Chichi Curacao Serena Art Factory

Ik heb weer wat geleerd vandaag over de cultuur van Curacao, en ik ben benieuwd of jij dit al wel wist. Ik ben voor een interview langs gegaan bij de ‘Host of the East’, Serena, in haar Art Factory. Ze heeft me alles verteld over het ontstaan van de beroemde Chichi’s & Bubu’s, wat de betekenis is van deze creaties en wat haar visie is voor de toekomst. En natuurlijk niet te vergeten, wat er allemaal te doen en beleven is op Serena’s Art Factory.

Op een regenachtige dag, is de eerste die me begroet één van Serena’s geiten. Ik loop door naar het atelier en zie hier Serena bezig met het maken van een lamp in de vorm van een Chichi. Leuk!

Chichi® is een geregistreerd merk. www.chichi-curacao.com

Over Serena

Serena Art Factory

Het is mijn eerste keer dat ik Serena ontmoet maar wat is ze een leuke sprankelende vrouw met veel passie voor wat ze doet. Ze komt oorspronkelijk uit Berlijn en heeft op een zeilboot gewoond en is van Europa, via Afrika naar de Caribben rond gereist voordat ze op Curacao terecht is gekomen. Mooi vind ik het als iemand van buitenaf een gedeelte van de cultuur opneemt en dat vertaalt naar iets waar Curacao met recht trots op kan zijn.

Hoe is de Chichi ontstaan?

In mijn beleving bestaat de Chichi al erg lang, maar Serena vertelde me dat het pas in 2008 tijdens een van haar art workshops op Landhuis Bloemhof is ontstaan. De ronde vrouwenfiguur die Curacao vandaag de dag niet meer kan wegdenken, werd spontaan geboren. Het volle vrouwenfiguur is door meer kunstenaars gebruikt bij hun creaties, zo ook bij Niki Saint Phalle, Fernando Botero en Jeff Koons.

Met de eerste 5 vrouwen figuren ging ze , samen met 5 lokale vrouwen aan het werk. Serena ging heel artistiek te werk, terwijl de lokale schilders juist mooie kleurrijke kleding tekenden. De europese inspiratie uit de kunst maakt een brug naar de lokale kluerijke feestelijkheid.

Wat betekent de naam Chichi?

Chichi Curacao

In de cultuur van Curacao betekent een Chichi de oudste zus of dochter. In de historie zie je dat moeders voor het gezin moesten zorgdragen. Omdat mama niet altijd thuis kon zijn, was de oudste dochter verantwoordelijk voor de andere kinderen. Het leven van de Chichi’s staat in het teken van familie en helpt iedereen in het gezin. Ze is daardoor ook erg grespecteerd. Het is een belangrijke rol en speelt ook nu in Curacao. Er worden ook Bubu’s gemaakt: de grote oudere broer. Deze zijn iets minder bekend maar zeker niet minder leuk!

Is elke Chichi uniek?

Unieke handgemaakte Chichi's

Jazeker! Elk beeldje is handgeschilderd en is dus one-of-a-kind. Nog leuker is, is dat het proces ook nog een maatschappelijk belang dient.

In de Art Factory worden de gipsen sculpturen gemaakt. Vervolgens gaan de onbeschilderde beeldjes naar de ongeveer 50 schilders, voornamelijk vrouwen, die verspreid over Curacao wonen. De schilders krijgen allemaal een training in de Art Factory om te leren schilderen en om hun innerlijk artiest te ontdekken. Daarna kunnen ze aan de slag en mogen ze zelf weten hoe ze hun kunstwerk tot leven brengen. En dit wordt vanuit thuis gedaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de moeders nu vaker thuis zijn bij hun kroost terwijl ze toch geld verdienen. De ‘oudste zus’ krijgt dus nu de kans om zelf ook gewoon een kind te zijn. Geweldig toch? Er worden dus veel gezinnen geholpen door het kopen van een Chichi.

Elke beeldje wordt gekenmerkt met een nummer die correspondeert met de artiest. Online en ook in de shop kun je terugvinden wie het beeldje heeft geschildert.

Het is ook mogelijk om ook Custom Made Chichi’s te bestellen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een leuk bruidspaar laten maken, met blond haar.

Wat kun je allemaal doen bij Serena’s Art Factory?

Workshop Serena Art Factory

Heel erg veel! je kunt gewoon langskomen om een kijkje te nemen wat er hier gebeurd en in de shop rondpluizen naar jou favoriete Chichi. En natuurlijk de hondjes aaien en met de katten kroelen.

