Het tweede en laatste deel van dit tweeluik over het verkeer op Curaçao. (lees hier deel 1 regels verkeer op Curacao)
De vorige keer zijn besproken: voorrang op de doorgaande weg, toeteren en rotondes. Deze keer gaat het over wat ‘donkerdere’ kant van het verkeer op Curaçao.
Een onverhoopt ongeluk
Heb je zelf niet opgelet of een mede weggebruiker niet en ben je op elkaar geknald? Doe dan het volgende. Wordt vooral niet zomaar boos, een auto ongeluk zit op Curaçao in een groot hoekje. Stap uit en laat je auto staan op de precieze plaats van het ongeluk! Ook al sta je midden op de Caracasbaaiweg in de spits, maakt niet uit. Het verkeer achter je gaat er langs of wacht even. Je belt 199 en je krijgt de Curaçao Road Service (CRS) aan de lijn. Die sturen vervolgens een busje met een schade inspecteur. Op het moment dat hij klaar is met de schade opnemen, de toedracht en veel foto’s maken en hij zegt het: dan pas mag je de auto verzetten.
Wat leuke informatie: Curaçao is niet zo technologisch geavanceerd, maar het busje van de CRS: super hi-tech allemaal en een lekkere airco.
Alcohol in het verkeer
Tsja, dit onderwerp is zeer interessant natuurlijk. Het is simpel: op Curaçao zuipt bijna iedereen te veel als er nog gereden moet worden. En laten we eerlijk zijn: je komt er bijna niet onderuit. Je moet hier alles met de auto doen en er is overal om je heen alcohol. Daarnaast is het gewoon heerlijk om bij een BBQ, op het strand, of bij de snèk een pilsje te nemen. En dat stop doorgaans niet bij 3 of 4.
Is dit dan niet gevaarlijk? Nou, in principe niet. De meeste mensen die dronken rijden, gaan heel langzaam rijden. En dat betekent tussen de 20 en 50 km per uur. Ja natuurlijk wordt er gezwalkt naar de andere kant van de weg en dat is levensgevaarlijk. Maar ik ga hier niet beweren dat ik tegen rijden met alcohol op ben, integendeel. Maar ik zeg wel altijd: als je iemand door jouw schuld doodrijdt omdat je gezopen hebt, dan is wel degelijk je leven naar de *&$#$. En zoek daarom een partner die niet zoveel hoeft te drinken ’s avonds ;). Of de ouderwetse Bob.
Het knipperlicht in de praktijk
Er is 1 eigenschap aan het verkeer waar ik mij persoonlijk aan kan ergeren: het gebruik van het knipperlicht. Of eigenlijk: het niet (tijdig) gebruiken van het knipperlicht.
Een knipperlicht moet gebruikt worden om AAN te geven dat je links- of rechtsaf gaat slaan en snelheid gaat minderen. Dit doe je dus ruimschoots van te voren. Hier zitten ook voordelen aan:
– iemand die uit de straat komt, waar jij ingaat, kan wellicht de weg snel op
– de auto achter je weet tijdig wat je gaat doen
Op Curaçao gaat dit even anders: als iemand bijvoorbeeld naar rechts moet dan gaat de bestuurder eerst op de rem totdat deze bijna tot stilstand is bij de weg waar hij afslaat. Vervolgens gaat het knipperlicht (soms) aan en wordt er afgeslagen.
Dit slaat werkelijk waar nergens op want het knipperlicht heeft geen zin meer als waarschuwingslicht. Waarom doen mensen die dan op het laatste moment dan nog aan?
Soms zie je een auto met een knipperlicht die wil afslaan en kan jij dus invoegen. Maar ga er niet vanuit dat deze auto afslaat! Vaker dan je lief is, hebben auto’s gewoonweg vergeten het knipperlicht uit te zetten. Wacht dus even totdat je ziet dat de auto daadwerkelijk aan het remmen is.
Stoplichten
Geen hele vreemde zaken hier behalve een tip. Sta je helemaal vooraan bij het stoplicht, trek NOOIT direct hard op. Er is namelijk bijna altijd iemand van de andere kant die door oranje/ rood rijdt.
Als laatste wil ik zeggen: pas gewoon heel goed op als je jezelf in het verkeer op Curaçao gaat mengen. Doe rustig aan. Vind je het echt eng, dan heb ik een goeie optie voor je.
Of koop zo’n enorme SUV of pick-up dat iedereen wel voor je stopt en het niet zo erg is als je een ongeluk maakt.
Of koop een auto die veelvuldig door verhuurbedrijven zoals Hertz of Budget worden gebruikt: iedereen denkt dan namelijk dat je een toerist bent en gaat iets voorzichtiger met je om.