haaiencuracaoDe afgelopen weken zijn de haaien rondom Curacao een hot item. Heel luguber: maar een verdronken visser kon niet goed uit het water gehaald worden omdat er Tigersharks het lichaam aan het aanvreten waren. Verschrikkelijk voor de nabestaanden.

Er wordt altijd verteld dat er alleen ongevaarlijke Nursesharks in de wateren rondom Curacao zitten. Dit is vroeger anders geweest. Sinds de jaren 70 zijn de haaien blijkbaar vertrokken door overbevissing. Het gaat blijkbaar beter met de visstand omdat er nu weer meer soorten worden gesignaleerd. Er wordt zelfs gezegd dat nagenoeg alle soorten hier zitten behalve de witte haai. In principe is dit niet zo erg. Over het algemeen blijven de haaien in diepe wateren. De Noordkust is ook een favoriete plek omdat daar doorgaans grotere vissen zitten om op te eten. Maar het blijft opletten in de zee. Zoals een beroemd (waarschijnlijk Chinees) gezegde gaat: als we in de zee thuis hadden gehoord, dan hadden we wel kieuwen gekregen!

Zie onderstaande video. Wat ze eten is ons niet duidelijk. Wie het weet mag het zeggen!

NB. We maakten eerder melding in deze post dat er haaiennetten op Director’s Bay aanwezig zijn geweest. Wij hebben dit via mondelinge overlevering meegekregen. Maar een oplettende facebooker attendeerde ons op ons ongelijk. De palen en desbetreffende netten er waren om mijnen tegen te houden.

17 BERICHTEN

 1. Vind de ophef zwaar overdreven. Naar voor de nabestaanden, zeker, maar dat is het risico van een beroep op zee. De haaien doen wat ze nu eenmaal doen, aaseten, net als andere grote vissen. Buiten dat is het niet zo dat ze levende zwemmers of duikers hebben aangevallen en het is uitzonderlijk wanneer dat wel gebeurt. Zie http://www.sharkwater.com. Laten we nu geen angst-voor-haaien-hype hier gaan creeëren.

 2. Reageer je nu op de inhoud van dit artikel of over de algemene ophef mbt tot het creeeren van een ‘hype’? Er staat namelijk dat je gewoon moet oppassen en dan is er niks aan de hand. Er gaan per jaar ook een aantal mensen dood aan vallende kokosnoten. Ook dat is relatief te verwaarlozen. Maar dat betekent niet dat ik onder een boom met rijpe kokosnoten ga liggen 😉

 3. Even ter controle:
  Er wordt op deze weblog toch geen misbruik gemaakt van namen he…??
  Ik ben dat namelijk niet hierboven en heb nog niet eerder van een andere Claartje met een C gehoord op dit eiland

 4. Hallo,
  3 dingen.
  1. De film is gemaakt door de Kustwacht AS355 en door mij op internet gezet.
  2. Het is het kadaver van een koe die al meer dan een dag in zee dreef.
  3. Het waren geen haaien netten of mijnennetten. Het waren anti torpedo netten, de ketting bij Lost anchor is er een stukje van, net als de paaltjes bij Directeursbaai.
  Tijger of andere haaien vormen geen enkel gevaar voor wie dan ook op Curacao.

  mvg
  Karel
  Trunkdivers

 5. En dan nog wat.
  Duikers van Trunkdivers en RGD waren betrokken bij het bergen van de visser.
  Er waren inderdaad tijgerhaaien. De man was overigens al de dag ervoor overleden.Hoe afschuwelijk ook voor de nabestaanden, de haaien treffen geen blaam.Wij duiken regelmatig op de Noordkust, ook om haaien te zien, ze vormen geen enkel gevaar voor duikers.

  mvg
  Karel

  Trunkdivers
  Landhuis Daniel (Home of the Curacao diving guide)

 6. @ Karel Bedankt voor je info! Interessant dat het dan blijkbaar anti torpedonetten zijn. Wel helaas 3 verschillende verhalen over de palen. Mijn motto op Curacao is altijd: als 3 verschillende mensen hetzelfde beweren dan is er een redelijke kans dat het waar is. Nu heb i ik 3 verschillende, dus ik blijf nog even naar bevestiging van de palen zoeken 😉

 7. Ik vraag me eigenlijk ook af waarom iemand een torpedo op Director’s Bay zou schieten. Of moet ik het zo niet zien?

 8. Sebastiaan,
  1. Niet alle palen bij Directors bay waren van het anti-torpedo net, sommigen waren van een steiger.
  2. Zo moet je het inderdaad niet zien, het net liep van directors bay naar de overkant van de Caracasbaai. Lost Anchor is de ketting van het net. Het andere einde (of begin zo je wilt) ligt op 60 meter diepte op een hoop, iets voorbij het Tugbootje.
  3. Het heeft hoe dan ook niets met haaien te maken.

