Op vakantie naar Curacao in 2021: Nog even niet of gewoon gaan?

Na lang wachten mag je eindelijk weer op vakantie! Curacao is code geel en daarom een goede optie om weer fijne vakantieplannen te maken. Zelfs voor de extreem voorzichtige reiziger of reizigers met kinderen. Hoe veilig is een vakantie naar Curacao? Is het nu een goed idee of toch nog even niet? In dat artikel worden al jouw vragen beantwoord.

1. Er zijn weinig besmettingen en 75% van de 18+’ers op Curacao is gevaccineerd
Wist je dat op Curacao sinds de code geel op 15 mei 2021, ver onder de 100 actieve corona cases telt? Doordat de overheid op advies van viroloog Izzy Gerstenbluth strenge regels en voorwaarden heeft getroffen is de situatie op Curacao goed onder controle. Ook is bijna iedere volwassene inmiddels vaccineerd en stelt de overheid een PCR test verplicht voor risicolanden en een Antigeen sneltest op de 3e dag van aankomst, om Curacao zoveel mogelijk coronavirus vrij te houden.

“DE SITUATIE OP CURACAO IS GOED ONDER CONTROLE. OOK IS BIJNA IEDERE VOLWASSENE INMIDDELS GEVACCINEERD”

2. De zon laat zich zoveel keer meer zien dan in Nederland (veel Vitamine D)
Dat het op Curacao mooi weer is, is algemeen wel bekend. Maar wist je ook dat Curacao ligt vlak de evenaar en 365 dagen van het jaar perfect weer biedt? Warme temperaturen, altijd rond de 30 graden, een lekker briesje, veel zon en een hoge luchtvochtigheid wat toevalligerwijs de ideale omstandigheden zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wellicht ook een reden waarom het coronavirus op Curacao nooit echt van de grond is gekomen. Vitamine D en weerstand opbouwen is op Curacao ontzettend simpel. De zon is de beste bron van vitamine D en speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam, waaronder het bevorderen van de gezondheid van uw immuunsysteem, de eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen infectie en ziekte. Op Curacao kun je dus 365 dagen per jaar je immuunsysteem een ​​boost geven terwijl je geniet van de warmte van de zon en de hoge luchtvochtigheid die beide geen favorieten zijn van het coronavirus.

Het strand bij Grote Knip

4. Alles is buiten, dus je hoeft je niet beperkt te voelen in je vrijheid
Curacao telt een hoop restaurants, bars en activiteiten in de buitenlucht. Er zijn talloze activiteiten onderwater, op het water en op het land. Doordat je bijna altijd in de buitenlucht bent met de ideale weersomstandigheden waar COVID-19 niet goed gedijd zijn er weinig gezondheidsrisico’s. Hoe jouw vakantie op Curacao eruit zou kunnen zien? Check hier voor wat corona-proof reisinspiratie en bekijk ook eens een live webcam zodat je met je eigen ogen kunt zien hoe het eraan toe gaat. Tips: verschillende hotels, trekpleisters hebben Instagram kanalen die real-time video’s plaatsen in hun verhalen / stories. Volg ze en bekijk deze verhalen / stories om een betere indruk te krijgen van de situatie op Curacao. Als je al eerder met vakantie bent geweest op Curacao zul je merken dat er in wezen niet veel anders is. Op de hand sanitzers en de over het algemeen meer online functionaliteiten na dan (zoals online inchecken).

5. Het is rustiger dan normaal en dus ervaar je Curacao nóg beter
Curacao is een klein eiland met maar 160.000 inwoners. Normaal gesproken zijn er zo’n 30.000 toeristen maandelijks op het eiland. Nu zijn er maandelijks een heel stuk minder. Dat betekent dat het een stuk rustiger is dan normaal op het strand, maar ook bij tours en activiteiten. Als je nu naar Curacao reist ervaar je Curacao in principe veel beter doordat je het paradijselijke strand bijna niet hoeft te delen en vaak privé tours hebt zonder dat je hier extra voor hoeft te betalen. Wat ook een voordeel is dat hotels niet volgeboekt zijn en men daar eerder geneigd is om je een mooie upgrade te geven zonder hiervoor extra te betalen. Voor de lokale economie is dit niet zozeer heel fijn, maar voor de vakantieganger betekent dit wel een mooie win-winsituatie.

6. Mondkapjes hoef je in principe alleen om tijdens het reizen (vliegtuig, taxi, OV)
De kwestie van de mondkapjes. Ja, het is een gek idee om dit 9 uur in het vliegtuig te dragen. Maar van wat we begrijpen van de toeristen die dit al “doorstaan” hebben hoor je van vrijwel allemaal dat het reuze meevalt en dat je eraan went. Tijdens het eten hoef je natuurlijk geen mondkapje te dragen. Je zou dus in principe 9 uur lang non-stop kunnen eten of aan de lolly’s zitten, maar dat raden we niet als je hard je best hebt gedaan om in je nieuwe bikini of zwembroek te passen 😉 Een vakantie anno nu, is nu eenmaal niet compleet zonder die mooie vliegtuigselfie met mondkapje. 

In gesloten ruimtes zoals supermarkten en winkels is een mondkapje verplicht. Voorlopig ook als je al gevaccineerd bent. 

