Geschreven door 2 Reacties Lees meer→

Mijn Nieuwe Wereld: Je auto importeren

auto importeren curacao
Het is nu bijna drie maanden geleden dat we ons vanuit Nederland op dit zeer mooie eiland hebben gevestigd. Wat een fantastisch avontuur is dit tot nu toe! Het maakt de verwachtingen meer dan waar. Ondertussen hebben we ons ‘huisje, boompje en beestje, geregeld‘ – ja, we hebben nu ook een Bobby, twee zelfs – en hebben we ons levensritme weer te pakken. Over kwaliteit van leven gesproken! Mijn advies aan een ieder die het overweegt om deze kant op te komen: gewoon doen!

Via Meetcuracao had ik beloofd mijn belevenissen hier te delen. Maar, ik kan bijna niet kiezen! Zal ik het in deze blog gaan hebben over mijn aankoop bij de matrassenfabriek? Of, over het feit dat je hier over vrijwel alles kunt onderhandelen, zelfs over de btw? – ik ben hier echt in de hemel – Of zou het over mijn zoektocht naar een tafel gaan? Of dan toch over Aqualectra? Of misschien over UTS – de lokale TV en Internet aanbieder -? Eigenlijk maak ik veel te veel dingen mee om dit allemaal hier te kunnen beschrijven….

De conclusie is in ieder geval – dubbele punt uitroepteken – als je naar Curaçao emigreert als Nederlander moet je er echt rekening mee houden dat zaken ‘iets’ anders werken dan je gewend was! Zelf heb ik hier geen enkele moeite mee en vindt het vaak zelfs grappig. Ik ga met vol vertrouwen en een brede glimlach alles tegemoet en denk voor aanvang; wat zal ik nu weer eens gaan meemaken.

Twee van mijn opgedane ervaringen wil ik jullie niet onthouden. De ene omdat je met deze tip jezelf een hoop tijd en wellicht een hoop ergernis kunt besparen. En de andere op de Landfill van Curacao omdat dit echt voor mij een belevenis was vol verbazing in de klasse ‘mijn mond viel open’.

Indien je net zoals wij, een auto wilt importeren op het eiland heb je hier wel wat zaken te regelen;
1. ga naar het keuringslokaal om je auto te laten registreren en maak afspraak voor keuren;
2. ga naar het keuringslokaal voor de keuring
3. ga naar een verzekeringsmaatschappij met keuringskaart en sluit een autoverzekering
4. ga naar het belastingkantoor en betaal wegenbelasting en ontvang je kenteken platen.

Het zijn maar vier stappen: lijkt simpel toch? NOT!

Ik was oprecht voornemens om het hele traject zelf te doorlopen. Vol vertrouwen begon ik aan de eerste stap. Aangekomen bij het keuringslokaal – vroeg in de morgen – dacht ik eerst aangekomen te zijn bij een snack? Mensen zaten op bankjes, trapjes en zelfs op de grond, heerlijk met elkaar te keuvelen in het zonnetje met een zacht briesje op de achtergrond, terwijl de ene een slokje nam van zijn drankje en de ander een broodje naar binnen werkte. Er heerste een ‘gezellige’ drukte. Enigszins verwonderd liep ik rond. Wat moest ik doen? Waar moest ik zijn? Nergens uitleg of bewegwijzering te vinden. Een zeer vriendelijke, lokale meneer zag blijkbaar mijn verwondering op mijn gezicht en dacht waarschijnlijk: ‘weer zo’n Macamba die niet weet hoe het werkt’. Hij vertelde me, dat ik me buiten bij dat loket moest melden en in de rij moest aansluiten. Braaf als ik ben deed ik dit. Na ruim een half uur in de rij te hebben gestaan was ik de eerstvolgende….

auto keuringslokaal curacaoEn dan, dan gebeurt er iets waar je echt niet op rekent. De mevrouw achter het loket loopt weg en gaat een ruimte, erachter gelegen, naar binnen. Vervolgens komt ze uit deze ruimte en doet de buitendeur open. Iedereen, die tot dan toe heerlijk ontspannen buiten had gezeten, stroomde als een mierenmars naar binnen, terwijl ik nog braaf wachtende was voor het buiten loket. Al die mensen zaten nu opeens aan de andere kant van het loket waar ik voor stond te wachten. Ze keken me van binnenuit aan en ik hoorde de mensen vanachter het loket met elkaar praten. Hoewel ik nog geen Papiaments kan verstaan wist ik dat het over mij ging. Ik kan me hun hilariteit ook goed voorstellen want moest er zelf immers ook om lachen! Hier was duidelijk het spreekwoord van toepassing: ‘de eersten, zullen de laatsten zijn’. Ik was de eerst volgende en opeens moest ik nu naar binnen en was ik weer de laatste. Eenmaal binnen aangekomen, wat overigens de nodigde moeite koste want die ruimte zat afgeladen met mensen, vertelde iemand mij dat de bewuste mevrouw van het keuringslokaal straks zou komen en dat iedereen dan zijn papieren stukken moest afgeven aan haar. En dan, dan zou je vanzelf een keer aan de beurt komen….

Ok, ik ga alles met een glimlach tegemoet. Echter, nu was ik al ruim twee uur verder en ik had nog steeds niets bereikt. Mijn glimlach was langzamerhand veranderd in een strak smoeltje. Blijkbaar moet je hier een hele dag voor reserveren en daar had ik geen rekening mee gehouden. Ook de eerdere verhalen die ik had gehoord over in de rij gaan staan bij de belastingdienst – om je wegenbelasting te mogen betalen – spookte door mijn hoofd. Als ik dit ook allemaal nog zelf moest gaan regelen dan ben ik dagen en dagen bezig. Op dat moment dacht ik aan een eerdere belofte die iemand mij had gedaan; als je ondersteuning nodig hebt als jullie auto er is dan moet je echt even langskomen. Na mijn oprechte poging om het allemaal zelf te willen regelen ben ik de ruimte, met deze gedachte uitgelopen en ben direct doorgegaan naar ‘die persoon’. Via haar kreeg ik een telefoonnummer. Een telefoonnummer wat de verlossing bracht.

Het blijkt, dat vanwege de enorme omslachtigheid en lange wachttijden, een slim iemand heeft gedacht ‘hier kan ik mijn werk van maken’! Een yu di korsou op leeftijd, die dit voor je uit handen neemt tegen een kleine vergoeding. Iedere dag weer is hij te vinden bij het keuringslokaal. Zijn jarenlange contacten zorgde er voor dat de volgende ochtend het autootje, gekeurd en wel, al voor ons klaar stond. Heerlijk die ondernemende mensen! Ga naar het keuringslokaal en kijk uit naar een oudere meneer met ‘O’ benen. Hij is echt niet te missen!

Lees het tweede deel van dit artikel over asbest op de Landfill op Curacao

2 Reacties op "Mijn Nieuwe Wereld: Je auto importeren"

  1. Caroline says:

    Jaaaaaaaaaaaaaaaaa…. dit zou bijna mijn verhaal kunnen zijn geweest, ware het niet dat ik de tip over Benny Balentina (de man op leeftijd) al op voorhand toegespeeld kreeg…….. wat een genot!!
    Ik heb hem later, bij mijn eerste normale keuring, ook weer ingeschakeld…. dus mensen bel Benny 5629202 en bespaar je alle ellende!!

  2. Jane says:

    James, I like these images. I haven’t bought Design House yet but am considering it. I shoot more weddings than seniors and think the application is better for senior/fashion work. BTW, my hair is red–why don’t I look like that girl bottom rihc???t?Grethgen

Plaats een reactie