Zorgeloos op vakantie naar Curaçao, is dit nog mogelijk anno 2020?
Waar moet ik rekening mee houden en wat is het “nieuwe normaal” daar?

Als je al eerder op Curaçao bent geweest, zul je zien dat er in de basis niet veel is veranderd op het eiland. Als je niet eerder op “dushi Korsou” bent geweest is het begrijpelijk dat je hier maar lastig een beeld over kunt vormen. Wat zijn de maatregelen die genomen zijn en hoe veilig is het op Curaçao daadwerkelijk. Allemaal vragen die ongetwijfeld zullen spelen als je dit mooie Caribische eiland als vakantiebestemming in overweging neemt. Wij leggen graag uit hoe het leven op Curaçao er anno 2020 uitziet.

Wat is het “nieuwe normaal” op Curaçao in 2020?
Uiteraard is het belangrijk om elkaar voldoende ruimte te geven tijdens een vakantie op Curaçao. Anno 2020 is 2 meter afstand gewenst, in plaats van de 1,5 meter die je in Nederland gewend bent. Daarnaast wordt er ook hier aangemoedigd om regelmatig de handen te wassen en vind je verspreid over het gehele eiland, inclusief de hotels, restaurants en winkels overal hand sanitizing stations. Elke accommodatie houdt zich aan de regels die worden opgesteld vanuit de overheid op advies van viroloog (en lokale held) Izzy Gerstenbluth. Op welke wijze de regels worden nageleefd is per hotel en restaurant verschillend, zij geven hier een eigen invulling aan, maar belangrijk om te weten is wel dat elke accommodatie de regels van de overheid 100% naleeft aangezien hier door Dienst Economische Zaken ook regelmatig (zonder afspraak) op wordt gecontroleerd. De horeca-eigenaren hopen op het begrip van elke bezoeker om de veiligheid van de toeristen, maar ook die van de lokale bevolking te kunnen blijven garanderen.

Ideale weersomstandigheden
Curaçao ligt vlak de evenaar en biedt alle dagen van het jaar perfect weer. Warme temperaturen, altijd rond de 30 graden, een lekker briesje, veel zon en een hoge luchtvochtigheid. Toevalligerwijs zijn dit de ideale omstandigheden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vitamine D en weerstand opbouwen is op Curaçao zodoende een koud kunstje. Dit en het feit dat de lokale overheid goed heeft ingegrepen om verspreiding binnen de perken te houden heeft geleid tot een zeer minimaal aantal besmettingen. Het eiland telde tot het openen van de grenzen op 12 juni 2020 namelijk maar 25 gevallen. Curaçao is dus een land met een zeer laag risico. Daarnaast zijn bijna alle restaurants, bars, hotels en activiteiten in de buitenlucht. Goede ventilatie dus wat niet alleen veilig is, maar ook prettig en vaak gepaard gaat met mooie uitzichten op de zee.

Waar moet ik aan voldoen voordat ik naar Curaçao vlieg?
Landen met een laag risico hoeven bij aankomst op Curaçao niet in quarantaine en hoeven ook geen PCR test af te nemen. Dit geldt momenteel bijvoorbeeld voor reizigers vanaf Bonaire en Sint Maarten. Alleen het invullen van een Passenger Location Card (PLC) en ED-card (Immigratiekaart) is voor eenieder verplicht. Reizigers uit een land met een medium risico zoals Nederland en België momenteel, moeten verplicht een PCR test doen (en mogen reizen als er een negatieve uitslag resulteert), maar hoeven niet in verplichte quarantaine bij aankomst op Curaçao. Deze PCR test dient in alle gevallen 72 uur voor aanvang van de vlucht afgenomen worden. Mondkapjes zijn in het vliegtuig en bij aankomst op de luchthaven verplicht. In taxi’s, bussen en andere transfers is een mondkapje ook verplicht om te dragen, net zoals in Nederland. Verder is het dragen van mondkapjes in de hotels, op stranden etc. niet verplicht en kan er op het gemak in veiligheid genoten worden. Denk ook aan het afsluiten van een goede reisverzekering en laat je goed inlichten over de voorwaarden.

