Meet CuracaoIk mag wel zeggen dat we rijkelijk bedeeld zijn met onze supermarkten op Curacao.  Een enorm voordeel van een multiculti eiland in de Cariben. Het hele Maggi, Honig en andere kant- en klare toestand pakketten zijn hier gewoon verkrijgbaar. Evenals de Albert Heijn maaltijdsalades, Euroshopper pleepapier en Spar sperziebonen. Ook zijn er veel producten uit Amerika, Zuid – Amerika en Azie verkrijgbaar. Curacao is een smeltkroes van culturen en de schappen in de supermarkt zijn een mooie weerspiegeling hiervan.

De producten die niet geïmporteerd worden, maar van Curacao afkomstig, zijn eieren, zuivelproducten, tomaten, groene paprika’s, komkommers, likeur, frisdrank en Claro water. Dit is gebotteld kraanwater. Gewoon van Aqualectra. Wel zijn de van Curacao afkomstige producten in zekere zin beschermd. Wil je bijvoorbeeld komkommers importeren dan betaal je meer invoerrechten dan de gebruikelijke 27%.

Veel komt hier van ver. Mijn Douwe Egberts koffie moet toch zeker 8000 km afleggen voor het in mijn kopje beland. Gewend aan je eigen merk en spulletjes blijf je toch het product kopen. Zolang de koffie niet naar de CO2 smaakt van de afstand die het af heeft moeten leggen maakt niemand zich druk. Zoals iemand op de radio laatst zei: “ik weet wel wat van het milieu. Dat is met die ozon. Dan gaan ze met raketten in de lucht en maken die stuk.” En zo is het maar net!

Dat is ook de reden waarom ik me tot nu toe altijd verbaasd heb dat we hier Coca Cola verkopen uit Puerto Rico, Venezuela, Atlanta, Aruba en Curacao. Leek mij zinloze CO2 uitstoot.  Het is ongelooflijk, maar die van Curacao is het duurst. Dat water op Curacao duur is, de loonkosten hoger liggen dan in bijvoorbeeld Venezuela wisten we natuurlijk al… Maar Coca Cola is voor de Venezolanen “serious business” op Curacao. De barkjes uit Venezuela nemen de Coca Cola mee en hoeven daar niet perse winst op te maken, zolang ze maar in dollars betaald worden. Deze zijn namelijk op de Venezolaanse zwarte markt heel veel meer waard!

amstelbrightcuracaoEn natuurlijk een mooi product Amstel Bright!! Een Caribisch biertje, maar gemaakt in mijn voormalige woon- en geboortestad Amsterdam. We hebben hier op Curacao een brouwerij gehad, die is gesloten. De export in de regio is beschermd, maar Curacao heeft deze bescherming afgebouwd, de overheid doet niet alles wat ie beloofd en ja… dan gaan we het bier gewoon brouwen in Amsterdam, om het vervolgens te exporteren naar Aruba, Sint Maarten, Curacao en Bonaire. Amstel Bright is overigens niet in Nederland verkrijgbaar….

Zoals een goed bierdrinkend burger betaamt maak ik mij onmiddellijk zorgen over de kosten efficiëntie van Amstel-Heineken en uiteraard ook over de milieurisico’s die dit met zich mee brengt. Gelukkig weet Yorick ten Houte de Lange, directeur van de vestiging alhier, mij binnen een paar uur gerust te stellen met een mooi verhaal over efficiënt produceren, goede prijsafspraken en de hoge ‘cost of doing business’ op Curacao. Ik ga niet verder met mijn CO2 uitstoot en wereldhandel verhaal. Ik ben namelijk snel tevreden. Ze werken samen met Stichting Fundashon Korsow Limpi Bunita om het probleem van zwerf afval aan te pakken. Sommige dingen dienen gecompenseerd te worden.

makamba-bosNet als Siemens die ooit niets vermoedende basisschoolkindertjes boompjes liet planten in een Siemens bos!! Een Siemens bos… Voor elke wasmachine een boom. Dat compenseert namelijk. Bij de gedachte krijg ik enorme jeuk en ik knijp mezelf ergens anders om dit gevoel te compenseren. Maar geef toe…. De marketing afdeling van Siemens is goed! Wat dat compenseert weet ik niet. Wellicht kunnen we het aan oud minister Pronk vragen die samen met Sinterklaas een boom plantte in het Siemensbos…

