autorijden Curacao
In Nederland zijn brandstofprijzen reeds tot recordhoogte gestegen. Omgerekend betaalt men in Nederland zo’n ANG 4,25 voor een liter benzine. Dan zitten wij er hier op Curaçao nog goed bij maar het is niet gezegd dat een en ander zo blijft. De kans dat ook hier de brandstofprijzen zullen stijgen, is dan ook niet gering.

Efficiency
In Europa dat voorop loopt op het terrein van brandstof efficiënte motoren worden tal van auto’s op de markt gebracht die een gemiddeld verbruik hebben van 1 liter voor circa 22,5 kilometer. Dus op 4,4 liter brandstof komt men 100 kilometer ver. Het gaat hierbij vrijwel zonder uitzondering om kleine dieselmotoren. Echter, dergelijke waarden zullen wij hier voorlopig niet halen en daarvoor zijn veel redenen aan te wijzen. Dergelijke auto’s zijn op Curacao met uitzondering van Fiat niet leverbaar. De wegen zijn van mindere kwaliteit en de af te leggen afstanden zijn veel geringer met veel meer optrekken en afremmen. De kwaliteit van brandstof is minder en deskundigen stellen dat het klimaat wat wij op Curaçao kennen niet bijdraagt aan een efficiënte verbranding van benzine. Verder rijden we bijna allemaal met de airco aan. Zelfs met de kleinste auto’s of met zuinige dieselmotoren realiseren we hier eerder een verbruik van 7,1 liter brandstof per 100 kilometer. Dat is ruim 60% meer in vergelijking met de zuinige en kleine Europese dieselauto’s. Nu is dat met de relatief lage brandstofprijzen nog wel op te hoesten maar zodra de brandstofprijzen gaan stijgen, is het wellicht het overwegen waard om een auto aan te schaffen die minder verbruikt maar men kan nu ook reeds besparingen realiseren door het ‘nieuwe autorijden’.

Hoe ziet dat eruit, het nieuwe autorijden?

 • Schakel in een laag toerental. We zien vaak busjes rijden met een zwarte rookwolk achter zich aan. Dat heeft vooral te maken met het feit dat men de dieselmotoren die deze busjes vaak hebben ‘doortrekt’ tot het maximum toerental en dat heeft zeer weinig effect omdat deze dieselmotoren juist een hoog koppel (veel trekkracht) hebben bij lage toerentallen. Met andere woorden; door met een dieselauto snel te schakelen maakt men veel beter gebruik van het specifieke karakter van deze motoren en kan met het verbruik drastisch beperken;
 • Rijd zoveel mogelijk met gelijkmatige snelheid. Wat heeft het voor een zin om hard op te trekken als je al ziet dat het stoplicht over een paar honderd meter op rood staat;
 • Anticipeer. Houd afstand van de voorganger zodat je niet sterk hoeft af te remmen;
 • Trek rustig op. Dat is niet alleen voordelig voor het brandstofverbruik maar ook voor de banden van uw auto;
 • Zorg dat uw banden op de juiste spanning zijn. Hier op Curaçao zien we zeer vaak dat automobilisten rond rijden op zachte banden, dat vreet brandstof;
 • Schakel niet automatisch de airco aan;
 • Laad zo min mogelijk dingen op of achter uw auto die de stroomlijn negatief beïnvloeden.

Effect
Als men hier op Curaçao spreekt over het verbruik van een auto, dan spreekt men meestal over de tijd die verstrijkt voordat men weer gaat tanken. ‘Een tank per week’ of ‘een tank per twee weken’ zijn veel gebezigde aanduidingen maar dat zegt uiteraard niet zo veel.
auto CuracaoHet gaat om het aantal kilometers dat is gereden. Hoe meet je het effect van het nieuwe autorijden. Dat gaat vrij eenvoudig. De eerstvolgende keer dat u gaat tanken zet u de dagteller op 0 of u schrijft de huidige totaalstand op en past de aanbevelingen van het ‘nieuwe rijden’ toe. De tank wordt vol getankt en kijkt bij een volgende tankbeurt kijkt u hoeveel kilometer u heeft gereden. U deelt vervolgens het aantal kilometer dat u heeft gereden door het aantal liters dat u heeft bijgevuld en u weet precies hoeveel u per kilometer u rijdt op een liter brandstof.

Bij een volgende tankbeurt doet u hetzelfde maar past u uw rijstijl niet aan. Laten we zeggen ‘het oude rijden’. U zult dan een brandstof besparing kunnen realiseren van 10 tot 20%.

Laten we eens aannemen dat u per jaar zo’n 20 keer tankt a ANG 100,–. Dat is ANG 2000,– aan brandstof per jaar. De besparing van het nieuwe rijden kan dus leiden tot een besparing van ANG 200,– tot ANG 400,–. En dat is niet alles, door het ‘nieuwe autorijden’ wordt de motor van uw auto minder belast, dat betekent minder slijtage en als gevolg daarvan lagere onderhoudskosten omdat minder onderdelen hoeven te worden vervangen.

Deel dit artikel met een vriend

1 BERICHT

 1. Ik woon (helaas) nog altijd in Nederland, en ben ook, en vooral dankzij mijn werk (ik werk bij een betoncentrale) “besmet” met het nieuwe rijden. Mijn wagen (Opel Astra, Benzinemotor, bouwjaar 1993) had altijd een gebruik van ongeveer 1:10. Na toepassing van het nieuwe rijden is het verbruik gedaald naar 1:14. Dit is een besparing 40%.

  Daarnaast inderdaad veel minder bandenslijtage en veel minder slijtage aan de remmen. Nadeeltje is dan weer dat mijn remmen wat roestvorming gingen vertonen.

  Tegenwoordig rij ik op de motor, en is de besparing een stuk minder. 1:20 t.o.v. 1:23

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.