Kunst op Curacao

Kunst op curaçao

Het is best frappant eigenlijk. Wie aan Curaçao denkt, denkt vaak aan zon, zee en strand. Niet meteen aan kunst en cultuur. Waarschijnlijk omdat het eiland zo klein is, ligt de interesse op het gebied van beeldende kunst op Curacao vaak achter in de kast op de laagste plank.

Gevestigde kunst op Curaçao

Een beetje liefhebber wordt al gauw gelonkt door de kleurrijke schilderijen van Nena Sanchez, die in verschillende horeca gelegenheden geëxposeerd hangen. Nena was ook een van de meest succesvolle kunstenaressen die ons eiland te bieden heeft. Maar er zijn ook een heleboel andere minder bekende kunstenaars die ook een immense bijdrage leveren aan het visuele expressionisme van de Antilliaanse cultuur.

Denk aan Runny Margarita, en Rudy Martina of Jeanette Pomario. Een voor een, kleine maar niet onbekwame schilders. En wat dacht je van Garrick Marchena, Jhomar Loaiza, Sander van Beusekom, Francis Sling, Ras Elijah, DE kunstenaars die de straten en muren van Otrabanda hebben beklad (voor Kaya Kaya) met, wat ik beschouw als masterpieces.

Wie ook bekend staat voor zijn bijdrage aan de kunst op Curacao is Ellen Spijkstra, Hortance Brouwn en meneer Yubi Kirindogo. Laastgenoemde maakt voornamelijk sculpturen die eigenlijk overal op het eiland te spotten zijn.  Kirindongo is al 35 jaar kunstenaar op het eiland en heeft met zijn kunst, Curaçao prominent op de wereldkaart gezet.

Ariadne Faries is een van mijn favoriete kunstenaressen. Waarom? Dat is beter uit te leggen met behulp van haar website Ariadnefaries.exto.org

Onbezongen helden van de lokale kunst op Curaçao

De iets doorgewinterde kunstenaren zoals dhr. Rudsel Martinus , dhr. Anton Vrede en dhr. Enrique Olario zijn stuk voor stuk pioniers op het gebied van lokale kunst. Ik snap niet dat ik mijn vriend Google moet raadplegen om meer over hen te weten te komen. Zij zijn als het ware de Rembrandt en Van Gogh van onze kleine rots. Maar helaas hoor je in de volksmond nooit iets over deze helden. Helaas zijn het andere, minder fijn gebekte, publieke figuren die onze gedachten bezighouden.

Er is gelukkig wel een overvloed aan jong talent op het eiland. Steeds vaker kom ik jongeren tegen die een uitlaatklep zoeken in kunst. Tekeningen en schilderijen die me soms verbaasd doen kijken. Bijvoorbeeld: Kevin Pomario, Rocco Janga en Indra de Baerdemaeker.

Kunst op Curaçao: een onontgonnen juweeltje

Als we het hebben over kunst op Curaçao, hebben we het niet alleen over schilderijen en beeldhouwwerken. Kunst is hier een levendige draad die verweven is in de structuur van onze gemeenschap. Het is een medium waardoor onze geschiedenis, tradities en verhalen tot uitdrukking komen. Of het nu de levendige muurschilderingen zijn die de straten van Otrabanda sieren of de ingewikkelde en bijna onmogelijke sculpturen (denk aan de Kathedraal van Doornen door Herman van Bergen) die onze parken en publieke ruimtes sieren of een artistieke dans, kunst op Curaçao spreekt boekdelen over onze identiteit. Het brengt mensen samen, bevordert de creativiteit en bewaart ons cultureel erfgoed voor de komende generaties.

Kunst op Curaçao is niet slechts een niche; het is een dynamische kracht die ons collectieve bewustzijn vormt. Het voedt onze creativiteit, inspireert ons om na te denken over ons verleden en ons een betere toekomst voor te stellen. De getalenteerde kunstenaars, zowel gevestigd als opkomend, zijn de bewakers van deze traditie. Ze vangen de essentie van ons eiland op en distilleren het in kleuren, vormen en vormen die resoneren met zowel de lokale bevolking als toeristen.