Een paar jaar later werd op de Nijmeegse Heuvelrug een “Allochtonen Smulbos” aangelegd. Allochtonen vonden het Siemens bos namelijk te saai en moesten van de overheid meer naar buiten en vruchten en noten plukken. Dat bevordert de integratie en compenseert frustratie. Ik ben blij dat we op Curacao geen bos hebben en dat onze palmbomen gewoon geïmporteerd zijn. Straks bedenkt Helmin Wiels nog een Makamba bos, je weet toch, ter compensatie… Wij missen namelijk de eijk, de kastanjeboom, hondenpoep, herfstbladeren en modder aan onze laarzen. Ik denk dat de Makamba beter integreert als we dit wel hebben. Curacao is nu eenmaal een smeltkroes van culturen en daarvoor mag best het een en ander geïmporteerd en uitgestoten worden!

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Marlous Molendijk.

10 BERICHTEN

 1. He Marlous! Lekker he, van supermarkt naar supermarkt om al de lekkere dingetjes bij elkaar te sprokkelen! Sommige dingen horen echt bij dit heerlijke eiland en veranderen nooit. Vroeger al samen met Ma van Pita naar Zuikertuintje en daarna nog even langs de Portugees voor de lekkerste worst dushi!! Hihiiii, heerlijk. Ennuuu, biertje bij de snack 🙂 Gr, Kim.

 2. Esuuuu!!!

  Jij kan een heel artikel schrijven en ik kan nog niet eens op een normale manier een leuke reactie verzinnen!! hahaha Ik ben jaloers!!!

  Heel leuk artikel, ik geniet er elke keer weer van!!

  Ik kijk toe naar je ‘warawara’ ervaringen 🙂

  Groet,

  Alex

 3. over CO2 uitstoot gesproken, ik moet gewoon een ticket naar Curacao boeken om aan een Amstel-Bright te komen en dan te bedenken dat de Amstel zo’n 50 meter van mijn huis ligt. 😉 Misschien dat we een ruilhandeltje kunnen beginnen, ik mis hier in NL nog wat zon, ik ben best bereid om het te ruilen tegen wat heerlijke herfstbladen (incl. laarzen geleverd). Keep up the good writing! Kus, Dan

 4. Gelukkig heeft Curacao wel een echte “eigen” specialiteit: de beroemde likeuren, waarvan de blauwe waarschijnlijk het meest bekend is.
  Deze worden bereid uit de laraha-sinaasappels die volop aan de bomen op het eiland groeien.
  Wel weer jammer dat die bomen ooit door de Spanjaarden uit Valencia zijn geïmporteerd…

 5. hey loes

  altijd weer leuk om je column te lezen en waar je alles vandaan haalt.. fantastisch!

  paul

 6. Geniaal! Ja belachelijk hé bier 10.000 km vervoeren terwijl jullie het zelf maakten!
  Wel mooi dat je zo kritisch tegen “gewone dingen” kan kijken. Daar staan wij allemaal niet bij stil. Groetjes uit Hilversum

 7. Marlous hu toch eens op met het uitkraaien van onzin, ik schaam me voor mensen als jij, at die bestaan!
  “Mijn Douwe Egberts koffie moet toch zeker 8000 km afleggen voor het in mijn kopje beland”
  Marlous, kom terug naar Nederland!!! Bij de Lydl en de Aldi krijg je die bijna gratis.

  “Wij missen namelijk de eijk, de kastanjeboom, hondenpoep, herfstbladeren en modder aan onze laarzen. Ik denk dat de Makamba beter integreert als we dit wel hebben”.

  Marlous, je hoeft niet te integreren als je in Nederland bent. Ik zou zeggen kom terug naar Nederland, terug naar de hondenpoep onder de herfstbladeren die liggen onder de kastanjeboom!

 8. Marlous hou toch eens op met het uitkraaien van onzin, ik schaam me voor mensen als jij, dat die bestaan!
  “Mijn Douwe Egberts koffie moet toch zeker 8000 km afleggen voor het in mijn kopje beland”
  Marlous, kom terug naar Nederland!!! Bij de Lydl en de Aldi krijg je die bijna gratis.

  “Wij missen namelijk de eijk, de kastanjeboom, hondenpoep, herfstbladeren en modder aan onze laarzen. Ik denk dat de Makamba beter integreert als we dit wel hebben”.

  Marlous, je hoeft niet te integreren als je in Nederland bent. Ik zou zeggen kom terug naar Nederland, terug naar de hondenpoep onder de herfstbladeren die liggen onder de kastanjeboom!

LAAT EEN BERICHT ACHTER