Op vakantie naar Curacao in 2020: Annuleren of gewoon gaan?

Heb jij weer. Heb je het afgelopen jaar flink gespaard voor een heerlijke vakantie naar Curacao dat al tijden op je bucketlist stond, komt het coronavirus om de hoek kijken. Toch hoeft dit niet direct een einde van jouw fijne vakantieplannen te betekenen. Zelfs voor de extreem voorzichtige reiziger of reizigers met kinderen. Hoe veilig is een vakantie naar Curacao nu of kan ik mijn reis toch beter annuleren? In dat artikel worden al jouw vragen beantwoord.

1. Er zijn maar enkele besmettingen, op papier ben je hier veiliger dan in Nederland
Wist je dat op Curacao vanaf maart tot juli 2020 niet meer dan 30 corona besmettingen waren? Tot de grenzen weer opengingen op 1 juli 2020 waren er zelfs 0 actieve corona-cases. Doordat de overheid op advies van viroloog Izzy Gerstenbluth strenge regels en voorwaarden treft heeft het coronavirus nooit groot kunnen worden op Curacao zoals wel het geval is in Nederland, de rest van Europa en Amerika. Daarom is het eiland vanaf juli weer voorzichtig met open gaan voor de rest van de wereld en stelt het een PCR test verplicht voor medium risicolanden om Curacao zoveel mogelijk coronavirus vrij te houden.

“Door onjuiste berichtgeving en nieuwsartikelen is het niet meer dan begrijpelijk dat je twijfelt aan Curacao als de perfecte vakantiebestemming anno 2020”

2. Het is gewoon veilig vertoeven, zonder rellen of ongeregeldheden
Op 24 juni t/m 26 juni 2020 waren er ongeregeldheden omtrent de coronamaatregelen die de overheid heeft genomen om de financiële steun uit Nederland te kunnen krijgen. Net zoals in Den Haag en Helmond waar er rellen uitbraken (die overigens omvangrijker waren dan op Curacao), deed zich er inderdaad een onveilige situatie voor in de binnenstad van Curacao. Door betere communicatie vanuit de overheid is de rust 2 dagen later echter weer wedergekeerd. De situatie werd nog wel goed in de gaten gehouden door de politie en de Nederlandse Defensie aldaar, maar sindsdien is er niets meer gebeurt en is er totaal geen dreiging. Desondanks kwam Curacao naar voren als een zeer onveilig eiland door alle media-aandacht en heftige krantenkoppen waar volgens hen “wekenlang” (in plaats van 2 dagen in werkelijkheid) rellen waren. Door dit soort onjuiste berichtgevingen en nieuwsartikelen is het meer dan begrijpelijk dat je twijfelt aan Curacao als de perfecte vakantiebestemming anno 2020, maar weet dus dat de werkelijkheid heel anders is dan dat de media doet geloven. Een vakantie naar Curacao annuleren en alle zon, zee, strand moeten missen omdat je bang bent voor rellen zou dus spijtig zijn.

3. De zon laat zich zoveel keer meer zien dan in Nederland (veel Vitamine D)
Dat het op Curacao mooi weer is, is algemeen wel bekend. Maar wist je ook dat Curacao ligt vlak de evenaar en 365 dagen van het jaar perfect weer biedt? Warme temperaturen, altijd rond de 30 graden, een lekker briesje, veel zon en een hoge luchtvochtigheid wat toevalligerwijs de ideale omstandigheden zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wellicht ook een reden waarom het coronavirus op Curacao nooit echt van de grond is gekomen. Vitamine D en weerstand opbouwen is op Curacao ontzettend simpel. De zon is de beste bron van vitamine D en speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam, waaronder het bevorderen van de gezondheid van uw immuunsysteem, de eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen infectie en ziekte. Op Curacao kun je dus 365 dagen per jaar je immuunsysteem een ​​boost geven terwijl je geniet van de warmte van de zon en de hoge luchtvochtigheid die beide geen favorieten zijn van het coronavirus.

