verkeer-curacao-1Met regels bedoel ik niet de echte verkeersregels, maar de ‘regels’ die gelden in het verkeer op Curaçao. Wat de echte verkeersregels zijn, weet volgens mij bijna niemand. Het is best lastig rijden op Curaçao, maar je went er snel aan.

Denk niet dat iedereen langzaam en rustig rijdt, want er zijn verrassend veel gestreste bestuurders op de weg. Veel mensen zeggen ook dat het verkeer allemaal niet zo eng is als gedacht, maar de hoeveelheid ongelukken die je ziet (en ook het hoge aantal verkeersdoden), liegen er niet om.

De belangrijkste regel: hou voldoende afstand. Remschijven moeten bijna jaarlijks vervangen worden namelijk.

Dit is deel 1 van een tweeluik waarbij verschillende belangrijke aspecten de revue passeren.

Voorrang op doorgaande weg
Allereerst nog een belangrijke vuistregel: verkeer op de meest rechtdoorgaande weg heeft voorrang. Er zijn op sommige plekken wel haaientanden te vinden maar vaak zijn die vervaagd en niet goed te zien. Kom je bij een kruispunt en je weet het niet? Verminder vaart (let op de auto achter je) en kijk hoe het verkeer op de weg zich gedraagt. Ook al kom je van rechts en denk je zeker voorrang te hebben, zo werkt dat hier niet. Het verkeer dat doorstroomt heeft voorrang. Een moeilijk uit te leggen ‘regel’ maar je merkt het vanzelf.

Het getoeter
Als je geen voorrang hebt bij een kruising of uitrit, heb je dus de kans dat je heel lang moet wachten op een opening. Maar die komt niet altijd. Op dat moment ben je afhankelijk van de mede weg gebruikers. Gelukkig zijn die op Curaçao super sociaal! Wacht rustig tot iemand voor je remt en je voorlaat. Soms doen ze dit niet helemaal uit zichzelf. Geef dan een lichte toeter als waarschuwing dat je echt gaat. Ga niet direct de weg blokkeren tenzij je het zeker weet.

verkeer-curacao-3Vergeet niet om diegene die voor jou gestopt is, hartelijk te bedanken en te belonen met een toeter (of 2). Ik doe zelf een ‘korte dubbele’ en soms een zwaai met de hand. Misschien wat overdreven, maar toch.

Andersom laat je op jouw beur ook weer zo nu en dan mensen invoegen. Overigens hebben sommigen dit niet altijd door. Knipper bijvoorbeeld snel met je lichten als voor ze gaat remmen, of toeter voor de aandacht. Reken maar dat je jezelf goed voelt als je een bedankje krijgt. Wie goed doet, goed ontmoet.

Kijk wel eerst even in je achteruitkijkspiegel of er voor de invoegende auto snel mogelijkheden tot ‘gaan’ aankomen. Je hoeft dan niet per se te stoppen.

Zorg ook bij deze situaties voor voldoende afstand tussen jou en je voorligger, je weet nooit wanneer deze besluit iemand voorrang te verlenen. Of hij nou had moeten remmen of niet, jij komt van achter en bent de schuldige.

Even een subparagraaf: schrik niet te snel van een toeter. Op Curaçao herken je iemand aan zijn auto en er wordt veelvuldig gedag naar iedereen gezegd door middel van een toeter. Wederom super sociaal en gezellig!

De rotondes
Voor rotondes waarschuwt iedereen. Er zijn een aantal verschillende soorten waarbij ook hier lang niet iedereen weet hoe ze werken. De echt ronde rotondes zijn meestal makkelijk: wie er zich op de rotonde bevindt, heeft voorrang. De andere rotondes zijn dit eigenlijk niet echt: ze lijken meer op een viaduct. Ook hier geldt over het algemeen: de meest doorgaande weg heeft voorrang. Neem geen voorrang als je het niet zeker weet want er wordt flink doorgereden op rotondes.

Klik hier voor deel 2 over regels van het verkeer op Curacao met daarin:
– een onverhoopt ongeluk
– alcohol in het verkeer
– het knipperlicht in de praktijk
– stoplichten

Deel dit artikel met een vriend

14 BERICHTEN

  1. Of gewoon de wettelijke regel volgen. die zijn er wel en al de voorgenoemde gevallen zijn daartoe te herleiden:

    Rechts heeft voorrang, behalve bij een T-splitsing, dan heeft de doorgaande weg (het dakje van de T) voorrang.

    Bij rotondes zonder borden en tekens geldt hier ook dat invoegend verkeer (dat komt namelijk van rechts) voorrang heeft (bijvoorbeeld de rotonde-met-de-leguaan). Net als in Nederland! Bij palu blanku betreft het echter een verkeersplein, waar (vaag) verkeerstekens zij (geweest). de rechtdoorgaande wegen zijn van de brug naar Rooseveldweg en van Rosseveldweg Marchena in. Anderen moeten daarvoor stoppen. (rechtdoorgaande weg bij T-splitsing regel).

    Wat dat “wie goed doet goed ontmoet” betreft. Zo dom! zoals je zelf al schrijft moet je daardoor zlef opletten dat een gek voor je niet ineens stopt om onwettelijke voorrang te verlenen. Lijkt aardig (voor degene die voor mag)Maar maakt het rijden gevaarlijker en is een van de grootste oorzaken van de vele ongelukken hier.
    Voorrang verlenen als je toch stil staat is iets anders. Maar dat is ook vastgelegd en heet gelegenheidsvoorrang.

  2. Een mooie vuistregel voor toeteren en met je lichten knipperen: toeteren betekent ‘ik ga’ en met de lichten knipperen betekent ‘ga maar’. Toeteren om aan te geven dat iemand mag gaan wordt meestal verkeerd begrepen (en terecht).

