Het is heerlijk om tijdens je vakantie niks te doen, maar om Curacao echt te ontdekken, huur een auto en ga er op uit. Geniet van alles wat Curacao te bieden heeft! Curacao is divers, barst van de mooie natuur, barst van de cultuur, barst van de historie, barst van de mooie architectuur.

Er wordt mij heel vaak gevraagd welke activiteit je echt niet mag missen op Curacao. Tijd voor een overzicht. Er is niet per se een volgorde want ik zou ze allemaal doen. Na jaren wonen op Curacao genieten we nog steeds wekelijks hiervan.

1. Dagtrip naar Klein Curacao

Dagtrip naar Klein Curacao

Waar?: Verschillende touroperators
Wat?: Een dag varen naar een onbewoond eiland op 16km voor de kust
Kosten?: Niet goedkoop maar vaak wel all inclusive

Er is weinig te zien maar simpelweg het allermooiste strand van Curacao. Een dag genieten van fijn, wit zand, kraakhelder water en natuur. Je hebt veel kans om schildpadden te zien omdat dit een nestplek is voor de schildpadden. Aan de rechterkant is het koraal prachtig voor het snorkelen. Kijk wel uit met stroming, golven en rondvliegende kitesurfers. Loop zeker even over het eiland langs de vuurtoren naar de Noordkust. Doe dit gelijk bij aankomst want dan is het nog niet zo warm.

Om er te komen zijn de Jonalisa en de Mermaid zijn de beste opties. Voordeel van de Jonalisa is het zeilen terug; richting ondergaande zon mee met de deining. De Mermaid is wat massaler maar heeft wel een toffe beach house met schaduw en goed verzorgde lunch.

2. Snorkelen, snorkelen en nog eens snorkelen

Waar?: Eigenlijk overal langs de zuidkust. Hoe minder mensen, hoe beter
Wat?: Genieten van het prachtige en uitgebreid onderwater leven. Super mooi
Kosten?: Gratis

Koop op de eerste dag een snorkelset, het geld haal je er makkelijk uit. Het liefst ook met vinnen vanwege de veiligheid (je raakt minder snel vermoeid). Ga altijd met iemand samen snorkelen en zorg dat er ook iemand op de kant blijft om op de spullen te letten. Hoe lichtblauwer de zee, hoe meer zand, hoe minder koraal en hoe minder waterleven. Dit is dus minder om te snorkelen. Hoe rustiger het water, hoe meer zicht. Hoe ondieper, hoe meer kleur onderwater. Het beste is om niks aan te raken want koraal is levend. Een klein schrammetje kan al infecties opleveren. Koraal is ook heel gevoelig dus als je op de bodem gaat staan, zoek een stukje zand uit. Neem de tijd en kijk goed rond, de ogen moeten getraind worden. Er is ongelofelijk veel te zien. Ga niet verder dan de blauwe rand. Er is dan niks meer te zien en hier kunnen boten varen. Gevaarlijk dus.

Beste plekken:

 • Cas Abou (langs de rotsen blijven links of rechts)
 • Klein Curacao aan de rechterkant
 • Tugboat bij Baja Beach
 • Playa Piskado (bij Playa Forti) voor de vele schildpadden (don’t touch!)
 • San Juan (ongerept)

3. ATV Tour naar de Noordkust

ATV tour Curacao

Waar?: Verschillende touroperators
Wat?: Crossen door de woeste natuur aan de Noordkant van Curaçao
Kosten?: Niet goedkoop, wel echt gaaf

Lees goed de online reviews bij de keuze van de touroperator. Zorg dat je een mondkapje meeneemt want er is veel stof. Sommige touroperators zijn erg druk en ik betaal zelf altijd liever voor een meer persoonlijke ervaring. Als je een echte lokale ervaring wil hebben wil hebben met mensen die grote liefde hebben voor Curacao, ga dan mee met Epic Tours.

4. Strandjes hoppen richting Westpunt

Cas Abou strand Curacao

Waar?: Richting Westpunt
Wat?: Cas Abou, Portomari, Grote Knip, Playa Kalki
Kosten?: De meeste stranden zijn gratis of voor een laag bedrag toegankelijk

Ga een paar keer die kant op want de stranden zijn het echt waard. Het is vaak wel aan te bevelen om voor het donker van het strand te gaan. De Weg naar Westpunt is namelijk erg druk en er wordt hard gereden. Niet alle stranden hebben een eet- of drinktentje. het is dus wel aan te raden om een koelbox te vullen en mee te nemen. Makkelijkste is om bij Centrum Piscadera inkopen te doen en een zak ijs mee te nemen. Ook lekker goedkoop.