 9. Gisteren onderweg naar Klein Curacao (zee was spiegelglad) voor het eerst een haai naast de boot. Volgens mij was het bullshark gezien de bruine kleur (1.5-2 meter lang). @ Karel of komen nursesharks ook op open zee voor? In ieder geval een geweldig mooie ervaring. De dag werd alleen maar mooier door de tientallen sea turtles op Klein.

 10. Beste Sebastiaan, Het zou een nurse shark kunnen zijn geweest maar waarschijnlijker is een citroen haai, vanaf de bovenkant lijkt die op een bull-shark. Bull shark zelf kan trouwens ook.
  Altijd mooi, haaien. Morgen bij Boca Patrick weer eens zoeken.
  mvg
  Karel

 11. De gevaarlijkste haai ter wereld is de stierhaai naar mijn mening, omdat de meeste mensen denken dat ze aangevallen zijn door een witte haai of een tijgerhaai en daarom veel verhalen daarover bestaan, maar niets is minder waar. Witte haaien en tijgerhaaien houden niet van mensen eten en laten dan ook los als ze je 1 x gebeten hebben. Sommige witte haaien bijten echter zo hard met zoveel geweld dat mensen om het leven komen. Een stierhaai eet alles en dus ook een mens. Als je eenmaal aan het bloeden bent kan een stierhaai lekker doorgaan. Deze drie mooie haaien zijn op Curacao wel te vinden, maar niet in grote mate, omdat ze het liefst aan de kust wonen waar veel voedsel is en waar niet op ze gevist kan worden door grote netten. De kans dat je op Curacao aangevallen wordt door een haai is dus zeer klein. Het water is namelijk erg helder en de haaien kunnen je goed zien en omdat ze van nature geen mensen eten zullen ze niet aanvallen. Curacao heeft ook niet zo een grote kust als het continent.

  In juni 2009 was ik erbij toen iemand doodging bij Mambo beach, omdat hij van de rotsen viel en op zn hoofd terecht kwam. Een jongen van 16 jaar geloof ik. De ravage en de ouders pfff.. Ik denk dat dat gevaarlijker is dan de haaien. Klim dus niet op de rotsen bij Mambo beach of bij Kenepa. Daar zag ik ook eens iemand uitglijden.

  Mocht je gaan zwemmen en bang zijn voor haaien. Tips:
  – Bedenk altijd haaien eten geen mensen, dus vecht terug als je gebeten wordt
  – Ga niet zwemmen in troebel water
  – Ga niet zwemmen bij grote scholen met vis (te herkennen aan een overvloed aan meeuwen die het water onveilig maken) Je kan een stierhaai tegenkomen
  – Ga nooit alleen zwemmen, vooral als je iets verder gaat
  – Zwem nooit te ver uit de kust
  – Ga nooit zwemmen in de avond, tegen schemering of als het erg donker is door dikke bewolking. Een haai kan je aanzien voor een groot prooi en het is niet helder.
  – Ga niet zwemmen in de buurt van vissers (visaas prikkelt de neus van de haaien en maakt ze agressief en hongerig)

  Waarom zijn duikers niet snel een prooi voor haaien. Je bent op hun level en ze kunnen je vaak goed zien. Ze zijn vaak wel nieuwsgierig, maar ze weten dat je geen prooi bent. Tenzij je net de verkeerde tegenkomt.

  Dus geen paniek. Je kan rustig zwemmen op de stranden van Curacao vooral als je het gevaar niet opzoekt (zie tips)

 12. Ow nog 1 tip. Als je een harde bots voelt tegen je benen en je weet niet wat het is en je hebt echt niemand om je heen. Dat is een Bullshark (stierhaai) ze voelen hun prooi eerst altijd. Ik zou niet weten wat je dan moet doen. Ik zou waarschijnlijk vast een grote steen pakken op de bodem om het beest heel hard te beuken.

 13. @ Robert Wat een uitgebreid verhaal. Je schrijft geen paniek, maar door al je tips word ik toch een beetje zenuwachtig. Ik denk dat je gewoon altijd op je hoede moet zijn, net als lopen in een donker steegje. Gisteren gewoon op open zee een ‘pitstop’ gehouden tijdens een boottrip, je denkt er wel bij na maar de kans is zo enorm klein. Ik maak me ook meer druk om Portugese Oorlogsschepen en zee-egels. Vooral die laatste komt mijn voet iets te vaak tegen 😉

 14. Jezus christus ik ben gisteren echt fucking hard in mijn linker teelbal gebeten door zo’n kut tijgerhaai…tering zeg… Ik zeg morgen weer een keer

LAAT EEN BERICHT ACHTER