kerst vieren curacao
Mensen die koudere landen gewend zijn en die voor het eerst de feestdagen op Curacao gaan meemaken zijn vaak benieuwd naar wat hun te wachten staat. Ze horen via via dat er veel leuke feesten en vuurwerk shows zijn, mooie verlichting bij de huizen en in de straten zijn en dat het allemaal best cool is. Maar is dat wel zo?

Al je voor het eerst de feestdagen op Curacao gaat meemaken moet je een paar dingen niet vergeten.

We wonen op een tropisch eiland
Op veel plekken sneeuwt het op kerst, maar wij wonen hier op een tropisch eiland. De kans is groot dat je je cadeautjes openmaakt terwijl er volop zon schijnt buiten. Je hebt waarschijnlijk ook de airco in huis aan omdat het warm is. Het is raar, maar zo is het leven als je dicht bij de evenaar woont. Wij doen dikke sokken aan en kruipen onder een deken wanneer het ‘s avonds 23 graden is.

Dave: * krijgt de lichaamstemperatuur van een luiaard *

Verwacht niet te veel
De regering mag wel roepen dat er ‘Fiesta di Lus’ (party of lights!) is, maar verwacht niet dat Punda Rockefeller Center wordt. We hebben hier kerst dolfijntjes, de genie van Aladdin en bomen bij de rotonde dichtbij Renaissance die half verlicht zijn.

Dave: * kijkt naar Aladdin genie bij het Waaigat *
Dave: * schopt een vogel *

Sommige bewoners en bedrijven versieren hun huizen of panden erg mooi, maar volgens mij is dat de laatste jaren ook afgenomen.

kerstdagen CuracaoWij hebben geen ‘Black Friday’  of ‘Boxing Day’
In andere landen zijn de feestdagen een synoniem voor shoppen. Winkels gaan vroeg open, sluiten laat en hebben hele goeie deals. Men gaat dan massaal shoppen. Wij kennen dat hier niet. Meestal krijgen we ‘koopavond’ op de laatste vijf donderdagen van het jaar. De winkels blijven dan tot 9uur open, wat voor ons een wonder is.

Veel maakt het echter niet uit. Alles is nog even duur en het winkelpersoneel is nog even klantonvriendelijk.

Dave: ‘Oh kijk, deze flat screen tv kost maar 567657567253453453645 gulden. A bargain!’

Het volk houdt van vuurwerk
Tussen kerst en nieuwjaar staat het programma vol met vuurwerk- en pagarashows. Het begint vaak op de 26e met Moo’s, waarna Kooyman, Real Deal, Tropen, Larry’s, de Heeren en nog meer volgen. Iedereen heeft klapchi.com in de bookmarks staan en het programma uitgeprint.*

*Kijk wel uit als je naar de show van Palu Blancu gaat. Je ‘ass-to-bullet ratio’ is dan bijna 1:1.

Dit soort evenementen combineren de drie lievelingsactiviteiten van Curacaoenaars: rondlopen, gezien worden en naar vuurwerk kijken. Ik zou morgen op Facebook kunnen zetten dat ik een vuurwerkshow ‘s avonds in mijn tuin geef. Er zullen dan ongeveer 1342594254502493247453469 mensen voor mijn deur staan.

Het vuurwerk hoeft niet eens goed te zijn, maar men is al blij dat ze een uitje hebben gehad en dat ze bekenden zijn tegengekomen. Persoonlijk vind ik dat laatste de grootste kenmerk van de feestdagen op Curacao: Het rondlopen bij evenementen en bekenden na maanden of jaren weer zien.

Jij: “Ik werk nu bij een grote advocatenkantoor en verdien bakken met geld. Wat doe jij Dave?”
Dave: “Ik leer honden met waterverf schilderen.”
*ijzige stilte *
Dave:  * loopt langzaam weg *

Je denkt nu misschien dat de feestdagen hier heel stom zijn, maar uiteindelijk is dat toch niet zo. Het is lekker fris, je kan overal lekker eten, het is gezellig bij de koopavonden (en shows) en er is wel elke dag iets te doen. Je kan op bepaalde plekken zels oliebollen kopen! Het is anders dan kerst in Europa of de V.S., maar ‘X-mas in the tropics’ heeft toch zijn charme. Net als dit raar klein eilandje dat wij allemaal zoveel van houden.

1 BERICHT

  1. Great article, Dave. That last line was perfect… Makes the whole article even better than intended. Can’t wait for the next one =).

LAAT EEN BERICHT ACHTER