Beste stranden:

 • Portomarie
 • Cas Abou
 • Kleine en Grote Knip
 • Lagun

5. Blue Curacao proeven bij Chobolobo

Blue Curacao proeven bij Landhuis Chobolobo

Waar?: In Saliña, vlakbij de binnenstad
Wat?: Bezoek de destilleerderij van de echte Blue Curacao
Kosten?: Gratis, maar drink zeker een cocktail

Uur is lang genoeg, combineer met een andere activiteit zoals het bezoeken van de binnenstad van Willemstad. Neem extra geld mee want een fles Curacao likeur is een super souvenir. Wel maar open tot 5 uur. De guided tours zijn aan te raden en qua prijs goed te doen.

6. Christoffelberg beklimmen

De Christoffelberg beklimmen

Waar?: Richting Westpunt, bijna helemaal aan de andere kant van Curacao
Wat?: De hoogste berg van Curacao met prachtig uitzicht
Kosten?: Goedkoop

Ga vroeg in de morgen vanwege de hitte. De klim plus daling is ongeveer 2,5 uur (lees een uitgebreid verslag van het beklimmen). Ga op schoenen en neem voldoende water mee. Neem van te voren even tijd om in het Savonet museum rond te kijken. Dit is ook de plek waar je de kaartjes haalt om het Christoffelpark in te kunnen. In de middag is het leuk om de andere route te volgen. Stop zeker even bij Playa Grandi; prachtig strand aan de Noordkust maar helaas niet mogelijk om te zwemmen.

7. Flamingo’s spotten

Flamingo's spotten op Curacao

Waar?: Onderweg naar Kokomo, bij St Willibrordus of zoutpannen Jan Thiel
Wat?: Prachtige beesten die vaak in grote getallen bij elkaar staan
Kosten?: Gratis

De makkelijkste spot om te bereiken, is bij St. Willibrordus en daar kom je langs op weg naar het strand van Portomari. Voor de flamingo’s in de zoutpannen van Jan Thiel moet je even wandelen maar gelukkig is de wandeling meer dan de moeite waard. Ga wel vroeg in de ochtend want wandelen in de Curaçaose zon is erg warm. Bij Kokomo staan de flamingo’s wat verder weg. Mocht je een keer veel rare vogel geluiden van boven horen, kijk dan even want het is prachtig om een groep flamingo’s te zien vliegen.

8. Duikje meepakken

Duikje meepakken op Curacao

Waar?: Veel mogelijkheden op heel Curaçao
Wat?: Ontdek de onderwaterwereld van 1 van de beste duikbestemmingen ter wereld
Kosten?: Te doen, begin met een introductieduik

Probeer sowieso een introductieduik doen, al is het maar voor de ervaring. Je kunt ook gaan voor een PADI cursus die je al in een paar dagen kan halen. Maar dat is niet voor iedereen. Een duikschool kiezen is vaak moeilijk. Niet alleen de grotere duikscholen zijn goed. Sommige kleinere geven juist een meer unieke en persoonlijke ervaring. Mijn persoonlijke favorieten zijn Scuba Lodge en Twin Divers. De vergelijking met snorkelen is als volgt: met snorkelen kijk je van boven in het aquarium, met duiken zit je ín het aquarium. Je hebt gewoon een stuk meer tijd om van dichtbij te genieten van al de pracht en koraal. Voor de meer ervaren duikers raad ik een nachtduik aan. Dit is eerlijk waar 1 van de gaafste dingen die ik ooit gedaan heb.

9. Wandelen door historisch Willemstad

Handelskade Historisch Willemstad in Curacao

Waar?: In de wijken Punda, Otrabanda, Scharloo en Pietermaai, kan met de bus
Wat?: Prachtige gebouwen, de Handelskade, de Pontjesburg en Kura Hulanda
Kosten?: Gratis, behalve een bezoek aan het slavenmuseum

Parkeer in de Renaissance Mall parkeergarage in Otrabanda en begin de wandeltocht vanaf daar. Ik ben in vele steden in de Caribbean geweest en Willemstad is qua unieke architectuur misschien wel de mooiste van allemaal. Willemstad doet zeker niet onder voor wereldberoemde ‘old cities’ zoals San Juan en Cartagena. Veel gebouwen zijn al opgeknapt in oude monumentale stijl en elke dag zijn er weer verbeteringen te zien. Loop lekker rond, vraag informatie bij de kiosk naast de pontjesbrug en geef de ogen te kost. De Handelskade, Kura Hulanda en de pontjesbrug zijn natuurlijk iconisch. De wijk Pietermaai is de nieuwe hotspot van Curacao en ontzettend gezellig voor een borrel en eten. Een tip om toch even door Scharloo te rijden op de terugweg. Hier zitten voornamelijk bedrijven maar sommige gebouwen zijn prachtig opgeknapt.