Klik hier voor meer antwoorden op veelgestelde vragen omtrent het coronavirus op Curaçao.

Wat kan ik zoal op Curaçao doen zonder dat ik me beperkt hoef te voelen in mijn vrijheid?
Dat antwoord is ontzettend simpel; zo goed als alles! Zo’n 95% van alle activiteiten, restaurants, bars en tours zijn in de buitenlucht. De groepjes van tours zijn waarschijnlijk kleiner dan anders (lees: meer privacy) en de restaurants tellen minder tafels om de afstand te garanderen. Er zijn meer dan 35 stranden, twee nationale parken en een talloos aanbod aan activiteiten onder water, op het water, aan het water en in de natuur van het eiland. Wil je weten hoe jouw vakantie op Curaçao anno 2020 eruit kan zien, geheel COVID-19 proof? Klik dan hier.

Is het wel veilig op Curaçao vanwege de rellen?
Door de media in Nederland is er een beeld geschetst dat heel Curaçao in chaos was en er wekenlang rellen waren. In werkelijkheid waren dit 2 nachten en was de onrust vooral geconcentreerd in de binnenstad. Daarnaast waren de rellen niet te vergelijken met de rellen bij de corona-demonstratie die er destijds in dezelfde periode in Den Haag en Helmond waren, waar er in Helmond maar liefst zo’n 100 tot 150 jongeren gooiden die nacht stenen naar agenten. In totaal werden er in Den Haag zelfs 425 mensen gearresteerd. Curaçao kwam naar voren als een zeer onveilig eiland door alle media-aandacht en heftige krantenkoppen. Buiten de binnenstad was er echter weinig te merken van de rellen. Bewoners van Curaçao hebben de rellen vooral de dag erop vernomen, maar hebben zelf vrijwel niets meegekregen van de onrust. Net zoals in Den Haag en Helmond waar buiten het epicentrum van de rellen het dagelijkse leven z’n gangetje ging. De overheid van Curaçao heeft direct goed ingegrepen om de rellen de kop in te drukken. De binnenstad van Willemstad was voor 3 dagen even verboden terrein voor omringende bedrijven en winkels. Om de rust weder te laten keren is er door de overheid van Curaçao goed ingegrepen en werd er goed in de gaten gehouden door de politie en de Nederlandse Defensie aldaar, of er weer nieuwe onrust zou ontstaan.  

“Door de media in Nederland is er een beeld geschetst dat heel Curaçao in chaos was en er wekenlang rellen waren. In werkelijkheid waren dit 2 nachten en was de onrust vooral geconcentreerd in de binnenstad. ”

Hoe is de situatie nu op Curaçao?
De grenzen zijn inmiddels open voor een aantal landen met een laag en medium risico. De eerste toeristen lopen ontspannend en genietend rond en lokalen zijn maar wat blij dat dit strandbeeld weer langzaamaan terugkomt. De rust is wedergekeerd en de politieke relatie met Nederland is nog steeds even goed. Samen wordt er gewerkt aan een langdurige samenwerking voor economisch herstel en in de tussentijd zet de lokale middenstand alles op alles om gasten een mooie tijd op Curaçao te bieden. Het eiland is met alle voorzorgsmaatregelen klaar voor het toerisme. Curaçao ontvangt ze graag met “open armen” en op een zo veilig mogelijk wijze, zoals dit voorheen ook het geval was en wellicht zelfs nog wel meer!

Conclusie
Een vakantie naar Curaçao in 2020 is dus nog steeds een heel goed idee. Ook met het “nieuwe normaal” kan er abnormaal genoten worden van een heerlijke vakantie op “dushi” Curaçao!

Klik hier voor meer antwoorden op veelgestelde vragen omtrent het coronavirus op Curacao.

2 BERICHTEN

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.