Na 10 jaar wonen op Curaçao en talloze bezoeken van vrienden en familie, hebben we een aardig goed idee hoe je een vakantie op Curaçao fantastisch maakt. Ons advies is om je vakantie in drieën te delen en je onder te dompelen in de diversiteit van Curaçao: Cultuur, Natuur en Relaxen. Pak voor elk deel minimaal 3-4 dagen en kies dus ook voor 3 verschillende accommodaties.

Dit artikel gaat over Bandabou, de Westelijke kant van Curaçao, waar de nadruk op natuur en rust ligt.

Waarom Bandabou?

De kerk van Willibrordus

Bandabou is in principe het platteland. Er wonen minder mensen en de natuur kan dus meer zijn eigen gang gaan. Het is heuvelachtig en heeft een prachtig natuurpark. Hier zijn de beste duik- en snorkel plekken te vinden, de meest prachtige koraalstranden, het blauwste water, de meest unieke dieren, het meeste groen, rustieke kerkjes, landhuizen en ultieme rust. Let op: Je hebt een auto nodig om hier op ontdekkingstocht te gaan. Maar wij raden sowieso aan om voor je gehele vakantie in Curaçao een auto te huren.

Waar verblijven?

Als je onbezorgd wil genieten in Bandabou dan zijn een aantal zaken belangrijk:

 • Centraal gelegen, dichtbij de mooiste stranden
 • Contact met de zee
 • Veiligheid
 • Een tropenwoning met keuken en buitenruimte (en als het even kan een zwembad)

Coral Estate Villa Rentals Curacao

Wij raden om te kiezen voor Coral Estate. Een prachtig resort, op een paar minuten rijden van Playa Daaibooi en Playa Portomarie (topper!). Het is beveiligd, netjes verzorgd en heeft een eigen strand met 2 restaurants, een spa en een duikschool. Kortom, zorgeloos genieten. Ga zeker voor een woning met een keuken. Ondanks dat er restaurants in de buurt zijn, gaat er niets boven een heerlijk eigengemaakte maaltijd eten op de porch, met familie en vrienden, met uitzocht op zee.

Coral Estate Villa Rentals heeft een grote variëteit aan woningen, direct aan zee of hoger gelegen met zeezicht, van middel tot groot, maar allemaal zeer goed verzorgd. Wat voor ons de doorslag geeft, is dat het er ook erg veilig is en je zonder zorgen lekker tot zonsondergang op het strand kan blijven hangen en een avondwandeling kan maken.

Wat je ABSOLUUT niet mag missen

Ons favoriete onderdeel want het zijn de speciale ervaringen die een vakantie echt fantastisch maken. Zoals eerder al gezegd: het draait vooral om te genieten van de natuur.

Boka Pistol

Boka Pistol bezoeken Curacao

Laat je overweldigen door de pure kracht van de zee. Binnen het Shete Boka National Park is Boka Pistol de niet te missen plek. Alhoewel elke inham (boka) wel iets speciaals heeft, is de echt attractie toch echt Boka Pistol. Helaas is de weg hiernaartoe al even buiten gebruik en moet je eerst een minuut of 20 wandelen. Een prima route en eenmaal aangekomen weet je precies waarom je de moeite hebt genomen!

Koraal stranden zoals uit de magazines

Cas Abou strand Curacao

Op zoek naar de ‘true blue’ Curaçaose zee. De parkeerplaats van Grote Knip is niet veelbelovend want het is er vaak druk. Maar stap even uit en loop links naar het plateau: deze kleur water heb je nog nooit gezien! Portomarie is ultiem relaxen met een overheerlijk beach restaurant. Lekker duiken ook. Voor ons de absolute nummer 1: Cas Abou. Het water is zo verschrikkelijk helder en blauw, je wil hier gewoon in verdwijnen zo heerlijk. Prachtig snorkelen trouwens, zeker dichtbij de rotsen.

Kas di Pal Maishi

Kas di Mail Paishi Curacao

Tijd om even cultuur te snuiven en terug in de tijd te gaan. Dit kunuku huisje is nog in prachtige staat maar het interessantste is om de tour te doen. Je leert over de slavernij, hoe de slaven leefden en hun ingenieuze manieren om hun leven draaglijker te maken. Indrukwekkend en leerzaam.

