porch-sale-curacaoHet is een mooi begrip. De porch sale. Zeker als ik mijn vrienden in het momenteel ondergesneeuwde en vrieskoude Nederland bel en hen vertel waar ik mee bezig ben. De porch sale is een onbekend begrip in Nederland. Het is inmiddels de 6de keer in bijna tweeëneenhalf jaar dat ik ga verhuizen op het eiland. Altijd heb ik dat gedaan met alleen mijn kleding, boeken, cd’s en wat persoonlijke rommel, maar nu ik naar mijn nieuwe paleis verhuis heb ik toch net iets meer nodig. Een gasfornuis, een ijskast, een kledingkast, tafel, stoelen, keukenspullen, gewoon de dingen die je nodig hebt om als normaal mens in je huis te kunnen functioneren. En wat doe je dan op Curacao…. Inderdaad: porchsales afstruinen.

Het klinkt vrij makkelijk. Op marktplaats kijk je waar de verschillende porch sales van het eiland gehouden worden en deze loop je af. Mensen geven meestal een porchsale wanneer ze besluiten Curacao in te wisselen voor het vrieskoude Holland, iets wat ik mij niet voor kan stellen, of omdat ze naar een ander mooi werelddeel verhuizen. Vaak loont het niet de moeite om dergelijke spullen te verschepen en worden ze dus op het eiland verkocht. Een aantal uren hebben de porchsale houders dan open huis, waar ze de te koop staande spullen hebben uitgestald en geprijsd.

curacao-porchMeestal wordt een porchsale in de ochtend gehouden. Ik begin inmiddels aardig de regels van het porch salen te begrijpen. Aan het einde van de ochtend binnen lopen heeft gewoon geen nut. Alles is dan namelijk al verkocht. De porch sale op Curacao is namelijk HOT! Geef een porch sale en je kan er bijna van op aan dat je al je spullen binnen een paar uur kwijt bent. Wat we hiervan leren is dat je dus als eerste op de porchsale aanwezig moet zijn om de door jou geliefde ijskast te bemachtigen. Op een eiland waar normaal alles poko poko gaat is dit natuurlijk enorm tegenstrijdig! Want ook op zaterdagochtend, wanneer je hoopt na een lange week lekker uit te kunnen slapen, sta je om half 9 bij iemand thuis zijn of haar huisraad te bewonderen.

Het enige waar ik nog niet helemaal uit ben, is of je op de porch sale kan afdingen. Ik blijf het namelijk toch steeds een beetje ongemakkelijk vinden. De familietafel waar aan gegeten, gepraat en gelachen is, ding je dan af net zoals je doet bij de plaatselijke Indiër of is het een take it or leave it verhaal? Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik zou me eigenlijk ook schamen en besluit me niet op dit terrein te begeven.

Ik heb inmiddels bijna mijn hele huisraad bij elkaar voor mijn casa nobo. Bij elkaar geshopt op een vroege zaterdagochtend. De komende tijd zullen dit mijn spullen zijn. Een gasfornuis waar ik me culinair op kan uitleven, een tafel met mijn vrienden en geliefde eraan. Waar wij zullen lachen, praten en huilen. Totdat ik over een tijd mijn eigen porch sale geef. Op een zaterdagochtend wanneer ik liever wil uitslapen en mensen mijn uitgestalde en geprijsde spulletjes zullen kopen.

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Marlous Molendijk.

Deel dit artikel met een vriend

4 BERICHTEN

  1. Zijn er elke week porch sales? Ik ben er nog nooit geweest, misschien wel een keer lachen (en slim)

  2. Hie heb je de enorm groeiende kringloopwinkels i.p.v porch sales.
    De meesten hebben nl geen porch hier.
    In 2009 de branche waar de meeste winst is geboekt.
    Less is more en als je handig bent maak je iets moois van tweedehands.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.