7. Zoek naar reispartners die PCR testen en Antigeen testen vergoeden
Twijfel je om je vakantie te annuleren vanwege de extra kosten? Heel begrijpelijk! Maar wist je dat dit niet eens per se het geval hoeft te zijn? Sommige reisverzekeraars dekken de PCR test, en sommige reisorganisaties biedt deze zelfs gratis aan. Hotels doen ook goed hun best om de reiziger aan kosten te besparen. Sommigen bieden een gratis Antigeentest en/of resorttegoed ter compensatie.

Maak je je zorgen wat er gebeurt als je positief wordt getest? Nergens voor nodig, vaak geldt er een (gratis) omruilgarantie wat betreft vliegtickets. Je kunt dit het beste even nagaan bij jouw reisorganisatie. Indien je hotelovernachtingen apart hebt geboekt van je vlucht (geen pakketreis) dan geldt bij de meeste hotels op Curacao dat je gratis kunt annuleren. Kijk wel even goed naar het annuleringsbeleid want bij sommige hotels kan het tot 7 dagen gratis annuleren zijn en bij sommigen 12 uur voor je vertrek. Nogal een verschil. Bij enkele hotels kun je je hotelverblijf gratis annuleren of omboeken indien je positief bent getest op de PCR test die je binnen 72-uur voor vertrek moet doen. Je loopt dus, als je voor de juiste vlieg- en hotelpartners kiest, nul risico!

8. Je vliegt veilig met TUI en KLM
Het klinkt natuurlijk heel dubbel. Eerst moet je overal voldoende afstand bewaren en vervolgens spring je hup met z’n alle dat vliegtuig in. Het is ook heel apart, maar wist je dat vliegtuigen een HEPA-luchtfilter hebben? Deze geavanceerde HEPA-filters reinigen constant de lucht aan boord, beperken het risico op virusoverdracht en zorgen voor een veilige omgeving. De luchtstroom van plafond naar vloer verkleint de kans op overdracht naar voren of naar achteren in de cabine, bovendien zijn de luchtstroomsnelheden hoog en niet bevorderlijk voor de verspreiding van druppels op dezelfde manier als in andere binnen locaties. Vliegen in het corona-tijdperk is er dus niet onveiliger op geworden mits je je houdt aan de veiligheidsnormen die gelden om jouw veiligheid te garanderen en die van het vliegtuigpersoneel.

Tip: Kom wel een half uur tot een uur eerder naar het vliegveld dan dat je normaal gesproken doet, omdat reizigers nu meer documenten moet tonen (het resultaat van een negatieve PCR test en een Passenger Location Form).

9. Hotels, restaurants, attracties op Curacao zijn ontzettend blij dat jij er bent
Je mist iemand pas als deze persoon er niet is. Is het niet? Dat is precies wat hier op Curacao ook het geval is. Het afgelopen jaar is het toerisme op Curacao drastische teruggelopen, er was bijna geen toerist op het eiland meer te vinden. Ze verdwenen van de stranden en uit het straatbeeld. Het eiland was nog nooit zo rustig geweest en nu werd nog maar eens goed duidelijk hoe belangrijk toeristen voor het eiland zijn. Iedereen is daarom ook maar wat blij als jij die twijfelt, besluit om toch lekker op vakantie naar Curacao te gaan. Men is enorm dankbaar dat ze toeristen weer mogen assisteren en mondjesmaat terugzien na zo’n lange periode zonder. Voel je dus extra welkom op Curacao! Vanuit de overheid worden er ook voor de Horecasector, maatregelen genomen om de toerist en medewerkers van hun veiligheid te verzekeren. Zoals 2 meter afstand bewaren, handen wassen of reinigen met desinfectans. Het vriendelijke verzoek is wel om je hier als toerist aan te houden.

10. Nog niet geboekt, maar twijfel je nog? Ga voor een pakketreis
Als je echt 100% zekerheid wil hebben en kosten wil besparen en voordelig op reis wil dan is een pakketreis misschien iets voor jou. Het voordeel van een pakketreis naar Curacao is dat je repatriëring indien dit nodig is gegarandeerd wordt. Nogmaals, de kans dat dit nodig is, is zeer klein, vandaar dat reisorganisaties ook gratis aanbieden. Sla je slag met bijvoorbeeld deze mooie aanbieding naar het gerenommeerde en luxe Avila Beach Hotel!

BONUS REDEN: Curacao is voornamelijk afhankelijk van toerisme. We benoemden het net al, de bevolking zal je dankbaar zijn als jij jouw heerlijke zonvakantie niet annuleert. Door voor Curacao te kiezen en je vakantie niet te annuleren steun je het eiland en de economie aldaar, die nu meer dan ooit een stevig zetje in de rug kan gebruiken. Nederland leent geld aan Curacao om deze economische crisis te boven te komen. Door jouw vakantie niet te annuleren of een vakantie naar Curacao te boeken, steun je indirect 160.000 inwoners van het eiland Curacao en het Koninkrijk der Nederlanden. En als je tijdens je vakantie wat mooie plaatjes deelt van hoe Curacao nu écht is, zijn jouw vrienden en volgers vast overtuigd om binnenkort ook hun koffers af te stoffen en af te reizen naar één van de mooiste plekken op aarde!

Ben jij of ken jij iemand die na de lockdown in 2021 met vakantie in Curacao is geweest? Laat dan vooral hieronder een berichtje achter over jouw ervaringen. Dit wordt zonder meer enorm gewaardeerd door degenen die nog twijfels of vragen hebben!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.