Wie wil er nou niet wonen in het paradijs? Curacao is een populaire vakantiebestemming en men betaalt graag om hier 2 weken te genieten van zon, zee en strand. Er is maar een klein percentage die besluit te emigreren of een vakantiehuis je kopen. Mocht je bij dat kleine percentage horen en op zoek zijn naar een woning in Curacao, lees dan zeker verder. Ik heb jaren in onroerend goed in Nederland gewerkt en sinds geruime tijd nu in de Caribbean. Ik heb de meest voorkomende 10 fouten van kopers op een rijtje gezet zodat je hopelijk niet ook deze fouten maakt. Voor je het weet zit je op je porch van je droomhuis te genieten van een heerlijke rum cola!

Top 10 FOuten bij het Kopen van een Huis op Curacao

1. Zomaar met elke makelaar in zee gaan

De uitdrukking ‘fake it till you make it’ is uitgevonden in het Caribisch gebied. De tropen trekt veel gelukzoekers. Alles achterlaten in het eigen land en weer fris opnieuw beginnen om waar te maken wat thuis nooit lukte. In vergelijking met Nederland is er meer te verdienden in vastgoed. In de jaren zijn er veel nieuwe makelaars gekomen en gegaan. Makelaars hier worden betaald op commissie basis. Dit betekend dat als ze je niks verkopen ze ook niks verdienen. Maar als er wel iets verkocht wordt dan krijg je vaak 4% commissie van de verkoopprijs. Uiteraard zijn er veel makelaars die met je meedenken en niet op het geld alleen uit zijn. Maar let wel op.

Mijn advies: Doe wat onderzoek naar de makelaar die je in de hand neemt, ook al werken ze voor een groot bedrijf of gerenommeerd kantoor. Een professionele agent doet ook onderzoek naar zijn koper. Mocht je twijfelen, neem dan even contact met mij op want ik ken de meesten.

2. Kopen op basis van de foto’s online

Je denkt je droomwoning te hebben gevonden online. Prijs is geweldig, het huis is precies zoals je wilt en als bonus heb je ook nog eens zeezicht. Neem maar van mij aan dat niet alles is zoals het lijkt. Het kan zijn dat het alleen om een kavel gaat en dat het huis van je dromen er nog niet op staat maar dat het een realistische 3D tekening is. Als er een foto staat van een mooi strand betekend dat niet dat het huis eraan grenst of erop uitkijkt. Vaak is dit slechts het dichtstbijzijnde strand en je krijgt niet het beloofde uitzicht op de oceaan. Natuurlijk proberen makelaars je ‘de droom’ te verkopen en wordt het daardoor iets beter aangeprijst dan dat het lijkt.

Mijn advies: zorg er altijd voor dat je het huis of kavel zelf hebt zien. Onderzoek vervolgens de woning grondig, indien mogelijk met een onafhankelijke derde professionele partij. Er bestaat hier niet zoiets als een meldingsplicht van de makelaar.

3. Denken dat het weer altijd top is

Ik kom zelf uit Nederland en het kan daar behoorlijk koud en regenachtig zijn. Ik verhuisde naar Curacao juist vanwege het weer en het hele jaar zon. Het is hier inderdaad het grootste gedeelte van het jaar fantastisch weer en ik ben nog steed blij dat ik hier woon!

Maar denk niet dat hier altijd de zon schijnt. Ook hier heb je seizoenen. In het regenseizoen kan het echt gieten en moet je oppassen voor overstromingen. En op dit moment is het hier droog en dor en snakt de tuin naar wat water. Ook al komen orkanen niet in de buurt, een goede tropische storm kan Curacao aardig op zijn kop zetten.