Snorkelen
Bij elk strand is het leuk om even die snorkelbril te pakken (tip: koop op de eerste dag van je vakantie een snorkelset en vinnen). De stelregel is dat hoe meer zand je ziet, hoe minder onderwater leven. Ga dus richting de rotsen of de donkere plekken in het water. Hier zit vaak koraal en vis. Ook voor snorkelen zijn Cas Abou en Portomarie favoriet.

Duiken

Duiken in Bandabou in Curacao

Dit is de ultieme activiteit op Bandabou. Het water is vaak kalm wat duiken rustig maakt en is is altijd wel een afgelegen spot te vinden. Heel simpel: hoe minder mensen er zijn geweest, hoe intacter de onderwater wereld nog is.

Op Coral Estate zit een prima duikschool, Coral Divers, die het helemaal snapt. Verzorgde spullen, relaxed en op een fijne locatie. De dropoff is dichtbij en ze hebben ook de beschikking tot een boot. Hierdoor kun je echt op de meest unieke en onaangetaste plekken komen. Het duiken bij Coral Estate zelf is indrukwekkend met gezond koraal en dus veel vis. Genieten.

Maar dit raden we ook zeker aan

 • Kort bezoek aan Landhuis Kenepa en even de omgeving en de historie tot je nemen. De tour is ok, echter die van Kas di Pal Maishi is vergelijkbaar, maar beter
 • Snorkelen met schildpadden bij Playa Piskado (al is het op Klein Curaçao mooier)
 • Bezoek off the beaten path stranden bij San Juan (zorg voor een goede auto, het is aardig off-road)
 • Dagje Santa Cruz strand met bezoek aan de Blue Room (vraag voor mogelijkheden aan de linkerkant bij Captain Goodlife)
 • De Christoffelberg beklimmen (voor de actievelingen) of met de auto door het park rijden (prachtige uitzichten en soms zelfs herten spotten!)

Snelle stops onderweg

Flamingo’s spotten

Flamingos spotten bij Willibrordus in Curacao

Er zijn verschillende zoutpannen in Curaçao te vinden en dit zijn de perfecte voerplekken voor flamingos. Deze vogels zijn een fantastische verschijning en bij Willibrordus zijn er voorzieningen zodat je redelijk dichtbij kunt komen. Er zijn er altijd wel een paar te vinden. Met zonsondergang heb je meer kans om ze te zien vliegen. Erg leuk om te zien want ze kunnen niet heel goed vliegen en maken ondertussen veel lawaai.

Souvenir kopen bij Nena Sanchez

Nena Sanchez Art Gallery Curacao

Tegenover de plek waar flamingo’s te zien zijn, is de ingang naar de art gallery van Nena Sanchez. De galerie bevindt zich in een historisch en goed onderhouden landhuis met uitzicht over de zoutpannen. Nena Sanchez is een kunstenares, die naar onze mening, het Curaçao gevoel met haar onderwerpen en kleuren fantastisch weet vast te leggen. Er is voor elk budget wel iets te vinden.

Poseren met leguanen

Leguanen fotograferen bij Lagun in Curacao

Fantastische prehistorische beesten die een graag geziene verschijning zijn. Sommige mensen zijn er bang van, maar dat is niet nodig. Vaak zie je ze langs de weg, maar deze zijn redelijk schuw. Op sommige stranden zijn ze al wat tammer en komen ze dichtbij om te schooien voor eten. Bij Playa Lagun zit rechtsboven een leuke tent om even wat te drinken. Wat het nog leuker maakt is dat de leguanen daar een soort huisdieren zijn geworden. Mooie plek om mooie foto’s te maken van deze unieke beesten. Tip: kom je te dichtbij, dan zie je de staart opkrullen. Dit betekent dat je wel eens een tik zou kunnen krijgen. Stapje achteruit dus.

Uitzichtpunt bij Soto

Uitzichtpunt Soto Santa Marta

Curaçao heeft helaas niet heel veel uitzichtpunten en al helemaal niet welke staan aangegeven. Ga in het dorpje Soto richting het oude Sunset Waters resort. De weg volgt de heuvel omhoog en op een gegeven moment is er een kleine open parkeerplek aan de rechterkant bij een witte rots. Je kijkt over heel het binnenwater van Santa Marta heen en je ziet verschillende landhuizen. Tip: let wel op eventuele ongure types. Soto is een relatief arm dorp. Bij twijfel, gewoon weer in de auto stappen en door rijden.


