Orkanen Curacao Tomas
Bij het publiceren van deze column is de om de hoek loerende tropische storm Tomas hoogstwaarschijnlijk weer overgewaaid. Nu zit iedereen nog in spanning, want de tropische storm, die daarna een orkaan werd en inmiddels weer een tropische storm is, zou aan de noordkant van Curacao voorbij gaan. Vooralsnog is het zonnig, maar ik haal voor de zekerheid straks toch maar even de spulletjes naar binnen! Het is ook een interessant moment om na te denken over deze onrustige weerperikelen. Waarom geven we orkanen namen?? Wie heeft er in vredesnaam bedacht dat een orkaan een naam moet hebben? Wat is het nut? En wanneer is een orkaan een orkaan en geen tropische storm?

De term orkaan is trouwens een algemene term. Afhankelijk van welk deel van de aarde je zit noemen ze het ook wel Cycloon, Typhoon, wij in het Caribisch gebied noemen het een hurricane. De belachelijke namen die er aan orkanen gegeven worden is om de dood eenvoudige reden dat iedereen dan meteen weet om welke orkaan het gaat. Gemak dient de mens. En gelijk hebben onze weer experts. Het is net een schoolklas, waarin de leerlingen besproken worden. Tomas ontwikkeld zich in een razend tempo, is een uitstekende leerling, maakt af en toe een onverwachte wending waardoor hij zeer origineel uit de hoek kan komen. Met zijn neiging tot ADHD is hij soms een orkaan, maar neemt toch regelmatig af naar een tropische storm. Bij Tomas op de klassenfoto van dit jaar staan ook Hermine, Otto, Bonnie, Igor, Paula, Colin, Julia, Richard, Danielle, Karl Shary, Earl, Lisa, Fiona, Matthew, Virginie, Gaston, Nicole en Walter. Het is maar dat u het weet. Er bestaat een kans dat er nog meer kinderen in de klas komen, maar dat is tot op heden nog niet bekend.

Gelukkig ligt Curacao samen met broertje Aruba en klein zusje Bonaire benedenwinds. Dit betekent dat we buiten de orkaangordel liggen en dat we deze onrustige perikelen doorgaans overlaten aan onze neven en nichten op de bovenwindse eilanden. Voordat een orkaan de benedenwindse eilanden passeert buigt deze meestal noordwesten af, richtingen bovenwinden dus. Een tropische storm gaat over in een orkaan wanneer deze windkracht 12 bereikt. Windkracht 12 staat gelijk aan 64 knopen. Niet echt een lekker zeilweertje dus!

Regelmatig hoor ik niet op het eiland wonende genietende vakantiegangers zeggen, we vinden het hier heerlijk, maar ja ik zou de seizoenen zo missen… Dan denk ik, seizoenen genoeg op dushi korsou: regentijd wel 2x per jaar, orkaanseizoen, airco hoog seizoen en het prima uit te houden seizoen. En zo’n tropische storm.. superspannend, kan niet wachten, kom maar door, lekker spektakeltje!

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Marlous Molendijk.

Deel dit artikel met een vriend

9 BERICHTEN

 1. Erg leuk geschreven en grappige vergelijkingen! Ik ben wel blij dat Tomas niet veel invloed heeft gehad op Curacao. We hebben wel eindelijk een keer een hurricane pakket in huis gehaald. Altijd handig. Better safe than sorry!

  Virginie, stay out of our way!!

 2. Leuk artikeltje, maar geen spektakeltje meer nu dat ik net hoorde via de radio dat er 2 doden zijn door de de orkaan!!!

  Veel sterkte met al het water overlast!!

  ik kan mij de orkaan HEZEL heel goed herinneren, ik moet toen ongeveer 7 jaar zijn geweest. onze kippenhok met kippen waaide toen weg, we hebben zelfs geen veertje ooit teruggezien!!

 3. Om de hoek loeren was het zeker niet. Wat een regenval. Sterkte iedereen met het opruimen van de chaos.

 4. Belangrijkste: voor 3-7 dagen water, houdbaar voedsel, radio + batterijen, zaklampen, medikit, cash geld, voldoende benzine in de auto, belangrijke papieren ect. Goed idee om dit eens te plaatsen op Meet Curacao

 5. kan iemand mij vertellen hoe het in willemstad is. ik stap vrijdag op het vliegtuig daarnaar toe…

  mijn dank is groot!
  M

 6. @ M De storm is nu echt al honderden kilometers verderop. De rust is vooralsnog wedergekeerd en de berichten over de wegen zijn goed. Het meeste water moet weggetrokken zijn. Rest er niets anders dan jou een geweldige vakantie te wensen!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.