Carnavalsgroep Curacao
Het jaar is nog maar amper begonnen en de hele Curaçaose bevolking staat weer klaar voor het nationale volksfeest: Carnaval!! De voorbereidingen voor het feest zijn al lang en breed begonnen op het moment dat ik weer uit aan het kijken ben naar de komende Gran Marcha.

Als Makamba ga ik elk jaar naar de Gran Marcha maar merk niks van de aanloop periode. Zo ben ik nog nooit naar een Jump Up, een Jump In en ook nog nooit naar een Tumba festival geweest. Pas op het moment dat als ik richting het festival terrein ga (omdat ik in de buurt daarvan sport) merk ik, doordat het drukker op de weg is dan normaal, dat er een Tumba festival gaande is. Ook heb ik geen enkel idee wat de voorbereidingen zijn van de Carnavalsgroepen en wat er bij komt kijken om mee te lopen. Om meer te weten te komen over het evenement van het jaar heb ik mijn collega Nina Genaro gevraagd me wat meer uitleg te geven. Als Vice President van de Carnavalsgroep Last Minute weet zij als geen ander wat het carnaval betekent.

Wat ik dus niet wist is dat de voorbereidingen voor het Carnaval het hele jaar in beslag neemt. Vanaf het eindigen van de Carnavalsperiode met de Marcha di Despedida zijn de organisatoren van de verschillende carnavalsgroepen bezig. Over het nieuwe thema moet worden gebrainstormd, de band moet ruim van te voren geboekt worden en natuurlijk moet het ontwerp voor de kostuums af zijn voordat de leden zich kunnen inschrijven en dat is al in oktober.

Last Minute is zeker geen nieuwe groep; het is namelijk ontstaan uit de oude formatie Le Cime die al 11 jaar meedoen en verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept. Maar de oude groep had gewoon een frisse wind nodig en zijn daarom onder een andere naam en een ander concept doorgegaan. De naam Last Minute verklapt natuurlijk al dat ze zich op het laatste moment als Carnavalsgroep hebben aangemeld. Dit hebben ze bewust gedaan om hun concept uniek te houden.

jump in CuracaoNormaal gesproken start het inschrijfgeld en de contributie namelijk bij alle groepen op ongeveer Nafl. 1300,- per lid. Last Minute is door hun concept de groep met de goedkoopste inschrijving en contributie bijdrage. Als lid van de groep betaal je voor je inschrijving en contributie namelijk maar Nafl. 775,-. Voor deze prijs krijgt ieder lid bij inschrijving een tekening en de stoffen voor het carnavalskostuum, maar… leden moeten in tegenstelling tot de andere groepen zelf zorgen dat hun kostuum in elkaar gezet wordt. De meeste mensen kennen namelijk wel iemand binnen de familie of vriendenkring die het kostuum in elkaar kan naaien en dit is een groot voordeel voor de leden.

Last Minute bestaat uit 3 organisatoren en ongeveer 200 leden en is nog steeds groeiende, want je kan je tot aan de dag voor de Gran Marcha inschrijven (je moet dan natuurlijk wel je kostuum in een dag in elkaar zetten). De 200 leden komen wekelijks samen om alle vorderingen door te spreken.

Naast het inschrijfgeld en contributie van de leden, wordt er meer geld ingezameld door sponsoren aan te trekken en verschillende fundraising evenementen. Een voorbeeld van een fundraising evenement is een Jump In. Je hebt overigens een verschil tussen een Jump Up en een Jump In. Het verschil is dat een Jump Up buiten op straat gebeurt en je achter een rijdende band aan loopt. Een Jump In is op een vaste locatie in feite ‘binnen’. De band die Last Minute heeft geregeld voor de Jump Up is de band Dreams, overgevlogen uit Nederland, die ook tijdens hun Jump In komt optreden. De muziek die er tijdens een Jump In wordt gespeeld (overigens wel de hele carnavalsperiode) is de Tumba. Deze opzwepende muziek maakt al gauw de sfeer en zijn vaak meezingers zodat iedereen al gauw in een vrolijke stemming komt.

Carnavals kostuums CuracaoOm mee te willen doen met een van de carnavalsgroepen moet het carnaval door je bloed stromen… en je moet ervan houden om urenlang in de zon te willen dansen. Als je op Curacao bent grootgebracht, word je aangestoken met het “carnavalsvirsus” door je familie. Carnaval betekent voor Nina een periode die in het teken staat van vrolijke mensen, veel kleur en mensen die gezellig samenkomen en even alle zorgen vergeten. Er bestaat geen discriminatie en het eiland staat in het teken van samenhorigheid. Het hoogtepunt van de Carnavalsperiode is voor Nina is de Jump In, mede omdat zij vanaf het begin heel erg betrokken is geweest met de organisatie hiervan.

De Jump in van Last Minute wordt gehouden op 3 maart, 1 dag voor het grote carnaval, erg last minute dus. Deze party wordt gehouden in het pas geopende Pietermaai Parking & Mall on the upper deck. Er zijn op het moment van schrijven al 1500 kaarten verkocht dus het zal zeker een mooi feestje worden. Mocht je zin hebben er zijn nog kaarten beschikbaar!

Deel dit artikel met een vriend

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.