Playa Forti
Vlakbij Playa Piskado zit Playa Forti. Er zit een bar/ restaurant met een leuk uitzicht vanaf de hoge rots. Het strand zelf is niet echt aan te raden (matig zand en geen beschutting) en de barren hebben ook niet de beste service en kwaliteit. Echter, dit is wel de plek voor de waaghalzen om een cliff jump te proberen! Als je het overleefd hebt, kun je snel en makkelijk weer terug zwemmen naar de kant om nog een keer te springen.

Eten en drinken

De mogelijkheden om goed te eten op Bandabou zijn beperkt maar zeker te vinden. Lokaal eten is mogelijk maar let op dat niet alle keukens even hygiënisch zijn. Zoals al aangegeven, maak een combinatie tussen heerlijk zelf koken en een barbecue, en natuurlijk onderstaande tips.

Lunch bij Sol Food

Lunchen bij Sol Food in Curacao

Ga tegenover Jaanchies (leuk om leguaan te proberen maar niet de meest fantastische tent) richting Kalki. Kijk goed uit aan de linkerkant want daar is Sol Food te vinden. Dit is een echte hidden gem; drinken het eten in het groen, simpel, uitzicht op zee, ongelofelijk vriendelijke mensen en overheerlijke pizza. Ze zijn alleen in het weekend open.

Biertje pakken bij de lokale snèk
Onderweg kom je vele winkeltjes tegen, vaak met een toonbank en tralies. Deze heten snèks. Hier haal je een lekker koud biertje, wat te eten, en kun je kennis maken met de lokale bevolking. Niet alle snèks zijn schoon en goed. Tip: als er tafeltjes met stoelen staan en er is geen tralies, dan is het over het algemeen een betere snèk, zoals de snèk bij Willibrordus.

Smoothie trucks
Bij aan aantal stranden staan kleine trucks die frisse smoothies maken met verschillende tropische smaken. Niet duur, heerlijk en verfrissend op het tropische Curaçao!

Sunset cocktails bij Koraal

Cocktails drinken bij Koraal in Curacao

Over het algemeen zijn stranden dicht bij zonsondergang en is het vaak, uit veiligheidsoverwegingen, ook beter om voor zonsondergang van het strand weg te zijn. Coral Estate is een beveiligd resort dus bij het strand daar is het onbezorgd genieten. Boven het restaurant Karakter zit Koraal. Zij schenken overheerlijke cocktails met een fantastisch wijds uitzicht over de zee. De palmbomen maken het helemaal af.

Diner op het strand bij Karakter

Dineren bij Karakter in Curacao

Na de cocktails is het tijd om even op te frissen in de villa of direct door, een niveau lager, dineren bij Karakter. Voetjes in het zand, naast een palmboom, de sterrenhemel, goed eten, en goeie service. Gewoon, vakantie!

Heerlijk thuis
Onze persoonlijke favoriet: in de villa de bbq aan gooien en genieten van het buitenleven. Ga naar een grote supermarkt in de stad, sla flink in zodat je alles voor handen hebt. Mocht er iets kleins missen, dan is dit waarschijnlijk wel ergens bij een lokale snek te vinden.

Extra tips

 • Neem een koelbox mee in de auto met wat drinken en snacks
 • Drink veel water
 • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto
 • Een lycra/ surfshirt is handig bij het snorkelen zodat je minder snel verbrand
 • Kijk goed rond want er vliegen verschillende prachtige grote roofvogels rond

Tot slot

De meeste toeristen die Curaçao bezoeken, nemen niet de moeite om het westen van Curaçao te ontdekken. Onbegrijpelijk, want dit is waar je de echte avonturen beleeft en geniet van Curaçao hoe het vroeger was. Door het ontbreken van massa toerisme is het heerlijk rauw en voelt het soms alsof je echt tussen de lokalen, middenin de natuur zit. Heb respect voor de mensen die hier wonen, heb respect voor de natuur en geniet met volle teugen van dit prachtige stuk Curaçao!

Hulp bij het vinden van een accommodatie: Coral Estate Villa Rentals

LAAT EEN BERICHT ACHTER