San Juan Curacao ongerept

Curaçao telt tientallen stranden met eigenlijk best wel veel diversiteit: klein, gezellig, chic, toeristisch, bedrijvig, afgelegen en ga zo maar verder. Voor ieder zijn voorkeur of gemoedstoestand van de dag is er wel een strand te vinden. De stranden op Curaçao zijn sowieso niet erg druk, maar wil je absolute rust met helder blauw water en ongerepte natuur dan is het onbekende San Juan een dikke aanrader.

Het strand staat goed aangegeven vanaf de weg maar de toegang is niet uitnodigend. Wanneer je net langs de grote toegangspoort met prachtig verharde weg van buurman Cas Abou gepasseerd bent en linksaf slaat bij San Juan kom je direct op een dirt road. Voor diegenen die hier wonen niks nieuws onder de zon, maar voor de toerist al een groter obstakel. Een eerste reden al waarom je hier weinig mensen gaat tegenkomen.

Na best een flink stuk rijden komt je aan bij een enorm landhuis, rij hier naar de rechterkant. Vanzelf komt er iemand uit het landhuis aangelopen en bij hem moet je een kleine entree per auto afrekenen. Dan begint het echte off-road werk pas. Maar wees gerust, het is zeker de moeite waard.

San Juan bestaat uit 3 (eigenlijk 4 maar 1 staat niet op de kaart aangegeven) stranden: Playa Largu, Playa Shon Mosa en Playa Manzaliña.

Faciliteiten
Ga je naar deze stranden toe, zorg dan dat je een koelbox bij je hebt en redelijk wat zonnebrand. Er zijn namelijk helemaal geen faciliteiten, behalve de vuilnisbakken. Dit is weer een tweede reden waarom het op de stranden zo rustig is.

Ongerepte natuur
Vanwege de moeilijke bereikbaarheid en de afwezigheid van faciliteiten komen er dus zeer weinig mensen op het strand. En dit heeft een positief effect: nagenoeg geen vuil, complete rust, koraal op het moment dat je het water instapt, veel vis, vogels… gewoon super. Deze plek is echt uniek op Curaçao en voor je het weet sta je op het strand een eind weg te staren, verzonken in gedachten. Natuurlijk zijn er wel meer van deze verlaten stranden maar die zijn vaak alleen per boot bereikbaar.

Door de ongereptheid van de natuur zijn er natuurlijk ook wat zaken om op te letten: er liggen bijvoorbeeld veel meer zee-egels in het water (doe dus schoentjes aan of ga snel zwemmen), er staat geen waarschuwingsbord voor de Manzaliña-boom, verhoogde kans op lekke banden, en natuurlijk veiligheid. Ik ben al een aantal keren naar San Juan geweest en nog nooit iets naars meegemaakt maar let gewoonweg op. Je zit soms alleen op het strand dus zorg dat je oplet wie er nog meer aan komen rijden op het strand. Vertrouw je het niet, ga dan gewoon weg. Neem ook geen waardevolle spullen mee.

Foto-impressie

Playa Largu
Dit is het grootste strand van de 3 en de naam Largu (lang) is niet voor niks gekozen. Een prachtig koraalstrand waar je een lekkere wandeling kan maken. Links kijk je uit op de gelukkigen die een huis hebben kunnen kopen op Cas Abou. Vanwege een aantal flinke bomen een goede plek om te picknicken, BBQ-en en de auto onder te zetten voor als je bijvoorbeeld gaat duiken. Geen strand om eens lekker op te gaan liggen, zeker niet. Het is ook zeker niet gemakkelijk om even te gaan zwemmen.

Playa Shon Mosa
Waar ik altijd dacht dat dit ‘mooie steen’ betekende betekt het iets als jongedame, mejuffrouw (iemand bekend met de oorsprong?). Wat het ook is, dit is eigenlijk het meest intieme strand van Curaçao. Compleet omgeven door (mooie) rotsen en slechts 10 meter breed. Het water is ongelofelijk blauw en hier is het echt Curaçao op zijn best. Wat een rust, leuk snorkelen langs de rotsen maar wel 1 groot ‘nadeel’: het is hier heet, heet en nog eens heet. Geen schaduw en geen wind… Het is hier weer wel redelijk makkelijk het water in lopen.

Playa Manzaliña
Deze naam is weer simpel te verklaren omdat er gewoonweg een aantal grote Manzaliña-bomen op het strand staan. Kijk uit voor de appeltjes, de bladeren en de bast omdat hier een soort laag op zit die huidirritaties kan veroorzaken. Hoewel je op veel stranden op Curaçao bijna recht aan zee kan parkeren is het hier een specialer gevoel omdat het daadwerkelijk voelt alsof je de auto op het strand parkeert. Een lekker breed strand waar je beter kan liggen en zonnen. Zwemmen gaat weer wat moeilijker. Als je richting Manzaliña rijdt heb je twee opties. De rechtse optie is het vierde strand, alleen staat daar geen naam bij. Overigens durfde ik het niet aan die heuvel af te rijden naar het strand want als je niet terug omhoog kan, zal de wegenwacht daar zeker niet komen om je te slepen… Huur dus een amfibie-voertuig om je weg via de zee te vervolgen.

De stranden zijn ongerept en onbekend. Nou vraag je jezelf zeker af waarom ik er dan een artikel over schrijf en dit op Internet zet, maar ik maak me niet zo’n druk. Zolang de wegen zo slecht zijn en geen faciliteiten blijven toch alleen de liefhebbers hier komen. Ik ben een liefhebber, zonder meer.

Deel dit artikel met een vriend

2 BERICHTEN

  1. Tweets that mention Strand-impressie: San Juan, onbekend, ongerept, uniek en rustgevend | Meet Curacao Online Magazine - Informatie en Nieuws Curacao -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Meet Curacao, Nicolette de Nijs. Nicolette de Nijs said: RT @MeetCuracao: Nice to share: Strand-impressie: San Juan, onbekend, ongerept, uniek en rustgevend http://bit.ly/cnDMD7 […]

  2. Kreeg net een e mail van een vriendin die elk jaar naar curacao gaat om met te waarschuwen voor die strandjes. Ze was vorig jaar op manzanilla beach en is overvallen. Geen cash bij zich maar wel horloge en cell phone enzo. Hele nare ervaring dus. Ik ga dit jaar weer maar weet al van kleins af aan dat je nooit naar zulke strandjes moet gaan. Je weet maar nooit. Behalve als je met een groepje bent.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.