kerst-curacaoIk heb in december altijd last van heimwee naar Nederland. Ik mis dan het kerstgevoel. Zeker nu het belooft een witte kerst te worden. Maar wat is eigenlijk het kerstgevoel voor mij?

Als de feestdagen aanbreken, dan moet ik op zoek om hier die Nederlandse sfeer ook te krijgen, door zoveel mogelijk lichtjes op te hangen. Een grote kerstboom neer te zetten en de koelkast vol te slaan met alles wat maar te koop is in de supermarkt. Ik heb wel eens ergens gelezen dat ‘je wel de makamba uit Nederland kan halen, maar Nederland niet uit de makamba’. Klopt dat? Ik mis Nederland eigenlijk nooit, alleen in deze periode van het jaar maar dan ook maar juist die 2 dagen. Want Oud en Nieuw is juist heerlijk in de warmte.

Net zoals ik, heeft het grootste gedeelte van Curacao hetzelfde idee. Overal hangen we lichtjes aan of op. De huizen zijn altijd spectaculair versierd. Het valt me alleen op dat het minder is dit jaar dan andere jaren. Door de enorme energieprijzen kan ik dit me ook wel voorstellen.

De Nederlandse sfeer vind ik wel weer terug bij de overvolle supermarkten. Helaas is dat niet de sfeer die voor mij kerst zo speciaal maakt. Kerst is een feest van lekker, maar natuurlijk juist veel eten en drinken. Op Curacao is “veel” net een beetje meer dan in Nederland volgens mij. En ook ik doe daar dan wel graag aan mee. Dus weken van te voren ben ik al bezig met het menu, en wat ik allemaal in huis moet hebben. Dus alles wat ik ver van te voren kan halen haal ik meteen. Toch komt altijd het moment dat je vlak voor de kerstdagen de drukte in moet. Je wordt dan omgeven door allemaal ongeduldige mensen die allemaal het te druk vinden en graag snel weg willen, de karretjes die je hielen weer weten te vinden. Nou ja, 1 dag in het jaar trek ik nog wel. In Nederland was dat elke zaterdag het tafereel.

Wat voor vele stellen nog wel het prettigste is, is dat geleur met de families. “Wanneer gaan we bij mijn familie eten” en ‘ja 1ste kerstdag vier ik altijd met mijn familie hoor”. Dat gezeik heb je hier gelukkig niet (als je weinig of geen familie hier hebt wonen dan). De tickets zijn het duurst tijdens de kerst dus je hoeft je ook weinig zorgen te maken dat ze deze kant op komen. Dus dat is goed geregeld.

Hmm, na dit stuk ben ik nu nog niet veel wijzer geworden wat voor mij nou het kerstgevoel inhoudt en waarom ik dat met Nederland en kou blijf associëren. Misschien is het juist nu alleen maar zo omdat het een witte kerst gaat worden.

Nou ja in ieder geval voor een ieder alvast: Bon Pasku i un Felis Ana Nobo!

Deel dit artikel met een vriend

1 BERICHT

 1. Het lijkt mij helemaal niks, kerst in de hitte.
  Bah, kerst hoort koud en wit te zijn.
  De lichtjes moeten zowel overdag als ‘s avonds goed uitkomen, de geur van de kerstboom en familie.
  BBQ’en met de kerst?
  Bah, niks aan;-)
  Ja, we hebben ruim 7 weken écht winter gehad en I love it!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.