Maar mocht je zin hebben om ook zelf aan de slag te gaan dan kan dat. Er zijn walk-in Workshops in de ochtend waarbij je een rondleiding krijgt en daarna, onder begeleiding, je eigen Chichi gaat beschilderen. Dit is echt niet duur om te doen en je hebt je unike zlefgemaakte Chichi. Er zijn ook VIP workshops, of je kan je bachelorette party hier doen, teambuidlings uitjes of gewoon je verjaardag hier vieren. Eigenlijk is alles mogelijk. Neem direct contact op met Serena voor de mogelijkheden.

Waar vind je de Serena’s Art Factory?

Serena’s Art Factory vind je in de straat die leidt naar de Ostrich Farm. Er zijn verschillende bordjes onderweg die de weg aangeven. In de buurt is er nog veel meer te doen, zoals de Aloë Vera Plantage, L’Aldea en Jean Girigori’s Art Gallery en de Ostrish Farm. Dit zijn de highlights of the East en ze hebben hun eigen facebookpage mocht je willen weten wat er te doen is. Je kunt er dus de hele dag doorbrengen.

Wat zijn de toekomstplannen?

Serena is naast heel creatief, ook echt bezig met het helpen van de lokale mensen en om de business verder op te bouwen. Er is vraag vanuit de buur eilanden om ook eendergelijks structuur neer te zetten. Maar ze is heel duidelijk: de Chichi is onlosmakelijk verbonden met Curacao en de historie. De Chichi blijft van Curacao. Elk eiland heeft zijn eigen figuren die van betekenis zijn in de samenleving en daar hoort een uniek product bij. En belangrijk is dat het creëren hiervan de lokale bevolking zoveel mogelijk helpt.

Mocht je de workshop hebben gedaan, dan horen we graag jullie ervaring!

Chichi® is een geregistreerd trademark.

Deel dit artikel met een vriend

10 BERICHTEN

 1. Hallo serena
  Wat zijn de maten van die popjes
  En dan zou ik ze zo kant en klaar willen kopen
  Maar misschien ook gewoon eentje onge schildert Dat ik het thuis uit kan proberen Lijkt me leuk
  En ik woon in Nederland dus zou het graag willen weten wat de prijs is in
  euro’s
  Ik heb er een paar kado gekregen wat een leuke kunstwerkjes
  Ik hoop snel wat van je te horen
  Heel veel succes met je kunstwerken
  Lieve groet vanuit Nederland ???? Mary

 2. Hy Serena,John hier,we hebben een interessant gesprek gehad over het reilen en zeilen van jouw Ambachtelijke studio op mooi Curaçao.
  Ik heb wat foto,s gemaakt en was dan ook onder de indruk van het ontstaan van de Chichi,s, en het ontstaan van deze innemende vormgeving,ook ik, heb wat ideeën die misschien een leuke combi kunnen zijn met jullie producten,van jouw begreep ik dat er ook bij jou ideeën zijn die nog duidelijkheid moeten krijgen,misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen,temeer omdat de -HANDJES- en de creativiteit bij jouw volop aanwezig zijn.
  Laat eens iet van je horen zodat we misschien iets mooi kunnen creëren,groet John

 3. Wij zijn momenteel op Curaçao en wij zijn vandaag naar Mambo Beach gereden om een Chichi te kopen. Hier hebben wij er eerder een gekocht toen wij in 2015 ook op Curacao waren. Echter daar worden ze niet meer verkocht. Zijn ze ergens online te koop.

 4. Hallo
  Ik ben gisteren bij jullie geweest maar helaas waren jullie dicht en de winkel in Willemstad ook
  Echt jammer want strakjes vliegen we weer terug naar Nederland
  Kan ik een onbeschilderde ook bij bij online bestellen en naar Nederland sturen

 5. ik was effe in Chicihi Punda binnengewipt. Ik had niet zoveel tijd. Mijn vraag is of ik online een chichi kan bestellen en graag wil weten hoe het verder kan gaan met de afevering naar Nederland toe.
  Ik heb interesse in een Larger chichi met krulspelden in het haar en wil deze chichi in geel/zwart kleur. Online zie ik deze chichi niet maar bestaat wel want die heb ik in het echt gezien in de atelier in Punda.
  Hoeveel kost deze chichi en wat zijn de portokosten?
  Graag een antwoord hierop naar email [email protected].

 6. Goede middag,
  Ik wil graag nog meer info over jullie vip package voor ongeveer 10 personen.

  Danki
  Groetjes,

  Dulce

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.