekening behoorlijk snel kan ik je vertellen! De mensen die mij goed kennen kunnen het tempo dan aardig inschatten 😉 Dus zolang je niet afhankelijk bent van derden waar je op moet wachten is het gewoon helemaal prima.

Wat erg leuk is van dit eiland is de APK keuring. Die heet geen APK, hoe die wel heet “al sla je me dood”, maar het bestaat hier en dat is al een wonder. Ieder jaar vindt deze keuring plaats. Ook moet je hier net als in Nederland ieder jaar je wegenbelasting betalen. Daarvoor moet je naar het belastingkantoor met je autopapieren en daar een paar uur in de rij staan om je belasting te mogen betalen. Ik ken haast niemand die dat hier op tijd doet. Zodra in de krant aangekondigd wordt dat de politie met controles gaat beginnen sloffen we een keer naar het belastingkantoor om gezellig met z’n allen (pa huntu) in de rij te gaan staan totdat de overgewichtige madame achter de balie er 15 minuten over doet om een formulier uit te draaien, er 10 minuten over doet om een stempel op een formulier te zetten, vervolgens even haar mobieltje opneemt omdat de tante van de bysite van haar overspelige achterneef haar even iets dringends moet melden, weer 10 minuten later doet ze er, en ik heb het getimed, 5 seconden over om aan een postzegel te likken die ze op mijn betaalbewijs moet plakken. Maar ja, ik span me niet. Ik heb namelijk geen haast terwijl de rij achter mij kilometers ver strekt, maar niemand maakt zich druk…. Geen gezucht, gesteun, irritaties, helemaal niks.. nogmaals, gewoon helemaal niks….

Dit jaar, moest ik natuurlijk weer mijn belasting betalen, dus ik met mijn goede gedrag naar de Girobank!! Daar kunnen we nu ook belasting betalen en de rij is daar toch zeker een half uur korter(niet doorvertellen!) Om hier enigszins controle te houden op de barrels die op het eiland rondrijden mag je pas belasting betalen als je auto door de jaarlijkse keuring heen is. Ik leg keurig mijn papieren in het doorgeefluik, de ruimte tussen mij en een andere overgewichtige dame, zij bekijkt deze even en constateert dat mijn keuringskaart nu een week verlopen is grrrrrrrrrrrrrrrr… ik MAG dus geen belasting betalen. Er wordt mij daar dus gewoon vertelt, mevrouw u MAG GEEN BELASTING BETALEN! Briljanter wordt het niet. Op naar het keuringslokaal dus! Ik ga daar niet zelf heen, daar ben ik namelijk te blond voor, letterlijk…… als ze mij aan zien komen wordt mijn auto afgekeurd. Niet omdat ie slecht is, maar omdat ik een makamba (europese Nederlander) ben. Zodoende laat ik altijd een Antiliaanse Yu Korsou Guy met mijn auto naar de keuring gaan. Kost me 50 piek, maar weet ik zeker dat ie goedgekeurd wordt.

Een keuring hier gaat als volgt: Doen je lichten het? Doen je richtingaanwijzers het? Heb je een binnenspiegel? Heb je een linkerbuitenspiegel? Ben je een Yu’ Korsou? Kan je deze 5 vragen met ja beantwoorden dan ben je door de keuring. Deze keuring duurt overigens maximaal 4 minuten. Dat dan weer wel. Dan ben je dus voor het hele jaar klaar en mag je dus gewoon belasting betalen. Mijn auto is inmiddels goedgekeurd, maar ik moet nog even belasting betalen.. iemand al een controle aankodiging in de krant gelezen????? Slof Slof Slof…….

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Marlous Molendijk.

Deel dit artikel met een vriend

6 BERICHTEN

  1. Leuk artikel. Toch is deze makamba zonder problemen ZELF door de keuring gekomen. Zoals alles op Curacao: als je de stappen weet dan gaat het best snel!

  2. Precies wat stefan zegt, als je de stappen weet gaat het allemaal best. En als je dan ook nog een beetje je best doet om papiaments te spreken( bo ta papia papiamentu? ) kom je ook prima door de keuring. Alleen als je je opsteld als een achterlijke makamba kun je het zo krijgen ook. De keuring is overigens 2 jaar geldig voor een normale auto. 1 jaar voor pick-ups en vrachtwagens!

  3. Ik ben op zoek naar iemand die mijn auto voor mij kan keuren en dit niet omdat ik blond ben, maar omdat ik zelf weinig tijd heb om in de rij te gaan staan en momenteel ook ziek ben maar mijn auto moet wel door de keuring. @ Mevrouw Marlous heeft u naam/telefoon van degene die dat voor u heeft gedaan?

  4. @ Ruth Volgens mij kunt u gewoon naar een willekeurige garage bellen of de napa en zij geven u een nummer van een ‘guy’ die het wel regelt.

  5. @ Daantje Dat ligt er aan hoe oud je auto is. Ik betaal voor een Jeep uit 2001 Naf 268 per jaar. Keuring was volgens mij onder de Naf 50 totaal. Goedkoop in ieder geval!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.