Dus hoewel Curaçao gevierd kan worden om zijn zon, zee en stranden, is het belangrijk om te onthouden dat kunst op Curaçao misschien wel de ziel van het eiland is. Het is een verhaal dat wacht om verteld te worden, een reis om te beleven en een erfgoed om te koesteren. Kunst op Curaçao gaat niet alleen over esthetiek; het is een weerspiegeling van wie we zijn en waar we als gemeenschap naartoe gaan. Neem naast een duik in de zee dus vooral ook een duik in de kunst van Curaçao en ervaar de diepte van de cultuur en de ware identiteit van het eiland.

Korte Impressie van kunstenaars op en van Curacao

 
Dit artikel is een gastblog, geschreven door Indra de Baerdemaker.

Deel dit artikel met een vriend

12 BERICHTEN

 1. Leuk, dit topic!
  Sanchez spreekt mij erg aan.
  Pas geleden kwam ik terecht op een kunstmarkt en zag daar iemand staan die ook hele leuke schilderijen maakt. Ze woont in Nederland maar haar kunst is typisch caribbean;-)
  http://www.trudiecanwood.com/

  Succes met je eigen werk Indra!

 2. wat leuk. hele mooie schilderijen. yubi kirindongo is mijn all time favoriet. nice job as always meid!

 3. ami ta skibi na papiamentu paso mi Ulandes ta hopi krekeche. mi ta hopi konentu ku un hende ta duna atenshon na nos artista nan lokal. hendenan ku ta saka nan inspirashon for di pashon.
  no ta kopia pero ta inventa.
  i mi ta di opinion ku nos isla tin hopi talento hoben. lo ta ideal si nan por hana guia den nan expreshon artitiko.
  indra, danki pa bo koperashon!

 4. die laaste schilderij is van Runny Margarita, niet van jou Indra. ik heb het namelijk online gezien toen ik zijn naam ging googlen.
  waarom zet je je eigen naam bij andermans kunst? dat is plagiaat!

 5. @M. Adamus Excuses, dat is de fout van de webmaster. De kunst van Indra was nog niet toegevoegd. Nu wel en voor de verduidelijking de tekst ietwat aangepast om misverstanden te voorkomen.

 6. plagiaat is een groot woord meneer Adamus. denk niet dat het in dit geval van toepassingg is.

  dat Curcacao vol zit met kunstenaars, dat is een harde feit. deze artiesten verdienen het echt om een keer in het zonnetje gezet te worden.
  werk van Rudsel Martina heeft mijn voorkeur. ik volg hem ook al een tijdje.

  inderdaad leuke onderwerp!

 7. wow Indra,

  u never told me u could paint like that. ik zou ze verkopen als ik jou was meid. misschien wil ik voor mijn verjaardag wel een originele van JOU! hahahah way to go…besides, who is this Rocco janga gast? naam klinkt best bekend…

  hugs,
  Talletje

 8. Geachte lezer,
  Toen mijn man en ik van 1996 tot 2001 op Curacao hebben gewoond en allerlei spullen daarna mee terug genomen hebben zit daar een schilderij tussen waar we de kunstenaar niet van kunnen traceren.
  Het gaat over een (wij denken vetkrijt) afbeelging van drie lokale vrouwen in de dokterswachtkamer. De hoofdkleur is geel.
  De afmeting is 25×30. Zou u ons kunnen helpen?
  Bij voorbaat vriendelijk bedankt.

 9. Ik heb een mooie ansichtkaart ooit gekregen van mensen uit Carlao. Het is van de kunstenaar Olario uit de collectie van E. van Rossum. Weet iemand waar ik deze ansichtkaarten in Nederland kan kopen?

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.