Een paar tips:

 • Kies een huis op de wind. De wind is namelijk de enige verkoeling die je hebt naast je zwembad of de airconditioning. De wind komt bijna het gehele jaar uit het Noordoosten
 • Let er ook op dat je juist niet ‘te’ veel wind hebt. Bijna het gehele jaar door waait het windkracht 4 tot 6. Elk voordeel heeft zijn nadeel.
 • Zorg ervoor dat je huis wat hoger ligt in geval van overstroming. Ik heb hier eens meegemaakt dat er in 1 hoosbui, de helft van wat er jaarlijks in Nederland valt, naar beneden komt
 • De regen, de zon en de wind heeft een grote invloed op je huis. In de buurt van de zee wonen zorgt voor meer schade door het zout in de lucht. Je leert dat roestvrij staal niet bestaat. Wees ervan bewust dat het leven in de buurt van de oceaan meer onderhoudskosten met zich meeneemt en maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen in een eventueel bouwproces. Maar ja, aan buurt van de zee wonen is dit wel waard!
 • Orkanen zijn verwoestend maar gelukkig ligt Curacao buiten het orkaan gebied. Dit betekent echter niet dat orkanen hier niet kunnen komen en om de paar jaar komt een tropische storm (1 categorie onder orkaan) toch aardig in de buurt. Veranker dus bijvoorbeeld je dak in het bouwproces, zorg voor goede waterafvoeren en leg niet te veel prutsels in de tuin die rond kunnen gaan vliegen. Het is zeker geen overbodige luxe om gewoon voorbereid te zijn.

Huis kopen Curacao

4. Denken dat Curacao ‘klein’ is

Bandariba of Bandabou? Cas Grandi of Jan Thiel? Het is enorm belangrijk bekend te zijn met Curacao en goed te weten welke eisen je hebt. Is er een supermarkt in de buurt? Hoe ver is het rijden naar een lekker strand? Hoe zit het met de veiligheid? Is er geluidoverlast mogelijk? Etc etc.

Mijn advies: een woning kun je niet zomaar weer inruilen als de locatie je niet bevalt. Bedenk eerst goed wat je wilt en ga daar naar op zoek. Je kan ook altijd eerst starten met het huren van een woning. Tijdens een vakantie van 2 weken kun je het idee hebben in het paradijs terecht te zijn gekomen, maar dat is lang niet genoeg tijd om een goed beeld te vormen. Kom dus een paar keer terug voordat je iets besluit.  Bezoek Curacao op verschillende momenten in het jaar en verblijf op verschillende locaties. En als je iets tegen komt wat helemaal goed voelt en klopt? Gewoon doen!

5. Snel geld willen verdienen met het ‘flippen’ van huizen

De beste reden om een huis hier te kopen is om te genieten van het eilandleven. De ‘return on investment’ zijn juist al die prachtige kostbare momenten in en rond je huis met vrienden en familie. Er is zelden veel geld in een korte termijn verdiend aan de woningen hier. Ik sluit het niet uit want het kan zeker. Het is echter niet gemakkelijk omdat er maar weinig kopers zijn en er best veel aanbod is.

Als je toch graag wat geld wilt verdienen aan onroerend goed is mijn advies is om te investeren op de perfecte locatie. De favoriete uitdrukking van een makelaar: “Location, location”. Aan het water is altijd een veilige keus (wel enorm kostbaar) of kies juist in een aankomende toeristische wijk. Omdat de prime-locations zo schaars zijn op Curacao, zijn de prijzen dus des te hoger en kun je dus makkelijker verkopen.

Verder nog een andere tip: hou er rekening mee bij het bouwen van een huis dat je niet focust op het realiseren van jouw specifieke droomwoning. Maak keuzes die doorgaans veel mensen bevallen. Kies neutrale kleuren, een praktische keuken en een mooie, moderne badkamer. Ik ben in de meest kitscherige huizen geweest die voor miljoenen dollars zijn gebouwd. Ook al was ze locatie nog zo geweldig, het was onmogelijk te verkopen.

 Probeer er rekening mee te houden dat je nieuwe huis ook zoveel mogelijk geschikt is voor vakantie verhuur. Mocht de verkoop te lang duren, dan kun je er toch nog wat geld aan verdienen.

6. Denken dat het bouwen van een nieuw huis goedkoper is

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat zelf bouwen frusterend is en vaak meer geld kost dan je in eerste instantie begroot. Ik heb een aantal jaren geleden mijn eigen huis gebouwd. Ik dacht van te voren dat ik wist wat ik deed. Toch was ik elke dag problemen aan het oplossen. Het was ontzettend veel werk om de aannemer op koers te houden en dat de bouw verliep volgens tekening. Je hebt ook te maken met een andere cultuur en een ander tempo.