Het strand bij Grote Knip

4. Alles is buiten, dus je hoeft je niet beperkt te voelen in je vrijheid
Curacao telt een hoop restaurants, bars en activiteiten in de buitenlucht. Er zijn talloze activiteiten onderwater, op het water en op het land. Doordat je bijna altijd in de buitenlucht bent met de ideale weersomstandigheden waar COVID-19 niet goed gedijd zijn er weinig gezondheidsrisico’s. Hoe jouw vakantie op Curacao eruit zou kunnen zien? Check hier voor wat corona-proof reisinspiratie en bekijk ook eens een live webcam zodat je met je eigen ogen kunt zien hoe het eraan toe gaat. Tips: verschillende hotels, trekpleisters hebben Instagram kanalen die real-time video’s plaatsen in hun verhalen / stories. Volg ze en bekijk deze verhalen / stories om een betere indruk te krijgen van de situatie op Curacao. Als je al eerder met vakantie bent geweest op Curacao zul je merken dat er in wezen niet veel anders is. Op de hand sanitzers en de over het algemeen meer online functionaliteiten na dan (zoals online inchecken, cocktails bestellen via whatsapp).

5. Het is rustiger dan normaal en dus ervaar je Curacao nóg beter
Curacao is een klein eiland met maar 160.000 inwoners. Normaal gesproken zijn er zo’n 30.000 toeristen maandelijks op het eiland. In de maand juli zijn er nog geen 5.000 toeristen. Dat betekent dat het een stuk rustiger is dan normaal op het strand, maar ook bij tours en activiteiten. Als je nu naar Curacao reist ervaar je Curacao in principe veel beter doordat je het paradijselijke strand bijna niet hoeft te delen en vaak privé tours hebt zonder dat je hier extra voor hoeft te betalen. Wat ook een voordeel is dat hotels niet volgeboekt zijn en men daar eerder geneigd is om je een mooie upgrade te geven zonder hiervoor extra te betalen. Voor de lokale economie is dit niet zozeer heel fijn, maar voor de vakantieganger betekent dit wel een mooie win-winsituatie.

6. Mondkapjes hoef je in principe alleen om tijdens het reizen (vliegtuig, taxi, OV)
De kwestie van de mondkapjes. Ja, het is een vervelend idee om dit 9 uur in het vliegtuig te dragen. Maar van wat we begrijpen van de toeristen die dit al “doorstaan” hebben hoor je van vrijwel allemaal dat het reuze meevalt en dat je eraan went. Tijdens het eten hoef je natuurlijk geen mondkapje te dragen. Je zou dus in principe 9 uur lang non-stop kunnen eten of aan de lolly’s zitten, maar dat raden we niet als je hard je best hebt gedaan om in je nieuwe bikini of zwembroek te passen 😉

Wat je nog zou kunnen doen is op zoek gaan naar een prettig zittend mondkapje met verwisselbare filter (zie foto) of eentje die er heel fashionable uit ziet zodat je in stijl op reis gaat en helemaal klaar bent voor die mooie vliegtuigselfie.

7. TUI betaalt je PCR test en je reisverzekering wellicht ook
Twijfel je om je vakantie te annuleren vanwege de extra kosten? Heel begrijpelijk! Maar wist je dat dit niet eens per se het geval hoeft te zijn? Sommige reisverzekeraars dekken de PCR test en TUI biedt deze zelfs gratis aan. Zelfs als je alleen een ticket hebt geboekt ontvang je de PCR test gratis. Maak je je zorgen wat er gebeurt als je positief wordt getest? Nergens voor nodig, vaak geldt er een (gratis) omruilgarantie wat betreft vliegtickets. Je kunt dit het beste even nagaan bij jouw reisorganisatie. Indien je hotelovernachtingen apart hebt geboekt van je vlucht (geen pakketreis) dan geldt bij de meeste hotels op Curacao dat je gratis kunt annuleren. Kijk wel even goed naar het annuleringsbeleid want bij sommige hotels kan het tot 7 dagen gratis annuleren zijn en bij sommigen 12 uur voor je vertrek. Nogal een verschil. Bij enkele hotels kun je je hotelverblijf gratis annuleren of omboeken indien je positief bent getest op de PCR test die je binnen 72-uur voor vertrek moet doen. Je loopt dus, als je voor de juiste vlieg- en hotelpartners kiest, nul risico!

