Sinterklaas, het feest dat traditioneel op 5 december wordt gevierd, heeft een speciale plaats in de harten van de mensen op Curacao. Hoewel het feest zijn wortels in de Nederlandse cultuur heeft, krijgt Sinterklaas Curacao een unieke tropische invulling. Met kleurrijke festiviteiten, muziek, dans en een warme gemeenschap is het Sinterklaasfeest op Curaçao (en Bonaire) een ervaring die verschilt van de traditionele vieringen in Nederland.

Bon Bini Sanikolas: De aankomst van Sinterklaas Curacao

Sinterklaas Curacao intochtNet als in Nederland is de aankomst van Sinterklaas Curacao een groot spektakel. In plaats van per stoomboot door de koude Nederlandse wateren, arriveert hij vaak in stijl per boot in de haven van Willemstad, onder een stralende zon en met een warme bries. Soms komt hij op feestjes thuis of bij bedrijven en evenementen zelfs aan op een jetski of in een open jeep, wat een speelse twist geeft aan de traditionele intocht.

dushi pietBij aankomst wordt Sanikolas verwelkomd door honderden kinderen en volwassenen, vaak gekleed in vrolijke, zomerse kleding. De regenboog pieten begeleiden hem. Hoewel de figuur van Piet in Nederland een groot punt van discussie is geworden, hebben de festiviteiten op Curacao een meer inclusieve en respectvolle benadering aangenomen, met kleurrijke en feestelijke outfits die aansluiten bij de diversiteit van het eiland.

De dushi pieten hier hebben geen roetvegen, want die zie je niet altijd goed. Ze zijn op Curacao in allerlei kleurtjes geschminkt en verschijnen ten tonele als regenboog pietjes omdat ze onderweg naar Curacao door een regenboog zijn heen gevaren. Die zie je in november namelijk heel veel in verband met het regenseizoen. Als de persoon die Sint Nicolaas speelt een kleurtje heeft, wordt de Sint wit geschminkt. Naast een mijter draagt Sanikolas Curacao soms ook een zonnebril. 

Lokale invloeden in de viering

Sinterklaas Curacao sinterklaas liedjes met brass bandWat Sinterklaas Curacao echt uniek maakt, is de invloed van de lokale cultuur. Muziek speelt een belangrijke rol tijdens de festiviteiten, en traditionele Nederlandse Sinterklaasliedjes worden vaak gemixt met een ritmische beat en begeleid door een brass brand. Er wordt ook veel gedanst! Het aantal decibellen ligt op Curacao een stuk hoger dan in Nederland. Deze tropische invloeden geven een feestelijke en dansbare sfeer aan het evenement, iets wat je in Nederland minder snel tegenkomt. Net zoals in Nederland bij de Sinterklaasviering, zijn er ook pepernoten en chocoladeletters. Deze mix van Nederlandse en Curaçaose invloeden weerspiegelt de rijke cultuur van het eiland.

Sinterklaasviering op scholen

Sinterklaas Curacao: Een tropische twist op een typisch Nederlands feestOp Curacao wordt het Sinterklaasfeest vaak ook gevierd op scholen. Kinderen zingen liedjes in zowel Nederlands als Papiaments, zetten hun schoen en krijgen cadeautjes van de Sint en dushi Piet. Op sommige scholen wordt er een echte Sint en of pieten ingehuurd of Rommelpiet is langsgekomen. Het warme klimaat zorgt ervoor dat de activiteiten vaak buiten plaatsvinden, onder de wuivende palmbomen. De oudere kinderen maken vaak surprises voor elkaar, net zoals in Nederland.

De schoen (of slipper) zetten op Curacao

Net als in Nederland zetten kinderen op Curacao hun schoen of slipper vanaf het moment dat Sanikolas op het eiland is gearriveerd. Ze zingen een liedje voor Sinterklaas en stoppen een wortel of gras in de schoen voor het paard van de goedheiligman. Er zijn op Curacao geen huizen met schoorstenen, maar de Sint heeft een gouden sleutel (een soort master key). Al moet ik zeggen dat wij de schoen op de porch zetten, omdat het idee dat iemand naar binnen kan sluipen terwijl wij slapen niet zo lekker lag bij onze dochter. De ochtend daarna vinden de kinderen cadeautjes of lekkernijen in hun schoen. 

De verschillen met Nederland

Hoewel de essentie van het Sinterklaasfeest op Curacao vergelijkbaar is met die in Nederland, zijn er duidelijke verschillen:

  1. Het weer: In plaats van de koude wintermaanden in Nederland wordt Sinterklaas op Curacao gevierd in tropische temperaturen.
  2. Lokale invloeden: De muziek en de culturele accenten maken het feest uniek voor Curacao.
  3. Openluchtvieringen: De meeste evenementen vinden buiten plaats, wat een meer ontspannen en informele sfeer creëert.
  4. Inclusiviteit: De rol van de Pieten is aangepast aan de lokale context, met respect voor de diversiteit van de Curaçaose gemeenschap.
  5. Papiamentstalige Sinterklaasliedjes: Naast de bekende Nederlandse Sinterklaas liedjes zijn er ook leuke Papiamentstalige Sinterklaasliedjes zoals “Bon bini Sanikolas“, “Sanikolas a yega“, “Mi Korason ta bati“, “Danki“, “Pieter baas“, “Un saku di regalu“. Hier vind je een leuke playlist.
  6. Sinterklaasviering bij bedrijven: Hoewel er bij sommige bedrijven ook Sinterklaas wordt georganiseerd voor de kinderen van medewerkers, is dit in veel mindere mate dan in Nederland.

Conclusie

Sinterklaas Curacao: Een tropische twist op een typisch Nederlands feestSinterklaas Curacao is een prachtige mix van Nederlandse traditie en Caribische flair. Het feest brengt gezinnen en gemeenschappen samen om te genieten van een unieke viering die de culturele diversiteit van het eiland weerspiegelt. Voor zowel locals als bezoekers is het een onvergetelijke ervaring die laat zien hoe tradities zich kunnen aanpassen en verrijken door invloeden op 9000 km afstand van Nederland.

Deel dit artikel met een vriend

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.