Materialen zijn niet altijd beschikbaar en dat kan zorgen voor weken vertraging. Omdat veel van de materialen worden geïmporteerd, is het ook duurder. En daarnaast helpt het ook niet dat als het veel regent waardoor ze hier vaak niet verder kunnen met de bouw. Bouwkosten lopen steeds hoger op door dit soort tegenslagen. Je ziet hier erg veel onafgebouwde huizen, dat komt ook omdat aannemers veel failliet gaan. Als je hier niet woont of je weet weinig over de bouw kun je het beste een bouwbegeleider in de hand nemen.

Mijn advies: Weet waar je aan begint! Zelf bouwen is stressvol, veel werk en kost je uiteindelijk meer dan je begroot. Maak gebruik van een goede bouwbegeleider. Dit kost wel wat meer, maar het levert je uiteindelijk op als het huis binnen de afgesproken termijn wordt opgeleverd. Gelukkig is de laatste jaren de kwaliteit van de bouwmarkten op Curacao sterk vooruit gegaan dus er is gewoonweg meer voorradig.

Maar als het allemaal is gelukt, heb je wel je droomhuis natuurlijk! En dat is priceless.

Huis Bouwen op Curacao

7. Even ‘snel’ een huis kopen

Hoewel eilandbewoners erg ‘easy-going’ zijn in de omgang, kan het aankoopproces juist het tegenovergestelde zijn. Bureaucratie en de culturele verschillen kan de aankoop van je droomhuis langer en inspannender maken. Als je een hypotheek nodig hebt, ga dan eerst praten met een Curaçaose hypotheekvertrekker want hier heb je andere regels en beperkingen als je gewend bent in Nederland.

Mijn advies: Neem de tijd, wees geduldig en ben voortdurend in contact met uw makelaar, hypotheekvertrekker en notaris om zeker te zijn dat het proces volgens plan verloopt.

8. Vraagprijs komt goed overeen met de marktwaarde

Marktwaarde? De vraagprijs van je droomwoning is soms uit de lucht gegrepen of wat de verkoper van de woning er graag ervoor wil krijgen. Het is niet zo gemakkelijk om een prijs te bepalen. Dit komt doordat er niet veel te vergelijken valt. Op Curacao wordt niet heel veel verkocht en als er 1 huis voor de hoofdprijs is verkocht is dat al gauw de nieuwe lat. Maar het kan ook het tegenovergesteld zijn en het huis is juist te goedkoop. Dit komt overigens wel wat minder voor.

Mijn advies: Probeer om vergelijkingen te maken met andere woningen in dezelfde omgeving om een idee van de gemiddelde prijzen in het gebied te krijgen. Wees je bewust van de wisselkoers want je betaalt vaak in de lokale valuta. Nogmaals, zorg ervoor dat je een professionele makelaar in de arm neemt. Zij nemen waarschijnlijk geen te dure woningen in de verkoop, kunnen je goed informeren over de marktwaarde en je helpen met een juist eerste bod. Of zorg ervoor dat je een taxatierapport op laat maken voordat je een bod doet.

9. Vergeten dat onderhoud ook moet gebeuren

Je bezit een huis in het paradijs! Het leven kan zo mooi zijn. Ik wil je niet ontmoedigen, maar helaas zijn er ook echt dingen te doen in het paradijs. Zoals het onderhoud van je huis. Heb je bijvoorbeeld een tweede huis op Curacao en kom je maar een paar weken in het jaar, dan wil je die tijd heel anders besteden. Het kan voorkomen dat je een goed deel van je vakantie bezig bent met het oplossen van problemen of onderhoudswerkzaamheden. Je moet vaak wachten op onderhoudsmonteurs, elektriciëns, loodgieters etc. Zij zitten op ‘eilandtijd’. Of je bent zelf de hele dag aan het klussen.

Mijn advies: Neem een goede beheerder in dienst die zorg voor je huis als je er niet bent. Deze heeft dan als het goed is al de problemen al opgelost voordat je komt. Zo kun je dus lekker genieten van je vakantie en je huis in het paradijs!