8. Je vliegt veilig met TUI en KLM
Het klinkt natuurlijk heel dubbel. Eerst moet je overal voldoende afstand bewaren en vervolgens spring je hup met z’n alle dat vliegtuig in. Het is ook heel apart, maar wist je dat vliegtuigen een HEPA-luchtfilter hebben? Deze geavanceerde HEPA-filters reinigen constant de lucht aan boord, beperken het risico op virusoverdracht en zorgen voor een veilige omgeving. De luchtstroom van plafond naar vloer verkleint de kans op overdracht naar voren of naar achteren in de cabine, bovendien zijn de luchtstroomsnelheden hoog en niet bevorderlijk voor de verspreiding van druppels op dezelfde manier als in andere binnen locaties. Er zijn in de maand juli vanuit Nederland zo’n 5000 toeristen naar Curacao gevlogen met 0 corona besmettingen. Er zijn via Aruba vanuit hoog-risico land Amerika wel enkele gevallen met corona naar boven gekomen, maar ook hier zie je dat de besmetting aan boord altijd zeer minimaal is gebleven. Ook wereldwijd zie je dat hier nauwelijks sprake van is. Vliegen in het corona-tijdperk is er dus niet onveiliger op geworden mits je je houdt aan de veiligheidsnormen die gelden om jouw veiligheid te garanderen en die van het vliegtuigpersoneel.

Tip: Kom wel een half uur tot een uur eerder naar het vliegveld dan dat je normaal gesproken doet, omdat reizigers nu meer documenten moet tonen (het resultaat van een negatieve PCR test en een Passenger Location Form).

9. Hotels, restaurants, attracties op Curacao zijn ontzettend blij dat jij er bent
Je mist iemand pas als deze persoon er niet is. Is het niet? Dat is precies wat hier op Curacao ook het geval is. Maar liefst 4 maanden was er, op een enkeling na die liever op Curacao bleef, geen toerist op het eiland meer te vinden. Ze verdwenen van de stranden en uit het straatbeeld. Het eiland was nog nooit zo rustig geweest en nu werd nog maar eens goed duidelijk hoe belangrijk toeristen voor het eiland zijn. Iedereen is daarom ook maar wat blij als jij die twijfelt, besluit jouw vakantie naar Curacao niet te annuleren maar gewoon te gaan. Men is enorm dankbaar dat ze toeristen weer mogen assisteren en mondjesmaat terugzien na zo’n lange periode zonder. Voel je dus extra welkom op Curacao! Vanuit de overheid worden er ook voor de Horecasector, maatregelen genomen om de toerist en medewerkers van hun veiligheid te verzekeren. Zoals 2 meter afstand bewaren, handen wassen of reinigen met desinfectans. Het vriendelijke verzoek is wel om je hier als toerist aan te houden.

10. Nog niet geboekt, maar twijfel je nog? Ga voor een pakketreis
Als je echt 100% zekerheid wil hebben en kosten wil besparen en voordelig op reis wil dan is een pakketreis misschien iets voor jou. Het voordeel van een pakketreis naar Curacao is dat je repatriëring indien dit nodig is gegarandeerd wordt. Nogmaals de kans dat dit nodig is, is zeer klein, vandaar dat reisorganisaties ook gratis aanbieden. Het voordeel als je een TUI-pakketreis boekt is naast deze gratis repatriëring, ook een gratis PCR test en 40 euro resort krediet. Sla je slag met bijvoorbeeld deze mooie aanbieding naar het gerenommeerde en luxe Avila Beach Hotel!

BONUS REDEN: Curacao is voornamelijk afhankelijk van toerisme. We benoemden het net al, de bevolking zal je dankbaar zijn als jij jouw heerlijke zonvakantie niet annuleert. Door voor Curacao te kiezen en je vakantie niet te annuleren steun je het eiland en de economie aldaar, die nu meer dan ooit een stevig zetje in de rug kan gebruiken. Nederland leent geld aan Curacao om deze economische crisis te boven te komen. Door jouw vakantie niet te annuleren of een vakantie naar Curacao te boeken, steun je indirect 160.000 inwoners van het eiland Curacao en het Koninkrijk der Nederlanden. En als je tijdens je vakantie wat mooie plaatjes deelt van hoe Curacao nu écht is, zijn jouw vrienden en volgers vast overtuigd om binnenkort ook hun koffers af te stoffen en af te reizen naar één van de mooiste plekken op aarde!

Ben jij of ken jij iemand die na de lockdown in 2020 met vakantie in Curacao is geweest? Laat dan vooral hieronder een berichtje achter over jouw ervaringen. Dit wordt zonder meer enorm gewaardeerd door degenen die nog twijfels of vragen hebben!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.