10. Woeste zee bij Shete Boka

Woeste zee aan de Noordkust van Curacao

Waar?: Op de Weg naar Westpunt
Wat?: Geniet van de woeste zee aan de Noordkant
Kosten?: Goedkoop

De zuidkant van Curacao heeft rustige zee en de prachtige stranden. Aan de Noordkant staat elke dag vol de wind en botsen golven van duizenden kilometers tegen het vulkanisch gesteente. Dit creëert verschillende boka’s (inhammen) met elke een uniek aangezicht. in het begin van het park is het lopen naar verschillende uitzichtpunten en zelfs een grot (pas op bij ruwe zee). Helemaal rechts in het kleine park zit Boka Pistol. Het is even 10 minuutjes rijden maar het hoogtepunt van het park. De zee heeft door middel van erosie een uniek gat geslagen waardoor het  zeewater tientallen meters de lucht in spuit. Fantastisch! Voor de meest woeste golven heb je het meeste kans als er veel wind staat.

11. Golfballen in zee slaan

Golfen in Curacao

Waar?: Santa Barbara Plantation (Old Quarry) en Blue Bay
Wat?: Golfen op prachtige locaties, alles er op en eraan.
Kosten?: Duur

Een golfcertificaat, zoals in Nederland, is niet nodig dus iedereen kan gaan. In de middag zijn er goedkopere tarieven. Meestal zit in de fee een golfkar inbegrepen. Wel zo handig in de warmte. 

Beide banen zijn mooi en vanwege de heuvelachtige ondergrond challenging. Old Quarry is gelegen in een sensationele omgeving die loopt langs zee en door de heuvels. Prachtig. Blue Bay heeft de beruchte hole 5 waarbij je over de zee direct op de green moet slaan. Als je een golfer bent, is dit een must.

12. Happy houren op het strand

Drinken op Happy Hours in Curacao

Waar?: Overal op stranden waar een bar in de buurt is
Wat?: Goedkoop drinken met de voetjes in het zand
Kosten?: Afhankelijk van hoeveel je kan drinken

Er zijn vele happy hours te vinden in Curacao maar niet allemaal zijn even druk en dit hoeft ook niet. Zanzibar op zaterdag en Wet & Wild op vrijdag en zondag zijn al jaren de populairste. Waarom? Heel simpel: perfecte combinatie van zand, zee, palmbomen, zonsondergang, muziek. Let op dat niet alle drankjes in de happy hour zitten en zorg dat je 5 minuten voor het einde nog even flink wat besteld. Het meest wordt er bier gedronken, dan rum cola, en water. Vaak zijn de wijnen in dit soort tenten niet echt goed. Op de foto trouwens Chill Beach bar. Wat rustiger, maar top sfeer. Zij hebben het erg goed begrepen. Helaas geen frituur voor de bitterballen…

Nog wat algemene tips

 • Ga rondrijden op Curacao. Er is zoveel leuks te doen en te zien
 • Pas op met dronken bestuurders. Jezelf, maar vooral ook anderen
 • Let op je spullen en denk goed na, dan is de kans erg klein dat er iets gebeurt
 • Laat dan ook niks waardevols in je auto zitten
 • Heb respect voor de lokale mensen en de natuur. Curacao is klein en zeker geen Nederland en heeft dus andere normen en waarden
 • Drink veel water, het is hier anders heet dan in Nederland. Smeer ongeveer elk uur in want we zitten bijna op de evenaar, de zon brand fel

Ik kan bijna garanderen dat als je bovenstaande stappen volgt, je een top tijd op Curacao gaat hebben! Mocht je zelf een top tip hebben, laat het ons weten via een reactie hieronder.

2 BERICHTEN

 1. hallo allemaal,
  Wij zijn brigitte en joe , en hebben een dagcharter boot op curacao , http://www.familyboattrips .com
  wijzijn geconcentreerd op gezinnen en dan vooral met kids waar de boot is op ingericht, ze noemen hem vaak ” de varende speeltuin”
  gaarne verneem ik of het mogelijk is om op jullie site te verschijnen en wat de voorwaardes zijn .
  m v groet joe

LAAT EEN BERICHT ACHTER