    Bij de rotondes vind ik het persoonlijk best goed aangegeven wie voorrang heeft en wie niet.
    Bij de rotonde bij de weg naar westpunt (de leguaan) en bij Salina staan gewoon voorrangsborden.
    Bij Palu Blancu staan stoplichten (duuhhh).
    En bij de meeste andere rotondes (Piscadera, Zuikertuin) staan van die mooie ronde borden met ronde pijlen om aan te geven dat verkeer op de rotonde voorrang heeft.

    Kind kan de was doen.

  3. @ Jeetje, wat een goeie toevoegingen. Vooral de term Gelegenheidsvoorrang, prachtig. Maar ik begrijp dus eigenlijk dat jij nooit iemand voor laat zonder dat er sprake is van gelegenheidsvoorrang? Er moet natuurlijk iemand mee beginnen en het vasthouden, maar toch…

  4. @ Joost Die vuistregel is een goede. Tot nu toe doe ik altijd een korte voor ‘ga maar’ en een lange voor ‘ik rij door, don’t you dare to come on the road!’ Ik ga het bij het knipperen houden en dus niet meer toeteren. Behalve als ik er zelf tussen moet 😉

  5. @Sebastiaan. neh ik laveer me overaal meestal soepel doorheen. zie het verkeer als een computerspel. En als ik in een goede mood ben laat ik mensen wel eens voor :D. Maar of het echt goed is voor iedereen…

    @Joost
    nog erger. ik zat ene keer bij iemand in de auto die toetert als ze de auto die uit een zijweg komt wil waarschuwen om vooral NIET voor te gaan.
    Tja stoplichten… doen die het altijd? en borden en tekens zijn veelal vervaagd of verdwenen.
    Merk dat hier veel dingen gaan zoals iemand herinnert dat het ooit op een bord aangegeven heeft gestaan. Jammer voor de Makamba’s

  6. Het leuke (ja, echt het leuke) van rijden op Curacao vind ik juist dat het een beetje spannend is. In Nederland zijn OVERAL regels voor en tientallen borden per kilometer langs de weg. Over het algemeen houdt iedereen in NL zich er netjes aan, maar hier zijn de regels en de borden meer een richtlijn.

    Je moet dus echt goed opletten en vooral niet vertrouwen op de regels (ik vertrouw bijvoorbeeld ook echt niet op knipperlichten terwijl ik dat in NL wel doe). Dit houdt in dat je hier veel ‘intuitiever’ moet rijden en vooral op moet letten. Als je dat doet is er niks aan de hand.

    In NL hoor je mensen vaak over hoe eng ze het vinden om in Amsterdam te rijden. Na een jaar hier rijden moest ik voor het eerst in A’dam rijden; appeltje-eitje!
    En for the record: ik zit hier nu 5 jaar en al die tijd schadevrij gereden. 😉

  7. Lieve mensen, de regels zijn SUPEREENVOUDIG. En voor wie dan zo graag wil vergelijken… De Wegenverkeerswet op Curaçao is (op 1 artikel na) VOLKOMEN IDENTIEK aan de Wegenverkeerswet in Nederland. De enige uitzondering is inderdaad de eerdergenoemde voorrangsregel bij de T-kruising. Dus voor de rest… betekent een verkeersbord wat het betekent. Handel daar dan ook naar.

  8. @ Edo Het klopt helemaal wat je zegt. Maar je gaat me toch niet vertellen dat de verkeerssituaties en de gedragingen hetzelfde zijn als in Nederland. Ik denk dat als je je ECHT aan de regels houdt dat het soms gevaarlijk kan worden. Vooral omdat je andere weggebruikers enorm irriteert en ze rare kapriolen uit gaan halen om van je af te zijn.
    Ik denk dat ik deel 2 maar snel moet gaan posten 😉

  9. Er is niks zo makkelijk als autorijden op Curacao! Hou als regel aan dat rechts nooit voorrang heeft, er zijn bijna geen gelijkwaardige kruisingen. Het enige “probleem” is dat je constant scherp moet blijven want je voorganger kan zomaar op het laatste moment besluiten even bij de snek te stoppen die je al bijna voorbij bent.

    Ook een beetje jammer is dat er bijna geen lijnen meer op de weg staan. Het werk van die arme lijnentrekkers met hun rollertje en latex van de Kooyman is meestal na een paar maanden weer volledig verdwenen. Ik wil best volgend jaar 100 piek meer wegenbelasting betalen als ze nou eens goede kwaliteit verf zouden gebruiken zodat de lijnen een paar jaar meegaan ipv een paar maanden.

  10. Quote: “De Wegenverkeerswet op Curaçao is (op 1 artikel na) VOLKOMEN IDENTIEK aan de Wegenverkeerswet in Nederland”

    Welk artikel is dit dan? Die van het gelegenheidsvoorrang of is er nog 1!! Ik ben benieuwd.

  11. Quote uit zelfde stuk van Edo “De enige uitzondering is inderdaad de eerdergenoemde voorrangsregel bij de T-kruising.”…… Wel doorlezen he 😉

  12. @ Joost en Edo Oops. Maar goed dat we oplettende lezers hebben 😉 Kan ik je dan wel een plank ongeverfd hout aanbieden voor deze quote?: “En for the record: ik zit hier nu 5 jaar en al die tijd schadevrij gereden”

  13. De (on)geschreven regels van het verkeer op Curacao – deel 2 | Meet Curacao Weblog - Informatie en Nieuws Curacao

    […] Het tweede en laatste deel van dit tweeluik over het verkeer op Curaçao. (lees hier deel 1 regels verkeer op Curacao) […]

LAAT EEN BERICHT ACHTER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.