Pan ku Steak
Als er op de wereld zoiets zou bestaan als een ‘food worshipper’, dan zou ik dat wel zijn. Al bij het moment dat ik mijn ogen in de ochtend opendoe, denk ik al aan wat ik die avond op mijn bord zal hebben. Het is geen obsessie hoor, echt niet. Het is gewoon dat ik heel erg kan genieten van het aanbod en variatie aan voedsel die de moderne wereld mij biedt.

Om te begrijpen waar mijn passie voor eten vandaan komt, is het belangrijk dat ik even uitleg hoe mijn achtergrond in elkaar zit. Mijn oma is een ras pure Indo, en mijn opa een Antiliaan. Ik ben zelf op ‘mi dushi isla, Korsow’ geboren. Laat er nou op de wereld geen twee culturen bestaan waar het eten zo’n belangrijke rol speelt, als in deze twee! Ik prijs mezelf heel erg gelukkig. Mij kan je dus letterlijk om drie uur s’nachts wakker maken voor een snack. Niet heel erg gezond (volgens dieet goeroe Sonja Bakker), maar dat boeit me niet zo. You only live once right?!

Hier in mijn koude kikkerlandje, heb je om drie uur in de avond heel weinig keus qua midnightsnacks. Het wordt al gauw een saai broodje shoarma of een kleffe hap turkse pizza. Maar op Curacao, mensen mensen, je weet niet wat je meemaakt. Er bestaat een fenomeen die ‘truck di pan’ heet, letterlijk naar het nederlands vertaald: een broodjes truck. Niet zo bijzonder, denk je nu. Maar het is echt iets dat je mee moet maken.

Recept Pan ku steak
De ‘truck di pan’ verkoopt niet alleen lekkere broodjes, maar ook friet, drinken, alcohol, gegrild vlees en zo’n beetje alles wat een avond snaaier zich maar wensen kan! Het broodje dat het beste verkoopt, is de ‘pan ku steak’. Dat is een heerlijk warm broodje met gestoofde biefstuk! Ik begin te watertanden bij het idee alleen al.
Laat het nou precies zo zijn dat ik in het bezit ben van het recept van de steak. Het is makkelijk te bereiden. Geen ingewikkelde kooktechnieken, maar wel wat hak en snij werk.

1 grote ui
6 teentjes knoflook
2 Bouillon blokjes, rundvlees
2 grote wortels
1.5 kg biefstuk
3 eetlepels tomaten pasta/ketchup
1 theelepel five spices( is te halen bij de chinese toko)
Zout
Peper
Een stuk gember
Compleet seasoning (merk badia)
Olie

 1. Verwarm de pan en bedek het bodempje met olie. Bak hierin het vlees totdat hij goudbruin is
 2. Schil de uien en snij het in reepjes of blokjes. Ook de knoflook pellen en snijden in plakjes
 3. Als het vlees een mooie bruine kleur heeft, voeg dan de knoflook, gember, uien en de wortels toe, nadat die natuurlijk eerst gewassen en geschild zijn. Laat de groenten kort mee bakken
 4. De twee Bouillon blokjes, compleet seasoning en 5 spices ook toevoegen en het geheel een paar keer roeren
 5. Voeg wat water toe in de pan. De hoeveelheid water hangt af van de groote van de pan. Het vlees dient helemaal bedekt te zijn met vocht!
 6. Als laatste voeg je dan de tomaten pasta toe. Natuurlijk kan je aan de saus proeven of er nog wat zout bij moet (dit verschilt per persoon)
 7. Laat het vlees op een laag vuurtje, minstens een half uur tot drie kwartier sudderen

Truck di Pan CuracaoTip
Wanneer het vlees lekker aan het sudderen is, controleer om de tien minuten de status van de saus. Wat ik hiermee bedoel, is dat de vocht niet compleet mag verdampen. Als je ziet dat de saus aan het opdrogen is, voeg in kleine hoeveelheden water toe. Dit zorgt ervoor dat het geheel niet aanbrandt en dat het vlees lekker zacht wordt.

Ja ja, zo makkelijk is het echt! Die super zachte, geurige stukjes vlees zijn dan klaar op opgevreten te worden. Netjes eten is, na het ruiken van de aroma’s die uit de pan stijgen, helaas kompleet onmogelijk! Laat ik het zo zeggen: de holbewoner instincten in het menselijk lichaam slaan spontaan op HOL!

Behalve in een broodje kan dit gerecht op een aantal andere manieren geserveerd worden.
– Met witte rijst en een frisse groene salade
– Met de traditionele funchi, gebakken banaan, erwten en rode bieten
– Gekookte aardappelen met geblancheerde Brocoli

Dames en heren, jongens en meisjes! Probeer het recept eens uit en laat natuurlijk weten hoe het smaakt! In de keuken moet je creatief zijn, gebruik dus het recept als een ‘guideline’. Wees vrij om toe te voegen of weg te laten wat je zelf maar wilt. Just be sure to enjoy the food and the process of preparing it. En voor degenen die zich niet willen wagen aan het bereiden van dit gerecht, geen paniek. De ‘Truck di pan’ staan overal op het eiland. De een lekkerder dan de ander.

Guess what, ik heb honger gekregen! ‘Kom Xena, we gaan een bammetje pindakaas fixen!’
Zucht…

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Indra de Baerdemaker.

Deel dit artikel met een vriend

7 BERICHTEN

 1. En niet de deksel op de pan laten zitten!! Mijn beef bourgioun is helemaal drooggekookt 🙁 BlonT~!

 2. Oei marlous,

  das niet best. balen wanneer het gebeurd, maar wel een leuke anekdote voor later! xx

 3. hey indra, ben ook eens op de website je artikeltjes gaan lezen.. ooh, ik heb honger nu!!! ik ga het zeker een keer proberen!!met funchi!! :))

  groetjes Floortje

 4. […] Pan ku steak ‘Brood-je’ is misschien niet helemaal het woord voor de enorme homp gevuld met vlees, kip, bakijou of zeeslak. Maar homp klinkt weer niet eerbiedig genoeg. Want voor een truk’i pan broodje heb ik Respect. Zeker na enkele biertjes. Dat combineert uitstekend. Ik ga niet vertellen hoe lekker die broodjes zijn, want dat doet Indra al op MeetCuracao.com met een recept voor haar favoriete Pan ku steak. […]

 5. Al tijden loop ik te watertanden als ik denk aan de pan stoba (zoals het in mijn gedachten heette). Van de week een heerlijke stoba gemaakt, maar dat was toch anders dan dat ik ze op Salinha tegenover “het cafetje” uit de truck van Rene at….. Of uit de kofferbak voor Campo Allegre 😀

  Toevallig vanavond pica gemaakt, en toen kwam ik hier. Masja danki swa! Ik weet wat ik morgen ga maken!

 6. Heerlijk om te lezen heb zelf 47 jaar geleden op Curaçao gewoont ga zeker de keuken in om het uit te proberen. Dank je wel voor de heerlijke recepten.
  Gr. Cor

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.