Droomhuis kopen op Curacao

10. Meer geld uitgeven dan dat je begroot hebt

Stel de makelaar neemt je mee naar 3 huizen:

 • Huis #1: Onder je budget, maar een opknapper
 • Huis #2: Precies wat je wilt uitgeven, maar zonder het zwembad en uitzicht
 • Huis #3: Precies wat je altijd hoopte te hebben maar wel boven je budget

Wat gaat het worden? Uit ervaring kiest men vaak boven hun budget en wordt het dus huis nummer 3.

De hele reden van het maken van een begroting is dat je in staat om alle uitgaven lang na aankoop te handhaven. Pas je budget dus zeker niet te snel aan. In Curacao moet je een gedeelte van je aankoop zelf betalen. De rest kan je bij financieren maar vaak tegen hogere rentes dan je in Nederland gewend bent.

Mijn advies: zorg ervoor dat je je budget weet voordat je een makelaar contact en op zoek gaat. Zorg ervoor dat je bewust bent van alle bijkomende kosten zoals belastingen, onderhoudskosten en bij nieuwbouw natuurlijk de bouwkosten. Vertel de makelaar een iets lager bedrag, zodat je nog wat speelruimte als hij of zij komt met een perfect huis net boven je budget.

Conclusie

Een huis kopen in het buitenland is altijd moeilijk omdat het toch even iets anders gaat dan waar je vandaan komt. Maar zelfs al woon je op Curacao, dan is het vaak moeilijk de juiste keuzes te maken. Een huis kopen is voor velen de grootste investering die je ooit in je leven maakt. Neem dus de tijd, win goed advies in en wees zeker van je keuze. Er kan altijd iets mis gaan, maar we kunnen samen wel de risico’s verkleinen. En voor je het weet, zit je lekker te genieten van je cocktail in je zwembad.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over de aankoop van een woning in Curacao? Ik help je graag! Je kunt hier mijn contactgegevens vinden.

8 BERICHTEN

 1. Goededag,

  Weet u welke banken zowel in Nederland als in Curacao hypotheek geeft voor het kopen van een huis in Curacao?
  Ik woon in Nederland en wilt een huis kopen in Curacao.

  Alvast dank voor uw reactie.

  Groet.

  Elmer Sommer

 2. Welke makelaar beveel je aan? Wij hebben een huis die wij wellicht willen kopen. Echter de eigenaren vragen wat wij ervoor over hebben? Voor wij een bod doen zou ik graag een beëindigde makelaar naar het huis willen laten kijken.
  Welke hypotheekverstrekkers heb je op Curacao ?
  Wij horen het graag

 3. Hallo,

  Weet u ook of men een huis in beton kan bouwen in curacao ?

  Mvg Kevin Jacobs

 4. Klopt het dat je voor je tweede huis op Curacao in Curacao OZB betaalt en dat je in Nederland vermogensbelasting in box 3 betaalt? Een dubbele belastingheffing dus, die niet geldt voor een tweede huis in EU-landen, want daar heeft Nederland juist verdragen ter voorkoming van deze dubbele heffing mee afgesloten.
  Ik heb het dus alleen over de waarde van het huis, niet over huurinkomsten.

 5. Hallo,

  Ik kan een huis kopen op grote berg, welke taxateur adviseert U ?

  Ik kan ook een perceel kopen, welke aannemer adviseert U ?

  Als ik een ga bouwen wie kan ik de tekening laten maken ?

  Met vriendelijke groet:
  Marcel Lieferink

 6. Ter aanvulling over een gedeeltelijke hypotheek nemen. Die kan je natuurlijk ook nemen op de overwaarde van je huis in Nederland. Dan profiteer je van een veel lagere rente. En bij een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente (die optie bestaat nog bij een kleine hypotheek op de overwaarde) kun je supersnel aflossen. Nadeel is natuurlijk dat de betaalde rente niet fiscaal aftrekbaar is, maar de schuld (hypotheek) zelf is weer aftrekbaar van je box 3 vermogen.

LAAT EEN BERICHT ACHTER