Cruises CuracaoOngeveer vanaf oktober tot juni is het cruise seizoen op Curacao weer geopend. Enorme schepen met duizenden passagiers die verschillende havens in de Caribbean aan doen, en zo ook downtown Willemstad Curacao. Al meer dan 100 jaar doen deze enorme gevaartes en boegbeelden van luxe Curacao aan.

Waar een cruise voorheen vooral voor oudere mensen was, is dit nu helemaal aan het veranderen. Oke, er zijn nog steeds veel oude mensen aan boord maar je hebt ook jongeren cruises en zelfs gay cruises. Iedereen die wel eens met een cruise is mee gegaan, vond het geweldig. Ik heb het zelf nog nooit mogen ervaren en ik weet het zo net nog niet. Relaxen op een boot met eten en drinken all inclusive: super, maar elke dag een powervisit op een nieuw eiland… ik weet het niet.

De cruiseschepen komen meestal ’s ochtends vroeg aan. Ze meren netjes aan bij de Annabaai (buiten bij de megapier, of zelfs in de Annabaai), tours worden verkocht en de dag begint. Laten we eerlijk zijn: Curacao heeft alles wat een cruisetoerist te wensen heeft. Er gaat een bus naar Cas Abou, een taxi naar Jan Thiel, met het treintje door de historische stad, of te voet naar het museum en over de pontjesbrug. Alles is mogelijk want Curacao heeft natuurlijk ook veel!

Onderstaand een impressie van hoe de cruiseschepen Curacao binnen varen. Vooral het uitzicht vanaf het Waaigat is surrealistisch. Het lijken net flatgebouwen midden in de stad.

Megapier Caracasbaai
Er wordt vaker gepraat over een tweede megapier op de Caracasbaai Peninsula. Dat is ver weg van de binnenstad en dus moet er een ‘Cruisedorp’ gebouwd worden. Het fijnste is nog dat dit in een prachtig natuurgebied moet. Of het nou echt natuurgebied is, weet niemand, maar mijn ogen zien dat het groen is en onbedorven. Leuk idee zo’n cruisedorp, maar het slaat gewoon nergens op. Wat is er nou mooier dan in downtown Willemstad aan te meren, alles is mogelijk en daarbij is Willemstad uniek met zijn architectuur in heel de Caribbean. Die sfeer valt niet na te bootsen en eilanden met mooie witte stranden zien ze al genoeg. En trouwens: veel plezier om die duizenden toeristen in bussen te vervoeren via de Caracasbaai, die weg is nu al te druk.

Nog een idee trouwens: dat geld wat het kost om een cruisedorp te maken kan beter gestopt worden in het verder renoveren van Otrabanda en bijvoorbeeld Pietermaai. Eerlijk waar prachtige panden met superveel potentieel voor een heuse winkelboulevard. Ben je waarschijnlijk nog goedkoper uit wat betreft investering en je krijgt een schouderklopje van UNESCO erbij.

Toeristen geld afhandig maken
Soms liggen er wel 5 cruiseschepen in Willemstad en elke keer weer verbaas ik me over de (on-)ondernemingsgezindheid van Curacao. Er lopen Amerikanen met grote broekzakken gevuld met bakken dollars op straat aan wie alles te verkopen is waar maar Curacao op staat. Waarom staat het niet vol met straatverkopers??? Natuurlijk er staan er wel, maar het is geen Montmartre. Misschien mag het niet en worden ze weggestuurd maar daar zijn verkopers in andere landen toch echt niet bang voor. Karikaturen maken, schilderijtjes verkopen, plastic poppetjes tegen de ramen aangooien die langzaam naar beneden vallen (weet je nog?) en dan nog die propellers die je de lucht in moet schieten… dit verkoopt! Als je maar iets creatiefs verzint en het hoeft niet veel geld te kosten. Oplichters, blijven jullie maar lekker weg, maar ik vind het toch ook knap als iemand je gelooft dat je een echte Rolex voor 50 dollar te koop hebt. Dat is verkooptalent!

Toekomst van cruises op Curacao
Ik hoop dat er snel beslissingen genomen worden over de bouw van een tweede megapier. Hoe meer schepen hoe beter. Ik hoop ook dat er meer winkeliers en straatverkopers inspringen op dit toerisme. Het geeft gezelligheid. Ik zit ook niet te wachten op duizenden Amerikanen, Duitsers en wat nog meer op straat, maar het is wel verrekte goed voor de economie. En het is wel leuk om op een terrasje op de Handelskade te kijken naar al deze mensen.

De cruises live zien aankomen?
Er staan twee webcams in Willemstad gericht op de megapier en op de Annabaai. Klik hier voor het overzicht webcams Curacao.

Deel dit artikel met een vriend

4 BERICHTEN

 1. I didn’t know there were ideas about building a pier for cruise ships in Caracasbaai. I agree with you that it would be costly and timely for the tourists to get to the downtown. I also like the untouched nature and tranquility at caracasbaai the way it is… since I go to the beach there for those reasons 😉 I think too it would make the traffic on caracasbaai road worse than it already is.
  I heard from a few friends in the retail business in punda that lately they have lost a good customer base, mainly the Venezuelans, who were coming to the island by plane or cruise to buy goods in bulk to sell in Venezuela.. since they could use their US dollars. But now the Venezuelan government has made it more difficult for the Venezuelans to do such business and this has been detrimental for some of the retailers. They also mentioned that many cruise tourists don’t buy, but mainly browse.. i think especially right now due to economic issues globally, mostly for Americans though.

  I think the place to really make money in tourism is in tours, transportation rentals, souvenirs/alcohol, watches, and accommodations for tourists who stay for a short-term.. I also think it’s worthwhile to invest in real estate to rent to daily/weekly visitors and/or short-term visitors. This is a good way to compete with the large hotel chains that charge an arm and a leg for a nightly stay.

 2. Een cruise terminal in de Caracasbaai is het meest dwaze idee ooit. Toeristen willen Willemstad zien, de handelskade, geen nieuw uit de grond gestampt cruisedorpje. Die tweede megapier praten ze ook al veel te lang over, nog een paar jaar zo doorgaan en er komt geen cruiseschip meer naar Curacao. Pijnlijk voor alle kleine ondernemers in Otrobanda en Punda die er afhankelijk van zijn. Zoals zo vaak zijn zij afhankelijk van besluiteloze ambtenaren.

  Dat cruisedorp zou overigens door Royal Caribbean ontwikkeld gaan worden dus misschien kunnen ze een deel van Otrobanda aan RC verkopen (a la Kura Hulanda). Goed idee!

 3. Als ze nou de panden verkopen vanaf het DAE gebouw richting Moon, dan de straat autovrij maken en je hebt echt een geweldig stuk erbij!!! Ik heb begrepen dat er veel particulier eigendom zijn en alleen gebruikt mogen worden voor commerciele doeleinden en niet voor wonen: perfect toch?
  Het wordt tijd dat het BC eens regelmatig Meet Curacao gaat lezen met al die goeie idee-en 😉

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.